?>

Türk yazılımcılardan konferanslardaki dil engeline "mobil çeviri" çözümü

Yazılım mühendisi 4 genç, farklı dilleri konuşan katılımcıların yer aldığı konferans veya toplantılarda, herkesin kendi dilinde konuşup dinleyebilmesini sağlamak amacıyla, 12 farklı dilde aynı anda çeviri yapabilen yerli mobil uygulama geliştirdi.

Teknoloji - 1 yıl önce

Ankara

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, OSTİM Teknik Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümünden bu yıl mezun olan 4 genç, üniversite bünyesinde yürüttükleri çalışmalar kapsamında 12 farklı dil seçeneği ile anlık çeviri yapan "OMTİS" adlı uygulamayı hayata geçirdi.

Uygulama QR kod aracılığıyla kullanılıyor

Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen program, yapay zeka destekli doğal dil işleme (NLP) kütüphanesi ve QR kod aracılığıyla ücretsiz kullanılabiliyor.

Özellikle farklı dillere sahip konuşmacı ve dinleyicilerin yer aldığı konferans veya toplantılarda herkesin kendi dilinde konuşup dinleyebilmesini sağlamak amacıyla geliştirilen uygulamaya, telefon ya da tablet bilgisayarlardan giriş yapılabiliyor.

Örneğin, bir toplantı salonunda İngilizce konferans veren konuşmacının anlattıkları, uygulama üzerinden anlık olarak orada bulunan Türk, Fransız veya Koreli dinleyiciye kendi dillerinde yazılı ve sesli şekilde çevrilebiliyor. Ayrıca toplantı sonunda uygulama üzerinde metin haline gelen aynı konuşma bilgisayara indirilebiliyor.

Öte yandan toplantıya sonradan katılan bir dinleyici, konuşmacının anlattıklarına en başından itibaren uygulama üzerinden ulaşarak yine kendi dilinde dinleme ve okuma yapabiliyor.

Uygulama şu an Türkçe, İngilizce, Fransızca, Çince, Korece, İtalyanca, İspanyolca, Arapça, Rusça, Portekizce, Japonca ve Almanca dillerinde anlık çeviri gerçekleştiriyor.

"Herkesin kendi dilinde konuşup dinleyebilmesi için geliştirildi"

OSTİM Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Serdar Müldür, 3. nesil bir üniversite olarak öğrencilerin birçok projeyi hayata geçirmelerine katkı sunduklarını söyledi.

Müldür, uygulamanın bir toplantıda herkesin kendi dilinde konuşup dinleyebilme ihtiyacından yola çıkılarak geliştirildiğini dile getirdi.

Farklı dile sahip çok sayıda katılımcının olduğu bir toplantıda simultane tercüman yapan kişi sayısının kısıtlı olabildiğine işaret eden Müldür, şunları kaydetti:

"Öğrencilerimiz, bu ihtiyaçtan yola çıkarak OMTİS uygulamasını geliştirdi. Uygulamanın diğerlerinden farkı, aynı anda 12 farklı dilde tercüme yapabilmesi. Dinleyiciler, konferans sırasında, uygulama sayesinde konuşmacının söylediği her şeyi kendi dillerinde yazılı metin olarak görüyor, ayrıca bu metni dinleyebiliyorlar."

"Yurt dışı ağırlıklı toplantı yapan kurumlardan talep geliyor"

Uygulamayı geliştiren yazılım mühendislerinden Bahadır Arslan, 1 yılda hazırlayıp kullanıma sundukları OMTİS'e yurt dışı ağırlıklı konferans veya toplantı yapan kurum ve kuruluşların ilgi gösterdiğini ifade etti.

Arslan, "Konferansın yapılacağı mekana QR kod yerleştiriliyor. Bu kod telefon veya tabletten okutuluyor. Böylelikle dinleyici kendi dilini seçerek konferansı takip edebiliyor. Konferansa geç kalan biri ise okuttuğu QR kod sayesinde konuşmayı en başından dinleyebiliyor." dedi.

Uygulamayı geliştirme aşamasında olduklarını anlatan Arslan, kurumsallaşmayı hedeflediklerini belirtti.

Arslan, uygulamayı çevrim içi mağazalar üzerinden de mobil cihazlara entegre etmeyi amaçladıklarını dile getirerek, "Dünyada en çok kullanılan diğer dilleri de ekleyerek uygulamadaki dil sayısını ilk aşamada 30'a kadar çıkarmayı düşünüyoruz." diye konuştu.

Arslan, uygulamanın farklı ülkeye yapılan bir seyahat sırasında gerçekleşen karşılıklı sohbette de kullanılabilir hale getirileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Mescid-i Aksa İmam Hatibi İkrime Sabri, İsrail istihbaratınca ifadeye çağrıldı

2024-09-03 10:18 - Dünya

Avusturya'da "Liste Gaza", siyasetin göz ardı ettiği Filistin'i sandığa taşıyaca

2024-09-05 11:48 - Dünya

Sinan Ateş kumpası çöktü! -Selim Çoraklı yazdı-

2024-09-03 21:51 - En Son Yazılar

ABD'de işten çıkarmalar, ağustosta aylık yüzde 193 arttı

2024-09-05 18:02 - Ekonomi

Isparta'da sağanak, hayatı olumsuz etkiledi

2024-09-01 17:38 - Asayiş

Adıyaman'da sarkıt ve dikitlerin yer aldığı mağara bulundu

2024-09-04 10:13 - Kültür Sanat

TEKNOFEST teknoloji yarışmalarında final heyecanı

2024-09-03 11:47 - Teknoloji

Esir takası anlaşması imzalamasını isteyen İsrailliler'den Savunma Bakanlığı yakınında gösteri

2024-09-05 01:08 - Dünya

Hindistan'da şiddetli yağışlar sebebiyle 10 kişi öldü

2024-09-01 20:57 - Dünya

İsrail'in Münih Başkonsolosluğu yakınlarında polis, bir şüpheliyi vurdu

2024-09-05 13:43 - Dünya

İlgili Haberler

İlk özgün tasarım milli turbofan motoru TF6000 için yoğun mesai

21:57 - Teknoloji

Tarım teknolojilerine TEKNOFEST'in ilk gününde 'üst düzey' ilgi

21:48 - Teknoloji

Selçuk Bayraktar: Bu yarışmalardaki her proje, yarının dünyaya damgasını vuracak teknoloji şirketlerinin habercisidir

14:41 - Teknoloji

"TEKNOFEST Zaman Tüneli" teknolojinin dünü ile bugününü buluşturdu

19:57 - Teknoloji

TEKNOFEST İstanbul'da Togg'un yeni modeli T10F tanıtıldı

18:02 - Teknoloji

Günün Manşetleri

ABD'li Senatör Sanders, İsrail'in Gazze'deki katliamlarını 'soykırım' olarak nitelendirdi

22:57 - Dünya

Bakan Bolat: Zengezur Koridoru'nun açılmasıyla Uzak Doğu'dan başlayarak Avrupa'ya uzanan transit ticaret güçlenecek

22:55 - Siyaset

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç: Kalbim Gazze'nin acı çeken halkıyla

22:23 - Kültür Sanat

Samsunspor ile Kasımpaşa berabere kaldı

22:23 - Spor

Fenerbahçe, konuk ettiği Corendon Alanyaspor ile berabere kaldı

22:18 - Spor