?>

Türk unu dünyada 163 ülkenin mutfağına giriyor

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Eren Günhan Ulusoy, "Un sanayisi, Türkiye'ye 1 milyar doların üzerinde döviz kazandıran ihracatçı bir sektör. 163 ülkeye un ihracatı gerçekleştiriyoruz. Un ihracatı yapmadığımız ülke sayısı oldukça az.' dedi.

Ekonomi - 4 yıl önce

Antalya

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Eren Günhan Ulusoy, 163 ülkeye un ihracatı gerçekleştirdiklerini belirterek, "Dünya nüfusunun yüzde 92'sinin yaşadığı ülkelere Türk unları gidiyor. Rakamsal olarak da bu 3 milyon tonu buluyor." dedi.

Aksu ilçesi Kundu Turizm Bölgesi'ndeki bir otelde düzenlenen ve ana teması "İklim değişikliği ve küresel salgın" olan kongre için Antalya'ya gelen TUSAF Başkanı Eren Günhan Ulusoy, un sanayisinin Türkiye'deki gıda sanayisinin en büyük kollarından birisi olduğunu belirtti.

Un sanayisinin özellikle sofralardaki ekmeğin ham maddesi olması nedeniyle tedarik zincirinde ana bir rol üstlendiğine dikkati çeken Ulusoy, Türk ununun sadece yurt içinde değil, yurt dışında da sofraları süslediğini söyledi.

"Türk ununu hangi pazarlara satıyoruz?" sorusu yerine "Hangi pazarlara satmıyoruz?" sorusunun cevabının daha kolay olduğunu anlatan Ulusoy, "Un sanayisi, Türkiye'ye 1 milyar doların üzerinde döviz kazandıran ihracatçı bir sektör. 163 ülkeye un ihracatı gerçekleştiriyoruz. Un ihracatı yapmadığımız ülke sayısı oldukça az. Dünya nüfusunun yüzde 92'sinin yaşadığı ülkelere Türk unları gidiyor. Rakamsal olarak da bu 3 milyon tonu buluyor. " diye konuştu.

"Türk ununun dünya pazarında yüzde 26'ya varan payı varı"

Ulusoy, Afrika'daki, Uzak Doğu'daki bir ithalatçının ülkesine un getirmek istemesi halinde karşısına en büyük seçenek olarak Türk ununun çıkacağını ifade ederek, "Türk ununu dünya pazarında yüzde 26'ya varan payı var. Dünyada bu anlamda akla gelen ilk markayız. Ancak her pazarda ürünlerimiz marka haline dönüşmedi. Bazı pazarlarda ülkeler kendi markalarıyla unumuzu satıyor. Orada gidecek daha yolumuz var. Bu hakimiyet yüksek pazar payı marka olabilmek için önemli bir fırsat. Bu fırsatı değerlendireceğimizi düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Yeni tip koronavirüsle mücadele kapsamında aşılamaların artması ile sağlık alanında salgının etkisinin yavaşladığını ancak tarım ve gıda anlamında artçılarının yaşamaya devam ettiklerini dile getiren Ulusoy, şöyle konuştu:

"Tedarik zincirinde bir duraksama yaşandığından sonraki dönemlerde talebin kaymasından dolayı arzın yetişmemesi gibi problemleri ortaya çıkartıyor. Tüketimin üzerinde bir taleple karşılaşıyoruz. Ülkeler pandemi refleksiyle devlet ihaleleri kanalıyla olağanüstü satın almalar yapıyor. Maliyetlerin artması, arzla ilgili yaşanan sıkıntılar ve kuraklıklar fiyatların da yüksek seyretmesine neden oldu. Tüm dünya gıda enflasyonu ile mücadele ediyor."

Gıda tedarik zincirinde aksama yok

Türkiye'nin gıda sektörünün birçok ülkeden daha eski ve geleneksel olduğunun altını çizen Ulusoy, salgın döneminde hiçbir aksama yaşanmadığını, rafların ve fırın tezgahlarının hiç bir zaman ekmeksiz kalmadığını kaydetti.

Ulusoy, bundan sonra da salgın şartlarında değişme olsa bile gıda tedarik zincirinde bir aksama yaşanmayacağını dile getirdi.

Türkiye'nin ihracatında ana parametrenin yurt dışından getirilen ürünün katma değer katılarak yurt dışına ihraç edilmesi olduğuna işaret eden Ulusoy, "Türkiye'nin buğday üretiminde fazlalık verdiği senelerde biz bunu hem yurt içinden aldığımızı ihraç etmek hem de yurt dışından getirdiğimizi işleyerek ihraç şeklinde uyguluyorduk. İçinde bulunduğumuz sezonda kuraklıktan dolayı bu tamamen ithale dayalı hale geldi. Yine kuraklıklardan kaynaklı eksiklikten dolayı bir miktar ithal ürünü de iç tüketimimizde kullanmak durumundayız." ifadelerini kullandı.

Salgın döneminde insanların evde ekmek ürettiğine dikkati çeken Ulusoy, bu sayede ekmek israfının azaldığını kaydetti. Salgın döneminde un tüketimi konusunda da bir değişiklik olmadığını aktaran Ulusoy, sadece satış kanallarının otel, restoran ve kafe gibi toplu tüketim alanlarından evlere kaydığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ticarette 'yeşil dönüşüm' seferberliği

2021-11-15 14:26 - Ekonomi

Türk unu dünyada 163 ülkenin mutfağına giriyor

2021-11-17 15:31 - Ekonomi

27 yıldır denizden salyangoz çıkarıyor

2021-11-17 14:38 - Çevre-Hayat

Fenerbahçe Galatasaray derbisinin hazırlıklarına başladı

2021-11-12 00:21 - Spor

SGK'den kayıt dışına 544 milyon lira ceza

2021-11-14 15:35 - Genel

İstanbul'un barajlarındaki doluluk oranı yüzde 43,51'e indi

2021-11-12 13:08 - Genel

A Milli Futbol Takımı Karadağ'ı yendi, play-off'larda mücadele hakkı elde etti

2021-11-17 03:51 - Spor

Borsa güne yükselişle başladı

2021-11-12 13:03 - Ekonomi

Bulgaristan’da cumhurbaşkanlığı ve erken parlamento seçimleri başladı

2021-11-14 13:31 - Dünya

İstanbul'da Halk Ekmek ürünlerine zam

2021-11-16 21:02 - Ekonomi

İlgili Haberler

Hazine yarın 1 tahvil ve 1 hazine bonosu ihalesi düzenleyecek

16:13 - Ekonomi

Girişimci kadınlar için rehber hazırlanıyor

15:18 - Ekonomi

Türkiye tarımsal hasılada rekor kırarak dünyada ilk 7 ülke arasına girdi

14:22 - Ekonomi

Bakan Yumaklı: Tarımsal hasıla 2024'te yüzde 7 artışla 74 milyar dolara çıkarak rekor kırdı

14:07 - Ekonomi

Bursa'daki ıhlamur ormanlarının verimi yüz güldürdü

12:53 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Rusya Devlet Başkanı Putin: Liberal küreselleşme modeli artık hükmünü yitiriyor

18:53 - Dünya

Bolu'nun Göynük ilçesinde çıkan orman yangınına müdahale ediliyor

18:27 - Gündem

Pençe-Kilit Harekat bölgesinde metan gazına maruz kalan 5 asker şehit oldu

18:22 - Gündem

Çankırı'nın Ilgaz ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangına müdahale ediliyor

18:18 - Gündem

Mersin'de tıra çarpan hafif ticari araçtaki 1'i çocuk 5 kişi öldü

18:02 - Gündem