?>

Türk Silahlı Kuvvetlerinin karadaki gücü artacak

Türk savunma sanayisi, yürüttüğü çalışmalarla Türk Silahlı Kuvvetlerinin karadaki gücünü artıracak.

Teknoloji - 3 yıl önce

Ankara

Milli Savunma Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği (SASAD) tarafından desteklenen 5. Kara Sistemleri Semineri'nde, güvenlik güçlerinin kara unsurlarının kullandığı ve kullanmaya başlayacağı sistemler ele alındı.

SASAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Uğur Coşkun, burada yaptığı konuşmada, üye sayılarının 260'a çıktığını ve sektör paydaşlarını kapsayıcı bir yaklaşımla desteklediklerini söyledi.

Savunma, havacılık ve uzay sektörlerinin ulusal ve uluslararası düzeyde her türlü ihtiyacını karşılamak, sorunlarını çözmek ve temsil gücünü artırmak amacıyla 3 senelik stratejik planı yürürlüğe koymaya hazırlandıklarını bildiren Coşkun, "Gençleşen ve dinamikleşen ekibimizle ve daha çevik bir çalışma yaklaşımıyla yeniden yapılandırdığımız faaliyet alanlarımızla beraber geleceğe yön verecek teknolojilere ilişkin desteğimizi her zamankinden daha güçlü bir şekilde sürdürmeye devam edeceğiz." diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı Kara Araçları Daire Başkanlığında görevli emekli Yarbay Kerim Serkan Simaiş, "Kara Sistemleri Sektörü" başlıklı sunumunda, Türk savunma sanayisi cirosu ve sektörün ihracatında ilk sırada kara sistemlerinin geldiğini anlattı.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin son dönemde yaptığı askeri harekatlarda alınan dersler ve yeni tehditler dikkate alınarak kara sistemlerinin evrildiğini ifade eden Simaiş, anti-tank mühimmatlarına karşı üretilen Akkor, Pulat, Kama gibi aktif koruma sistemlerinin geliştirilmeye ve envantere girmeye başladığını belirtti.

İnsansız hava araçlarındaki tecrübeyi insansız kara araçlarına yansıtmak için çalışmalar yürüttüklerini anlatan Simaiş, yeni kuvvet çarpanı olarak insansız kara araçlarının muharebe sahasında yer almaya başladığını aktardı.

Yerli milli atış kontrol sistemleri, optik sistemler, silah ve insansız kule sistemleri, angajman otonomisiyle kara sistemlerinin ateş gücünü artırmayı hedeflediklerini dile getiren Simaiş, hareket kabiliyeti kapsamında da yerli ve milli güç gruplarının geliştirilmesi, süspansiyon ve hareket sistemleri ile hareket otonomisinin geliştirilmesi üzerinde durduklarını kaydetti.

Altay tankının envantere alınmasına yönelik çalışmaların Başkanlık tarafından yürütüldüğünü vurgulayan Simaiş, şu bilgileri verdi:

"Bir tank üretmek ve bu tankı ihraç edilebilir hale getirmek çok kolay değil. Bununla ilgili çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. T1 ve T2 tank konfigürasyonunda olmak üzere toplamda 250 adet tankın envantere alınmasına yönelik faaliyetler sürüyor. Bunlara ilave olarak Altay Projesi kapsamında bir adet, insansız kuleli Altay'ın da geliştirilmesi seri üretim paketine dahil edilmiştir ve bununla ilgili çalışmalar da yapılmaktadır.

Altay tankının envantere girmesine kadar geçecek süre içerisinde envanterindeki tank yeteneklerinin azalmaması ve cari olarak devam eden operasyonlarda ihtiyaç duyulan veya ihtiyaç duyulabilecek tank ihtiyacının karşılanması maksadıyla envanterdeki M60T ve Leopard 2A4 tanklarına, atış kontrol, zırh, aktifi koruma, uzaktan komutalı silah sistemi, yakın mesafe gözetleme sistemi, tank lazer uyarı sistemi gibi birçok yetenek tanklara entegre edilmeye başlandı. 100'den fazla tankımız bu sistemlerle teçhiz edildi, şu anda Kara Kuvvetlerimizin hizmetinde görev yapmaya devam ediyor."

İnsansız araçlar birliklerde

Kara araçlarına yönelik en büyük projelerden biri olan Yeni Nesil Hafif Zırhlı Araçlar Projesi'nde prototip ürünlerin yarıştırılmasının öngörüldüğünü ifade eden Simaiş, "3 platform üreticisinin 8x8 araçlarının yarıştırma faaliyetleri başladı, devam ediyor." dedi.

Envanterdeki zırhlı muharebe araçlarının modernizasyon çalışmalarının sürdüğünü anlatan Simaiş, paletli/tekerlekli silah taşıyıcı araçların da Kara Kuvvetlerinin çeşitli birliklerinin kullanımına sunulduğunu belirtti.

Hafif sınıf insansız kara araçlarının belli sayılarda envantere alındığını ve güvenlik güçlerinin geri bildirimleriyle geliştirilmeye devam edildiğini dile getiren Simaiş, orta sınıftaki araçların da farklı birliklerde denendiğini bildirdi.

Kerim Serkan Simaiş, ağır sınıfta mevcut araçların insansızlaştırılması ve yeni araçlar geliştirilmesine yönelik çalışmalar yaptıklarını söyledi. Simaiş, ağır sınıf tekerlekli ve paletli insansız kara araçlarının geliştirilmesine de gelecek yıl başlanacağını kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Brent petrolün varil fiyatı 86,97 dolara geriledi

2022-11-21 10:09 - Ekonomi

Mavi vatanın bekçileri yılbaşından bu yana 27 bin 973 kazazedeyi kurtardı

2022-11-23 11:23 - Gündem

Hatay'da 270 bin ton zeytin rekoltesi bekleniyor

2022-11-19 14:13 - Ekonomi

Almanya’da Müslüman mezarları tahrip edildi

2022-11-22 18:43 - Dünya

Kocaeli'de 16 bin çiftçiye hibe mazot desteği

2022-11-18 20:03 - Ekonomi

Kazakistan’da Türkiye Mezunları Derneği açıldı

2022-11-24 13:32 - Dünya

NASA'nın Orion kapsülü Ay'da yörüngesine ulaştı

2022-11-21 18:04 - Teknoloji

Tarım fuarı Growtech, kapılarını açtı

2022-11-23 20:33 - Ekonomi

TOBB ve ASELSAN, kuantum teknolojisi dahil 3 alanda işbirliğine gitti

2022-11-24 13:23 - Teknoloji

Beyoğlu'ndaki terörist saldırıyı yapan terörist saldırıdan 9 gün önce keşif yapmış

2022-11-18 10:48 - Gündem

İlgili Haberler

Vakıf Mağaza, geniş ürün yelpazesiyle IDEF 2025'te kapılarını açtı

17:03 - Teknoloji

Roketsan Genel Müdürü İkinci: TAYFUN geniş bir aile ve daha da genişleyecek

14:27 - Teknoloji

Lise öğrencileri boğulma vakalarına karşı "otonom cankurtaran simidi" tasarladı

12:12 - Teknoloji

İHA ve dron tehditlerini önleyen yerli elektronik harp sistemi IDEF 2025'te sergileniyor

11:58 - Teknoloji

"Gökyüzünün Ferrari'si" IDEF 2025'te sergilendi

11:52 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Trump, Kamboçya ve Tayland liderleriyle görüşerek çatışmaların durdurulmasını istiyor

19:57 - Dünya

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları Stockholm'de protesto edildi

19:43 - Dünya

İngiltere ve Avustralya, nükleer denizaltı ittifakını güçlendirecek 50 yıllık anlaşma imzaladı

19:23 - Dünya

Bilecik'te Kent Ormanı'nda 20 ton çöp toplandı

19:17 - Gündem

İletişim Başkanlığı orman yangınlarına ilişkin rehber hazırladı

19:08 - Gündem