?>

Türk Hava Kuvvetlerinin kurtarıcı kanatları: Melek Filo

"Melek Filo" olarak bilinen 203. Filo Komutanlığındaki timler, Hava Kuvvetlerinin gerçekleştirdiği operasyonlarda arama kurtarma faaliyetlerinin yanı sıra yaşanan afetler sonrası tahliye çalışmalarında aktif rol oynuyor.

Gündem - 3 yıl önce

Amasya

Her bir askerin canını kendisine emanet bilen Türk Silahlı Kuvvetlerinin görevi sırasında kaza geçiren pilotların ve personelin sağ salim kurtarılması için özel timleri bulunuyor.

Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı 5'inci Ana Jet Üs Komutanlığı bünyesindeki "Melek Filo"da bulunan, pilot, arama kurtarma ihtisaslı personel, uçuş teknisyeni ve uçuş tabibinden oluşan timler de 7 gün 24 saat görev yapıyor. Olası bir ihbar için hazır bekleyen timler, yapılan çağrı sonrası, harekat odasındaki planlamanın ardından hızlıca harekete geçiyor.

Batı Karadeniz'de geçen yıl yaşanan sel felaketinde tahliye çalışmalarında aktif görev alan "Melek Filo" timleri, mahsur kalan 435 vatandaşı helikopterle güvenli bölgelere tahliye etti.

203. Filo Komutanlığında görev yapan pilot yüzbaşı, "Melek Filo" personelinin uçuş şartlarının uygun olduğu her an canları pahasına görev yaptığını söyledi.

Filonun yaşanan afetler sonrası çok sayıda vatandaşın hayata tutunmasına vesile olduğunu anlatan pilot yüzbaşı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bilindiği üzere özellikle yaz aylarında Karadeniz Bölgesinde sel felaketleri yaşandı, bizim bölgemizde olduğu için, yaşanan afetlere biz müdahale ettik. Geçtiğimiz Ağustos ayında Kastamonu-Bozkurt ve Sinop-Ayancık bölgesinde büyük bir sel felaketi yaşandı. Bu haber bize ulaşır ulaşmaz en kısa sürede arama-kurtarma helikopterlerimizle bölgeye intikal ettik. Filomuza bağlı 2 helikopterle 435 vatandaşımızı kurtardık."

"Görevin bize verilmesiyle 10 dakika içinde kalkış yaptık"

Filoda arama kurtarma ihtisaslı personel olarak görev yapan piyade kıdemli üstçavuş ise Batı Karadeniz'de yaşanan sel felaketinde görev aldığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Görevin bize verilmesiyle 10 dakika içinde kalkış yaptık. Zaten böyle durumlar için hazır bekliyorduk. Nerede, ne zaman ve hangi şekilde olursa olsun, birliğimize ihtiyaç duyulduğu an, en kısa sürede kalkış yaparak görev yerine intikal etmekteyiz. Göreve çıkarken bizi neyin beklediğini bilmiyorduk ancak bölgeye ulaştığımızda tahmin ettiğimizden daha büyük bir afetle karşılaştık. Çatılarda yüzlerce insan kurtarılmayı bekliyordu. Biz hemen ilk kurtarılması gereken noktalarda bulunan insanları, vinç vasıtasıyla çatılara inerek kurtardık. Limitlerimizi sonuna kadar zorlayarak kurtaracağımız en fazla vatandaşımızı kurtarmaya çalıştık."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Tunus'taki 'ulusal diyalog toplantıları' boykotlarla başladı

2022-06-04 16:25 - Dünya

Venezuela Devlet Başkanı Maduro, Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştirecek

2022-06-07 17:12 - Gündem

Hava kirliliği anne karnındaki bebeği de olumsuz etkiliyor

2022-06-04 15:10 - Sağlık

Sudan'da siyasi krizin çözümü için doğrudan diyalog süreci başladı

2022-06-08 16:20 - Dünya

Azerbaycan, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesini destekliyor

2022-06-07 11:53 - Gündem

Çin, uzay istasyonuna göndereceği yeni taykonot ekibini açıkladı

2022-06-04 18:44 - Teknoloji

Bolu'da çıkan orman yangını kontrol altına alındı

2022-06-05 20:35 - Asayiş

Moderna, Omicron'a karşı daha etkili, destekleyici aşı geliştirdiğini duyurdu

2022-06-08 18:24 - Yerel haber-Şirket Haber

Bangladeş'te kimyasal dolu konteyner deposundaki patlama sonucu 28 kişi öldü

2022-06-05 12:07 - Dünya

Avrupa'da üretilen yeni araçlara alkolmetre takma zorunluluğu getiriliyor

2022-06-07 14:07 - Dünya

İlgili Haberler

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Acar'dan Bursa'daki su sorununa ilişkin açıklama

20:02 - Gündem

Uluslararası Sıfır Atık Forumu katılımcılarından Türkiye'nin sıfır atık çabalarına övgü

19:42 - Gündem

Antalya Büyükşehir Belediyesine yönelik soruşturmada gözaltına alınan 6 şüpheliden 3'ü tutuklan

18:17 - Gündem

Emine Erdoğan, Uluslararası Sıfır Atık Forumu kapsamında görüşmeler gerçekleştirdi

18:12 - Gündem

Merkez Bankasının şikayetçi olduğu BKM'de usulsüzlük soruşturmasında 7 zanlı tutuklandı

18:07 - Gündem

Günün Manşetleri

"Uluslararası Sıfır Atık Forumu"nda, kentlerde uygulanması gereken projeler ele alındı

20:17 - Ekonomi

TBMM Başkanı Kurtulmuş: "Terörsüz Türkiye" terörsüz bir bölge demektir

20:12 - Siyaset

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Acar'dan Bursa'daki su sorununa ilişkin açıklama

20:02 - Gündem

Uluslararası Sıfır Atık Forumu katılımcılarından Türkiye'nin sıfır atık çabalarına övgü

19:42 - Gündem

Türkiye-Afrika İş ve Ekonomi Forumu'nda Türkiye-Afrika ortaklığı değerlendirildi

19:27 - Ekonomi