?>

'Türk lirasıyla dış ticaret ciddi orana ulaştı'

Başbakan Yardımcısı Canikli, "Çin, İran ve Rusya başta olmak üzere birçok ülkeyle kendi para birimlerimizle ticaret yapıyoruz. Ciddi bir orana da ulaştı ve hızla yükseliyor." dedi. - Anadolu Ajansı

Ekonomi - 9 yıl önce

ANKARA

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, dış ticaretin Türk lirası cinsinden yapılmasına olanak tanıyan swap (para takası) anlaşmalarına ilişkin, ''Çin, İran ve Rusya başta olmak üzere birçok ülkeyle kendi para birimlerimizle ticaret yapıyoruz. Ciddi bir orana da ulaştı ve hızla yükseliyor. Bunun daha büyük boyuta gelmesi için merkez bankaları arasında teknik çalışmaların yapılması gerekiyor." dedi.

Canikli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dış ticarette milli para birimlerinin kullanılması amacıyla yürütülen swap anlaşmaları görüşmelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Dış ticaretin Türk lirası cinsinden yapılmasıyla para piyasalarındaki dalgalanmaların azalacağını ifade eden Canikli, konu üzerinde uzun zamandır çalıştıklarını ve belli bir mesafe alındığını dile getirdi.

Çin, İran ve Rusya'yla Türk lirası cinsinden ticaret yapıldığına dikkati çeken Canikli, "Ciddi bir orana da ulaştı ve hızla yükseliyor. Bunun daha büyük boyuta gelmesi için merkez bankaları arasında teknik çalışmaların yapılması gerekiyor. Para birimlerinin değer kaybetmesi halinde karşı tarafın mağdur olmasını engelleyecek mekanizmaları kuracak rasyonel bir sistemin hayata geçirilmesi gerekiyor. Bununla ilgili çalışmalar yapılıyor." diye konuştu.

"Ortak para kullanımı olabilir"

Söz konusu mekanizmalar kurulduktan sonra Türkiye'nin bütün ticaretini Türk lirası cinsinden yapma imkanının ortaya çıkacağını anlatan Canikli, "Para birimlerinin değer kaybetmesi halinde karşı tarafın mağdur olmasını engelleyecek mekanizmaları kuracak rasyonel bir sistemin hayata geçirilmesi gerekiyor. Bu sistem kurulursa Avro Bölgesi'nden sonra dünya ticaretinde çok önemli bir ortak para kullanımı olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Muhabir: Erdal Çelikel

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Darbe girişimi Line'dan koordine edilmiş

2017-03-11 20:22 - Gündem

Tıp Bayramı resimli mesajları | Tıp Bayramı nedir?

2017-03-13 19:07 - Gündem

Macaristan'dan Avrupa Konseyi'nin sığınmacı eleştirisine tepki

2017-03-15 03:02 - Dünya

'Türk lirasıyla dış ticaret ciddi orana ulaştı'

2017-03-18 14:57 - Ekonomi

Halepli kimyasal silah mağdurlarından 'adalet' çağrısı

2017-03-14 13:42 - Dünya

Akaryakıt sektöründe 'ceza öncesi uyarı' sistemi geliyor

2017-03-16 15:57 - Ekonomi

'Güçlü bir Türkiye öneriyoruz'

2017-03-15 11:27 - Siyaset

'Batı'nın çifte standardını kınıyoruz'

2017-03-13 00:07 - Gündem

İş dünyasından Hollanda'ya tepki

2017-03-12 16:32 - Ekonomi

Makedonyalı bakandan Hollanda'ya tepki

2017-03-12 05:47 - Dünya

İlgili Haberler

Tarım, gıda ve içecek sektöründen 9 ayda 19,67 milyar dolarlık ihracat

14:33 - Ekonomi

İTO ekimde fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı

13:27 - Ekonomi

Sanayide yeşil dönüşüm süreci "sektörel uzman havuzu" ile desteklenecek

12:42 - Ekonomi

Türkiye'de sulanabilecek arazinin gelecek yıl 7,3 milyon hektarı geçmesi bekleniyor

12:22 - Ekonomi

Kayseri Şeker bu sezon 475 bin ton şeker üretimi hedefliyor

12:18 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Trump, Nijerya'ya karşı askeri "birçok planı" olduğunu söyledi

03:58 - Dünya

Afganistan'da 6,3 büyüklüğünde deprem

00:13 - Dünya

Sudan'daki iç savaşın yol açtığı insani kriz, İstanbul'da protesto edildi

22:53 - Gündem

KKTC'de 14. Uluslararası Baklava Festivali yapıldı

22:32 - Magazin

Filistin Esirler Cemiyeti: İsrail hapishanelerindeki Filistinli esirlerin durumu felaket düzeyde

22:27 - Dünya