?>

Türk jetlerine 'yerde' görev

Suriye'nin kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik yürütülen Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında, Türk jetleri iki haftadır hava harekatına katılmıyor. - Anadolu Ajansı

Gündem - 9 yıl önce

ANKARA - Sarp Özer

DEAŞ başta olmak üzere terör örgütlerinin yarattığı tehdidi bertaraf ederek hudut güvenliğini artırmak ve koalisyon güçlerine destek vermek için Suriye'nin kuzeyine yönelik 24 Ağustos'ta başlatılan Fırat Kalkanı Harekatı 77. gününe ulaştı.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, harekatın uygulanması konusunda son iki haftada bazı önemli değişiklikler yaşandı. Daha önce terör örgütü hedeflerine yönelik hava harekatlarına katılan Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait uçaklar, son dönemde bu harekatlara katılmamaya başladı.

Türk Silahlı Kuvvetlerinden Fırat Kalkanı Harekatı'na yönelik gerçekleştirilen bilgilendirmelerde söz konusu durum, "Hava Kuvvetlerimize ait uçaklar tarafından hava harekatı icra edilmemiş, ani çıkacak hedeflere yönelik olarak, 'yerde bekler' uçak görevlendirilmiştir." ifadeleriyle aktarıldı.

"YPG aparat olarak kullanılıyor"

Güvenlik uzmanı Abdullah Ağar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Batı dünyası DEAŞ'ı gerekçe göstererek YPG'yi aparat olarak kullanıyor." dedi.

Terör örgütü PKK/PYD'nin Batı dünyası tarafından kollandığını ve donatıldığını ifade eden Ağar, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin 160-200 PKK'lıyı etkisiz hale getirmesi aslında çok önemli bir cevaptı. Bundan rahatsız olan sadece ABD değil, aynı zamanda Suriye merkezi hükümeti de bir şekilde rahatsız oldu ve bizim uçaklarımıza kilitlenmeye başladılar. Suriye'den hava savunma sistemleriyle bizim uçaklarımıza kilitlenmeye başladıktan sonra uçaklarımız uçmamaya başladı. Yeni bir kriz istemedi Türkiye. Bana kalırsa bu noktada da doğru yaptı."

"En risksiz silah sistemi seçiliyor"

Güvenlik uzmanı Mete Yarar ise harekat kapsamında hava desteğinin genellikle koalisyon uçaklarınca sağlandığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Burada önemli olan hangi hedefe kimin ateş edebildiği ile ilgili bir sistem. 'Koalisyon uçakları rahatlıkla uçabiliyor, Türk uçakları uçamıyor' şeklinde bir mantaliteden kaynaklanmıyor. Bence Hava Kuvvetlerinin seçilmemesindeki en önemli sebeplerden bir tanesi, risk faktörlerini değerlendirerek en kolay hedefi ateş altına alabilecek ve en risksiz silah sistemi seçiliyor. Bu durum da bütün silahlı kuvvetlerin düşünce mantığında çok doğru bir mantıktır."

"Batılı ülkeler rahatsız olmuş olabilir"

Emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş da Rusya'nın Suriye'de etkili olduğunu ve bölgeye yerleştiğini belirtti.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Suriye'nin kuzeyindeki harekat kapsamında muhalif unsurları desteklediğini, harekatın bu unsurlar tarafından icra edildiğini vurgulayan Karakuş, Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı savaş uçaklarının 160-200 arası terör örgütü PKK/YPG üyesini etkisiz hale getirmesinin batılı ülkeleri rahatsız etmiş olabileceğini söyledi.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Deniz üstünde Havaalanı!.. Rakam 1 milyona dayandı!

2016-11-07 18:12 - Gündem

'Sincar'ı Kandilleştirme hevesindeki PKK'ya karşı tedbirimizi aldık'

2016-11-09 00:08 - Siyaset

'Demokrasiye sahip çıkınız'

2016-11-05 17:22 - Siyaset

Çorum'da FETÖ soruşturması: 10 gözaltı

2016-11-08 22:17 - Gündem

Trump'ın 100 günlük eylem planı

2016-11-10 15:07 - Dünya

üç katlı bina alevlere teslim oldu

2016-11-09 01:17 - Asayiş

Türk jetlerine 'yerde' görev

2016-11-10 15:32 - Gündem

'Orantısız güç kullanma' ifadesi AB kurumları için utanç vesikasıdır'

2016-11-09 19:07 - Siyaset

Yıldırım'dan Trump'a 'FETÖ elebaşının iadesi' çağrısı

2016-11-09 14:08 - Siyaset

Yedigöller sonbahar renklerine büründü

2016-11-07 13:52 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Edirne'de Meriç Nehri'nin debisi artmaya devam ediyor

18:38 - Gündem

RTÜK'ün "Sorumlu Habercilik Rehberi" medya temsilcilerine tanıtıldı

17:39 - Gündem

"Yüzyılın Konut Projesi" kapsamında Kırıkkale'de yapılacak konutların kurası çekildi

14:09 - Gündem

Ekrem İmamoğlu'nun koruması gözaltına alındı

14:05 - Gündem

Meteorolojiden Doğu Karadeniz ve Batı Akdeniz'in batısı için fırtına uyarısı

14:04 - Gündem

Günün Manşetleri

Edirne'de Meriç Nehri'nin debisi artmaya devam ediyor

18:38 - Gündem

İspanya'nın Endülüs bölgesinde şiddetli yağış yaşamı olumsuz etkiliyor

18:09 - Dünya

RTÜK'ün "Sorumlu Habercilik Rehberi" medya temsilcilerine tanıtıldı

17:39 - Gündem

Irak, Suriye’den 2 bin 250 DEAŞ mensubunu teslim aldı

17:09 - Dünya

Pakistan'da cuma namazı sırasında camide meydana gelen patlamada ölü sayısı 36'ya çıktı

16:39 - Dünya