?>

Türk müteahhit şirketi Polimeks, Rusya'da farklı projelere de imza atmayı planlıyor

Rusya ve bağlı cumhuriyetlerde yatırım alanlarını genişletmeye yönenelen Türk müteahhit şirketi Polimeks, başta Tataristan olmak üzere farklı projelere de imza atmayı planlıyor

Özel Haber - 6 yıl önce

MOSKOVA

Türk müteahhit şirketi Polimeks'in, Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nde sebze yetiştirme ile ilgili farklı projelere de imza atmayı planladığı kaydedildi.

Yerel Realnoyevremya adlı haber portalındaki habere göre, Türk şirket sebze yetiştirme konusuna ilgi duymaktadır: Çallı, Alabuga ve Nijnekamsk kentine yakın alanlarda projelerin yapılması öngörülmekte.

Haberde, "Türk müteahhit şirketi Polimeks, herkes için beklenmedik bir şekilde küçük bir ölçekte de olsa kendi tarım işini açmaya yardımcı olma talebiyle Tataristan hükümetine bir talepte bulunmuştur. Yeni yıl tatilinden sonra şirket heyeti, işbirliğinin geliştirilmesi konusundaki görüşmelere devam etmek için Kazan'a gelmiştir. Müheahhit, geçen yaz Tataristan Cumhurbaşkanı ile yeni yatırım projeleri hakkında görüşmeler başlatmış, ancak o zaman detaylar açıklanmamıştır. Şimdi ise, yayınımızın edindiği bilgiye göre, toplam 20 hektar alanlı sera kompleksi inşaatı söz konusudur. Türklerin ne yetiştirmek istedikleri bilinmiyor, ancak Türkiye’de yetiştirilen domates ve marul yerel tüketici arasında popülerdir" bilgisi verildi.

Konuyla ilgili Tataristan Yatırım Geliştirme Ajansı Başkanı Taliya Minullina ve projeden sorumlu Polimeks Genel Müdür İş Geliştirme Yardımcısı Saylan Seymen arasında görüşmelerin yapıldığına işaret edilen haberde, "Onunla birlikte görüşmeye Türk şirketinin Rusya’daki temsilcisi Umut Onmuş, ayrıca seracılık uzmanları gelmiştir. Görüşme, kapalı kapılar ardında geçmiştir" denildi.

“Polimeks proje hakkında: Daha yeni geliştirmeye başlıyoruz”

Görüşme sonrasında edinilen bilgilerde, "Türk inşaat holdingi sadece dünyanın farklı ülkelerindeki büyük altyapı tesislerini kurmakla kalmıyor, aynı zamanda paradoksal olarak göründüğü gibi sebze de yetiştiriyor - domates, salatalık, lahana." diye faaliyet alanlarının ortaya çıktığı kaydedildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Polimeks temsilcisi Cüneyt Ünal, “Başka ülkelerde bizim birçok sera kompleksimiz var. Ve ayrıca Rusya’da da kurmak istiyoruz. Şimdi imkanları değerlendiriyoruz, ama tabi ki Tataristan sınırları içinde. Uzun zaman Tataristan’dayız, Kazan Palace by Tasigo beş yıldızlı otele yatırım yaptık” dedi.

Bununla birlikte, Cüneyt Ünal’ın da itiraf ettiği gibi, Tataristan'da bir sera inşa etme fikri nispeten yakın zamanda ortaya çıkmış, kendiliğinden çıkmış, bu yüzden bu fikrin belirli bir iş projesine dönüştürülmesi gerekecek.

Cüneyt Ünal, “Bu konuyu daha yeni geliştirmeye başladık. Kendi içimizde küçük bir araştırma yapıyoruz. Tataristan’ın arazi piyasasını araştırıyoruz. Uzmanlarımızın bölgenizi araştırmasından sonra ana ofisimiz karar alacaktır. Ancak o zaman yatırımlar hakkında konuşabiliriz”, dedi.

Bununla birlikte, ileride kurulacak sera kompleksinin yaklaşık özelliklerini söylemiştir. Onun sözlerine göre ilk aşamada 5 hektarlık alan kullanılacak, daha sonra ise sera alanı 20 hektara çıkartılacaktır.

Yatırım Geliştirme Ajansı uygun alanlar bakmaktadır

Habere göre, Yatırım Geliştirme Ajansı Başkanı, Türk yatırımcılarının Tataristan’da sera inşa etme niyetlerini perspektif olarak değerlendirmektedir.

Taliya Minullina, “Şu anda proje için en uygun olacak yerler araştırılmaktadır. İlk aşamada proje, 5 hektarlık bir alanda hidroponik sistemli seraların kurulması öngörülmektedir. Şu anda nihai karar almak için tüm ayrıntılı bilgiyi topluyoruz”, dedi.

Realnoyevremya’nın edindiği bilgiye göre Türk inşaatçılar, Yar Çallı ve Alabuga banliyösündeki arazileri de değerlendirmektedir. Bu arada, Alabuga Özel Ekonomik Bölgesi’ne yakınlık çok önemlidir, çünkü burada McDonald’sa sebze tedarik eden yabancı sebze işleme firmaları faaliyet göstermektedir. Ancak Türk temsilci, seranın yerleşebileceği alanlar hakkında söz etmemiştir.

Nijnekamsk seferi

Kazan’daki müzakerelerin sonunda Türk heyetinin yöneticiliği, Yatırım Geliştirme Ajansı temsilcileri eşliğinde Nijnekamsk’a sera için araziler bakmaya gitmiştir. Bu bilgiyi, İleri Sosyal ve Ekonomik Kalkınma Bölgesi (TOSER) İdaresi Başkan Yardımcısı Ayrat Şaripov doğrulamıştır.

Şaripov, “Sera kurmak için uygun olan iki arazi göstereceğiz. Araziler, “Kamskiye Polyanı” Sanayi Parkında yer almaktadır. Orada boş yerler var.” dedi.

Onun sözlerine göre Nijnekamsk, 20 hektarlık araziler hazırlamıştır. “Ancak onların ne yetiştireceklerini bilmiyoruz,” dedi. Ancak bu sanayi parkı, Nijnekamsk şehrindeki TOSER’in dışındadır, bu yüzden yatırımcılar desteklerden istifade edemeyecektir. Alternatif bir seçenek, TOSER içinde bulunmuştur.

Şaripov, “Nijnekamsk’ta iki alan göstereceğiz, bunlar TOSER’in içindedir. Onlar araziyi ya “Kamskiye Polyanı” sanayi parkından, ya da TOSER’den alabilirler. Onlara önerilen arsalar, tarımcılık amaçlı arsalardır.” dedi.

Nijnekamsk’taki görüşmelerin ne ile sonuçlandığı henüz bilinmemektedir. Ancak Polimeks temsilcisi, sadece Nijnekamsk’ın değerlendirilmediğini eklemiştir.

Cüneyt Ünal, “Biz şu anda Tataristan’daki imkânları değerlendiriyoruz, bundan önce başka bölgeleri araştırdık. Bu konuda önemli olan – arazi ve enerji kaynakları. Şimdi bu konu ile ilgili ayrıntılı bilgi topluyoruz, daha sonra mali model, karlılık ve başka göstergelerini inceleyeceğiz. Bundan sonra belli olacak.” dedi.

Habere göre, Türk şirketi, büyük ölçekli rekonstrüksiyon yapılması öngörülen Kazan’ın Vahitovskiy tepesinde Espace alışveriş merkezini inşaat etme iznini Tataristan Cumhurbaşkanından almıştı. Alışveriş merkezinin inşası için tepenin ve anıtın arkasında 1.5 hektarlık alan verilmiştir.

Yatırım projesi kapsamında 67 bin m2’lik Espace çok amaçlı ticaret merkezinin kurulması ve komşu alanda bayındırlık işlerinin yapılması öngörülmektedir. Toplam yatırım tutarı açıklanmamıştır. Cüneyt Ünal, yakında projelendirme işlerinin biteceğini ve şirketin sadece inşaat iznini alması gerektiğini açıklamıştır.

Bu arada daha önce Rusya'ya bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov, Polimeks şirketinin yönetim kurulu başkanı Erol Tabanca ile bir görüşme gerçekleşmişti.

Görüşmede Tataristan’daki Polimeks firmasının yatırım projelerinin uygulanması ele alınmıştı.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

'Narenciyenin gen merkezi'nde görsel şölen

2020-01-11 16:32 - Çevre-Hayat

'Evlat nöbeti' tutan bir aile daha yakınına kavuştu

2020-01-10 13:57 - Gündem

Huawei P30 lite, mobil fotoğrafçılıkta daha profesyonel deneyim sunuyor

2020-01-14 17:04 - Ekonomi

Ovacık Kayak Merkezi kayakseverlerin ilgi odağı oldu

2020-01-13 15:37 - Gündem

Sur Yapı’ya "Yılın İtibarlısı" ödülü

2020-01-14 15:00 - Genel

Uzmanından 'uyuz hastalığı' uyarısı

2020-01-14 19:47 - Sağlık

Oscar adayları açıklandı

2020-01-13 20:57 - Genel

'Göbeklitepe Operası'nın dünya prömiyeri 19 Şubat'ta yapılacak

2020-01-13 23:27 - Kültür Sanat

Aksa Jeneratör yönetiminde yeni dönem

2020-01-10 19:28 - Ekonomi

Libya’da ateşkes çağrısı Rusya'da olumlu karşılandı

2020-01-10 16:22 - Dünya

İlgili Haberler

Moskova Büyükelçisi Bilgiç, Crocus fuarına katılan Türk şirketlerini yalnız bırakmadı

23:03 - Özel Haber

Leningrad’da Rus-Türk Akkuyu tatbikatı

07:26 - Özel Haber

Küçükçekmece, Gazze için tek yürek oldu

23:18 - Özel Haber

Moskova’da sahne alan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Rus devlet televizyonunda

00:21 - Özel Haber

Büyükelçi Bilgiç, Moskova Crocus Expo’da InterCHARM fuarına katılan Türk firmalarını ziyaret etti

19:14 - Özel Haber

Günün Manşetleri

Arjantin'deki parlamento seçimlerini Devlet Başkanı Milei'nin partisi kazandı

06:32 - Dünya

"Casusluk" soruşturmasında İmamoğlu, Özkan ve Yanardağ tutuklandı

02:57 - Gündem

Bayrampaşa Belediye Başkan Vekilliğine, AK Parti'li İbrahim Akın seçildi

01:22 - Siyaset

Rusya: Putin-Trump arasındaki zirvenin yapılması ABD'ye bağlı

00:17 - Dünya

İsrail İHA'sı ve tankı, Lübnan'ın güneyinde UNIFIL devriyesini hedef aldı

00:02 - Dünya