?>

Türk tasarım ekibine üç madalya

Doç. Dr. Gürsu ve Designnobis ekibinin düşük gelirli kırsal haneler için tasarladığı gündüz şarj olup gece çalışan "Infinite Light", "European Product Design Award" yarışmasında altın madalya kazandı. - Anadolu Ajansı

Teknoloji - 8 yıl önce

ANKARA-Selma Kasap

ODTÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Gürsu ve Designnobis ekibince elektrik altyapısına erişimi olmayan üçüncü dünya ülkelerindeki düşük gelirli kırsal haneler için tasarlanan, gündüz şarj olup gece kullanılabilen "Infinite Light" isimli ürün, "European Product Design Award" yarışmasında altın madalya kazandı.

Bu yıl ilki düzenlenen "European Product Design Award" tasarım ödülleri, ürün tasarımı alanında ulaşım araçları, mobilya, kentsel ürünler gibi farklı başlıklarda en yenilikçi uygulamaları ödüllendirmeyi amaçlıyor. Aynı zamanda kazanan tasarımlar için bir akreditasyon niteliği taşıyan yarışma, ürünlerin ve tasarımcılarının tanıtımlarına katkıda bulunulmasını da hedefliyor.

Toplumların gündelik hayatlarında yaşam kalitesini artıran ve küresel problemlere çözüm öneren ürünleri tanıtmak ve yaygınlaştırmak amacıyla düzenlenen "European Product Design Awards" yarışmasının sonuçları açıklandı.

Türk ekibe üç ödül birden

ODTÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Gürsu ve Designnobis ekibi, tasarladıkları endüstriyel ürünler ile üç ödüle layık görüldü.

ODTÜ Teknokent'te yer alan endüstriyel tasarım ve inovasyon biriminde geliştirdiği ürünlerle dünyanın çeşitli yarışmalarında derece alan Gürsu ve ekibinin geliştirdiği ödüllü ürünler arasında "Infinite Light" isimli tasarım, "Kırsal Sürdürülebilir Tasarım" kategorisinde altın madalyaya layık görüldü.

Düşük gelirli kırsal hanelerde gündüz şarj olup gece kullanılabilecek ürünün tasarımı, elektrik altyapısına erişimi olmayan üçüncü dünya ülkelerinde kullanıma yönelik geliştirildi. Güneş enerjili aydınlatma ünitesi, atık pet şişelerin içine kapsül halinde yerleştirilen güneş paneli, tekrar doldurulabilir batarya ve LED'leri içeren sistemden oluşuyor.

Savaş ve doğal afetler için özel tasarım

"Shelter Pack Sığınmacı Barınma Ünitesi" tasarımı ise "Sosyal Sorumluluk İçin Tasarım" kategorisinde gümüş madalya aldı.

Savaş veya doğal afet sonrası durumlarda kullanılmak üzere geliştirilen sığınmacı barınma ünitesi, çadır gibi geçici çözümlerin ötesinde güvenlik, kişisel alan ve korunma sağlıyor. Dört kişilik bir ailenin temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek yaşam alanı sunan ünite, eşyalarıyla birlikte kuruluma hazır bir paket olarak geliyor.

Duş ve tuvalet modülü de bulunan ürün, çatıda yağmur suyunu toplayarak bunun temiz su olarak kullanılabilmesini sağlıyor. Isı kaybını önlemek amacıyla yerden yükseltilmiş olan çadır, kullanılan malzemeler sayesinde artırılmış yalıtım sunuyor. Tasarım sayesinde, demonte halde tek konteynerde 12 ünitenin taşınabilmesi ile lojistik avantaj elde edilirken acil durumlara kısa süre içerisinde müdahale imkanı oluşturuluyor.

Kısa mesafelerde maksimum konfor

Ekibin "Delphi" isimli tasarımı ise "Deniz Ulaşımı Araçları" kategorisinde gümüş ödüle layık görüldü. Tasarım, şehir içi deniz yolu ulaşımında kullanmak üzere geliştirilen 16 metrelik katamaran, kompozit gövde, artırılmış ışık kullanımı ve panorama ile yolculara kısa mesafe seyahatlerde maksimum konfor sağlıyor. 32 yolcu kapasiteli araç, ikonik bir form ile verimli ve yüksek performanslı malzeme ve teknoloji kullanımını bir arada sunuyor.

Ödül töreni bu ay Avrupa Parlamentosunun vereceği özel bir davet kapsamında Brüksel'de gerçekleşecek. Etkinlikte, ödüllü ürünlerin bulunduğu bir sergi de yer alacak.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Maliye Bakanı Ağbal büyüme rakamlarını değerlendirdi

2017-03-31 14:52 - Ekonomi

Çin'de hava kirliliği nedeniyle turuncu alarm verildi

2017-04-02 16:17 - Dünya

'Hayır çıkarsa demokrasi, halk ve kucaklaşma kazanacak'

2017-04-03 20:32 - Siyaset

CHP Genel Başkan Yardımcısı Koç: Anayasa değişikliği meselesi partiler üstü bir karar

2017-04-04 00:34 - Genel

Ermenistan'da seçimleri Sarkistan'ın partisi kazandı

2017-04-03 13:32 - Dünya

Soylu, FETÖ ve PKK operasyonlarının bilançosunu açıkladı

2017-04-03 01:32 - Gündem

Diyanet İşleri Başkanı Görmez: Coğrafyamızda din emniyeti tehlike ve tehdit altında

2017-04-01 00:32 - Genel

Türk tasarım ekibine üç madalya

2017-04-04 18:37 - Teknoloji

Bakan Tüfenkci'den Halkbank açıklaması: Ticari bir ambargo

2017-04-02 03:47 - Ekonomi

Sinop’ta trafik kazası: 1 yaralı!

2017-03-30 17:37 - Asayiş

İlgili Haberler

Makine çevirisi hız ve erişimi artırsa da doğru ve bağlamsal çeviri için insan dokunuşu vazgeçilmez

12:17 - Teknoloji

Karada, havada, denizde yerli askeri motor dönemi

11:52 - Teknoloji

KAAN ve yerli motor çalışmaları plana uygun ilerliyor

20:12 - Teknoloji

Robotlaşmaya hız veren Türk sanayisi rekabet gücünü artırıyor

12:48 - Teknoloji

Yerli "dolanan mühimmatın" ilk işi ihracat oldu

11:57 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Manisa'da pikapla otomobilin çarpışması sonucu 5 kişi hayatını kaybetti, 6 kişi yaralandı

15:47 - Gündem

4. Uluslararası Sigorta Zirvesi başladı

15:42 - Ekonomi

Altının ons fiyatı, zayıf dolar ve ABD’de hükümetin kapanması riskiyle rekor yeniledi

15:33 - Ekonomi

İzmir'de viyadükte asılı kalan tırın sürücüsü yaralandı

15:27 - Gündem

AA Finans'ın eylül ayı Enflasyon Beklenti Anketi sonuçlandı

15:22 - Ekonomi