?>

TürkAkım ekonomiye 546 milyon dolar katkı sağlayacak

EDAM Başkanı Ülgen, TürkAkım doğalgaz boru hattı projesi ile Türkiye ekonomisine 546 milyon dolarlık katkı sağlanacağını ifade etti.

Ekonomi - 8 yıl önce

İSTANBUL (AA) - Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi (EDAM) Başkanı Sinan Ülgen, TürkAkım doğalgaz boru hattı projesinin Türkiye bölümündeki kara kesiminin inşaatında 13 bin 500 kişinin istihdam edileceğini belirterek, proje kapsamında gayrisafi milli hasılaya 546 milyon dolarlık katkı sağlanacağını ifade etti.

Ülgen, EDAM tarafından hazırlanan "TürkAkım: Türkiye Ekonomisi ve Enerji Güvenliğine Etkileri" raporunun tanıtımında yaptığı konuşmada, Rus doğalgazını Türkiye ve Avrupa'ya taşıyacak projenin Türkiye'ye ekonomik olarak önemli katkı sağlayacağını söyledi.

TürkAkım doğalgaz boru hattı projesinin Türkiye kısmındaki 225 kilometrelik kara kesiminin inşaatında doğrudan 4 bin, dolaylı 8 bin ve zincirleme olarak bin 500 kişinin çalışacağını aktaran Ülgen, böylece hattın kara kısmında toplam 13 bin 500 kişilik istihdam oluşturulacağını dile getirdi.

Ülgen, söz konusu çalışma için 1 milyar dolarlık yatırım yapılacağına işaret ederek, "Yaptığımız ekonomik etki analizi kapsamında ayrıca 100 milyon dolarlık ek hane halkı geliri ortaya çıkacak. Projenin 225 kilometrelik kara kesimi inşaatı kapsamında gayrisafi milli hasılaya 546 milyon dolarlık katkı sağlanacak." dedi.

"Yeni TürkAkım'larına ihtiyaç var"

EDAM Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu da raporda, Türkiye'nin 2035'te doğalgaz talebinin 71,8 milyar metreküpe ulaşacağının tahmin edildiğini belirtti. Kumbaroğlu, bu talebinin ülkede yeni doğalgazdan elektrik üretim santralleri kurulduğu takdirde daha da artacağını vurguladı.

Kumbaroğlu, 2035 için öngörülen bu doğalgaz talebi dikkate alındığında, ülkede farklı kaynakların devreye girmesi gerektiğine işaret ederek, "Her 10 yılda bir TürkAkım'ına daha ihtiyaç olacak." ifadesini kullandı.

TürkAkım'ın Avrupa'ya gaz götürecek ikinci hattının rotasının henüz belirlenmediğini dile getiren Kumbaroğlu, "Burada ciddi bir altyapı ihtiyacı var, büyük bir potansiyelin bulunduğu bir bölgeden bahsediyoruz. Buraya bir yatırım hamlesi lazım. Bazı ülkelerin ilgi gösterdiğini de görüyoruz. Polonya, Macaristan gibi ülkelerden talepler var. Ben bu kısmın da hızla geliştirileceği kanaatindeyim." diye konuştu.

Muhabir: Nuran Erkul Kaya

Haftanın Öne Çıkanları

Süper Mario film oluyor

2017-11-15 14:32 - Teknoloji

TürkAkım ekonomiye 546 milyon dolar katkı sağlayacak

2017-11-21 17:56 - Ekonomi

Üzerindeki silahın ateşlenmesi ile yaralandı iddiası

2017-11-21 04:02 - Asayiş

Filistin’den Washington Temsilciliği tepkisi

2017-11-19 21:17 - Dünya

BM'de Myanmar kararı

2017-11-17 13:37 - Genel

Adana'da ByLock operasyonu

2017-11-17 14:02 - Gündem

Karmod, mobil mescit üretti

2017-11-15 15:29 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Seçimlere güçlü şekilde hazırlanmamız lazım

2017-11-18 02:08 - Genel

Yemen'den 'acil yardım' çağrısı

2017-11-18 17:05 - Genel

'2019’a hep beraber inşallah farklı yürüyeceğiz'

2017-11-18 02:32 - Gündem

İlgili Haberler

SEDDK'den Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası uygulamasında yeni düzenleme

15:18 - Ekonomi

Bursalı otomotiv firması dizayn ettiği yolcu taşıma araçlarını 22 ülkeye ihraç ediyor

14:23 - Ekonomi

Ticaret Bakanlığı ekipleri yeni eğitim öğretim yılı öncesi kırtasiye ve okul ürünlerini denetledi

13:58 - Ekonomi

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu 3'üncü kez toplandı

13:37 - Ekonomi

Türkiye geçen yıl 1 milyar avronun üzerinde organik ürün ihracatı yaptı

12:07 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Bir medeniyet hareketi: Ahîlik - Ahîliğin edepleri -Hikmet Kara yazdı-

08:28 - En Son Yazılar

Venezuela, Kolombiya sınırına 15 bin güvenlik gücü yerleştirecek

08:23 - Dünya

Rus gazeteci Kirill'in ölümü herkesi kederlendirdi -Fuad Safarov, Moskova'dan yazdı-

06:06 - En Son Yazılar

ABD Başkanı Trump'tan dijital hizmet vergisi uygulayan ülkelere tarife tehdidi

05:28 - Dünya

ABD Başkanı Trump, Fed Yönetim Kurulu Üyesi Cook'u görevden aldı

05:23 - Dünya