?>

'Arakanlı Müslümanlara uygulanan zulümden endişe duyuyoruz'

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, Myanmar güvenlik güçlerinin Arakanlı Müslümanlara uyguladığı zulümle ilgili "güvenilir raporlardan" duydukları endişeyi dile getirdi.

Dünya - 8 yıl önce

NEPİDO/ANKARA

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Myanmar güvenlik güçlerinin Arakanlı Müslümanlara karşı uyguladığı zulümle ilgili "güvenilir raporlardan" derin endişe duyduklarını belirterek bölgedeki insani kriz için bağımsız bir soruşturma yürütülmesi çağrısında bulundu.

Tillerson, bir günlük resmi ziyarette bulunduğu Myanmar'ın başkenti Nepido'da, Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii ile görüştü.

ABD Dışişleri Bakanı, düzenlenen ortak basın toplantısında Arakan'da yaşananlara ilişkin "Görüntüler tek kelimeyle korkunç." ifadesini kullandı.

Myanmar güvenlik güçlerinin Arakanlı Müslümanlara karşı uyguladığı zulümle ilgili güvenilir raporlardan derin endişe duyduklarını vurgulayan Tillerson, 600 binden fazla Arakanlı Müslümanın Bangladeş'e göç etmesine neden olan insanlık krizine dair bağımsız bir soruşturma yürütülmesi gerektiğini söyledi.

Tillerson, Myanmar'a "geniş çaplı ekonomik yaptırım" uygulamanın doğru olmayacağını ifade ederek "Belirli kişilerin kabul edilemez olarak nitelediğimiz eylemlerden sorumlu olduğunu gösteren güvenilir bilgiye sahipsek bu kişilere yaptırım uygulamak daha uygun olur." değerlendirmesinde bulundu.

Arakanlı Müslümanların uğradığı zulme tepki göstermediği için uluslararası toplumun eleştirilerine hedef olan Suu Çii, basın toplantısında Arakan'daki krize dair bakanlığının birkaç açıklama yayımladığını hatırlattı.

Suu Çii, "Ben sessiz kalmadım. Yeterince ilgi çekici şeyler söylemediğimi kastediyor olmalılar." dedi.

Tillerson, daha sonra Arakan'daki ordu operasyonlarının başında bulunan General Min Aung Hlaing ile de görüştü.

Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik

Myanmar ordusunun, silahlı militanlarla mücadeleyi öne sürerek Arakan'da sivillere düzenlediği saldırılarda, 25 Ağustos'tan bu yana binlerce Müslüman hayatını kaybetti. Myanmar yönetiminin bölgeye giriş çıkışlara izin vermemesi nedeniyle ölen sivil sayısı tam olarak tespit edilemiyor.

Etnik temizliğe dönüşen saldırılarda 300'e yakın köy, ordu ve fanatik Budistler tarafından yok edilirken 600 binden fazla Arakanlı Müslüman dağlık bölgeler, nehir ya da deniz üzerinden Bangladeş'e kaçtı. On binlercesi de Bangladeş'e kaçmanın yolunu arıyor.

Arakan'da 1970'lerde yaklaşık iki milyon Müslümanın yaşadığı tahmin edilirken sistematik saldırılardan kaçış nedeniyle bu rakam 350 binin altına geriledi.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

24 Kasım Öğretmenler günü şiirleri ve mesajı resimli (whatsapp)

2017-11-08 20:27 - Eğitim

Eski Cinayet Şube Müdüründen 'ByLock' itirafı

2017-11-09 22:02 - Gündem

Batan yattaki 4 kişi son anda kurtarıldı

2017-11-15 10:32 - Asayiş

Zimbabve ordusu 'darbe' iddialarını yalanladı

2017-11-15 11:02 - Dünya

Depremin yıktığı ilçe il olarak doğdu

2017-11-11 15:55 - Çevre-Hayat

Katar, Kuveyt'te askeri ataşelik açtı

2017-11-09 01:32 - Dünya

Vodafone 39. İstanbul Maratonu'nu Kiprotich ve Chepngetich kazandı

2017-11-12 17:27 - Spor

'Orta yaşa gelmeden menopoza hazırlanın'

2017-11-15 14:32 - Sağlık

Mircea Lucescu'dan futbolculara tavsiyeler

2017-11-08 20:47 - Spor

Enerjisa Enerji AŞ halka arz için SPK'ya başvurdu

2017-11-15 13:53 - Ekonomi

İlgili Haberler

Gazze’deki acıyı tuvaline taşıyan ressam: Renklerimiz, sesimizi dünyaya ulaştırıyor

13:53 - Dünya

İsrail ordusu Şam kırsalı ilinin güneybatı bölgesine baskın düzenledi

13:22 - Dünya

Uluslararası Kar Amacı Gütmeyen Sektör Forumu Riyad'da düzenlendi

13:03 - Dünya

Suriye’de Ermeniler yeni yönetimle ülkenin geleceğini umut verici görüyor

12:57 - Dünya

Suriye Cumhurbaşkanı Şara, Lübnan Başbakanı Selam ile Katar'da görüştü

12:23 - Dünya

Günün Manşetleri

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, Bakü'de Türk iş insanlarıyla buluştu

14:02 - Ekonomi

Limanlarda elleçlenen yük miktarında kasım ayları rekoru kırıldı

13:58 - Ekonomi

Gazze’deki acıyı tuvaline taşıyan ressam: Renklerimiz, sesimizi dünyaya ulaştırıyor

13:53 - Dünya

İş dünyası ve mali müşavirler "enflasyon muhasebesi"nin kaldırılmasını talep ediyor

13:48 - Ekonomi

KDK'den "derece/kademe ilerlemesi 2 ay sonra yapılan kişiye maaş farkı ödenmeli" kara

13:42 - Gündem