?>

Türk hekimler Kovid-19 ile helikobakter arasında ilişki olduğunu keşfetti

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi öğretim üyelerinin yürüttüğü çalışmayla, vücudunda helikobakter bulunan kişilerde koronavirüsün karın ağrısı, ishal gibi sindirim sistemiyle ilgili belirtilerinin daha fazla görüldüğü belirlendi.

Teknoloji - 4 yıl önce

ANKARA 

Türk hekimlerin, Kovid-19 ile helikobakter arasındaki ilişkiyi ortaya koydukları çalışma, Avrupa'daki en prestijli bilim dergilerinden "Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition"da yayımlandı.

Çalışmanın sorumlusu Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Gülhane Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenterolojisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necati Balamtekin, yaptığı açıklamada, helikobakterin dünyada en sık görülen ve enfeksiyona yol açan bakterilerden olduğunu belirtti.

Türk toplumunda her 2 kişiden birinde görülen helikobakterin çoğu zaman belirti göstermediğini söyleyen Balamtekin, buna karşın mide ülseri, gastrit gibi rahatsızlıklara yol açabildiğini hatta bazı kanser türlerine neden olabileceğinin düşünüldüğünü ifade etti.

Balamtekin, vücudunda helikobakter olan kişilerin, Kovid-19'un sindirim sisteminde yol açtığı sıkıntıları daha şiddetli yaşadığını tespit ettiklerini bildirerek, "Helikobakter, koronavirüsün vücuda giriş kapısı olan ACE2 reseptörlerinin, gastrointestinal (sindirim) sistemdeki sıklığını artırıyor.

Bu da koronavirüsün karın ağrısı, ishal, bulantı, kusma gibi sindirim sistemiyle ilgili bulgularının helikobakteri olan kişilerde daha sık görülmesine sebep oluyor." bilgisini paylaştı.

Kovid-19'u ağır geçirme riski bulunan kişilere, vücutlarında helikobakter varsa tedavi olmaları tavsiyesinde bulunan Balamtekin, "65 yaş ve üstündekiler, kronik hastalığı bulunanlar gibi Kovid-19'un ağır seyredeceğini düşündüğümüz popülasyonda, helikobakter varlığı saptanıp ona yönelik kılavuzlara göre uygun tedaviler yapılırsa, Kovid-19'un sindirim sistemindeki problemlerinin daha az görüleceğini söyleyebiliriz." dedi.

"Bundan sonraki çalışmalara kılavuzluk edecek"

Balamtekin, çalışmanın 6 aylık süreçte 108 Kovid-19 hastasının incelenmesinin ardından tamamlandığını dile getirerek, "Çalışma, bu alanda yapılacak bundan sonraki çalışmalara kılavuzluk edecektir.

Dünyanın her tarafında, helikobakter ile Kovid-19 ilişkisi bundan sonra çok daha yoğun olarak araştırılacak ve daha detaylı incelemeler yapılacaktır. Bunu biz de yapacağız." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Altınyıldız Classics'ten kadife pantolonlar

2021-01-20 17:06 - Genel

AB'den Çavuşoğlu'nun ziyareti öncesi Türkiye'ye mesaj: Dinamikleri değiştirebileceğimizden eminim

2021-01-19 23:06 - Dünya

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy "Yunanistan Dışişleri Bakanı'nın azınlıklar konusunda ülkemizi eleştirmesi trajikomiktir"

2021-01-19 23:36 - Siyaset

Türkiye'nin özgün ve yerli tabancası SAR 9X, ABD'de “2020 Yılının En İyi Tabancası“ seçildi

2021-01-18 14:32 - Ekonomi

TOFAŞ'ta FIBA Şampiyonlar Ligi'nde grup liderliğiyle gelen tur sevinci

2021-01-21 14:26 - Spor

Rusya, Suriye’den Libya’daki Hafter saflarında savaştırmak üzere 300 paralı asker gönderdi

2021-01-22 19:51 - Dünya

FETÖ'nün mühendisler sorumlusu ilkokul mezunu 'mahrem ablaya' 6 yıl 3 ay hapis

2021-01-21 22:56 - Gündem

85 yaş üzerindekiler ile eczane çalışanları Kovid-19'a karşı aşılanmaya başlandı

2021-01-21 14:16 - Sağlık

Harp ve vazife malullerinin ek ödemeleri yarın yapılacak

2021-01-21 14:26 - Genel

AB'den dolara karşı avroyu güçlendirme planı

2021-01-20 00:16 - Dünya

İlgili Haberler

2025'te Yapay Zeka Kodsuz Geliştirmede Ortaya Çıkan Trendler

09:16 - Teknoloji

Türk şirketi Viseur AI yapay zekayı sağlık sektörüne entegre ediyor

17:47 - Teknoloji

Tekirdağlı liseliler "ÇETİN-03" roketiyle TEKNOFEST birinciliğini hedefliyor

14:08 - Teknoloji

Karadeniz Teknik Üniversitesi öğrencileri 12 yılda 8 hidrojenli araç üretti

12:58 - Teknoloji

Lise öğrencileri doğada kısa sürede çözülebilen "çevre dostu" gıda ambalajı üretti

12:33 - Teknoloji

Günün Manşetleri

RTÜK Başkanı Şahin'den yayıncılara uyarı

02:37 - Medya

İran'ın BM Temsilcisi İrevani, İsrail'in saldırılarının ABD desteğiyle gerçekleştiğini iddia etti

02:12 - Dünya

TBMM Başkanlık Divanı üyelikleri için yapılan seçime ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:58 - Siyaset

İsrail'in İran'a yönelik saldırılarına ilişkin provokatif paylaşım yapanlara soruşturma başlatıldı

00:52 - Gündem

BMGK'de Rusya, İran'a saldıran İsrail'i şiddetle kınarken, ABD Tel Aviv yönetimini savundu

00:47 - Dünya