Türk Eximbanktan yeşil dönüşüm yatırımları için ihracatçılara kredi desteği sürüyor

Türk Eximbank, Türk ihracatçılarının yeşil dönüşüm yatırımlarını desteklemek amacıyla iki uluslararası kalkınma kuruluşu ile kredi anlaşmalarına imza attı.

Ekonomi - 1 yıl önce

İstanbul
Türk Eximbanktan yapılan açıklamaya göre, ihracatçıların çevreci ve sürdürülebilir yatırımlarını desteklemek amacıyla uluslararası finansman kaynaklarını çeşitlendirmeye devam eden Türk Eximbank, bu kapsamda Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (IBRD) ve Asya Altyapı ve Yatırım Bankası (AIIB) ile 2024 yılında 2 farklı kredi anlaşmasına imza attı.
????
Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası ile yapılan anlaşma kapsamında, Türk Eximbank ihracatçıların yeşil dönüşüm yatırımlarını finanse etmek üzere 1 milyar avro tutarında kaynak sağladı. Bu kapsamda başvuru limiti olarak en az 10 milyon avro belirlenirken ayrıca her bir firmanın kullanabileceği azami üst kredi tutarı ise 20 milyon avro olarak açıklandı.
Kredi, başta Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (CBAM) kapsamındaki sektörler olmak üzere enerji ve kaynak verimliliği sağlayan ekipman alımları, güneş ve rüzgar enerjisi yatırımları gibi çevreci projeleri desteklemekte kullanılacak.
Türk Eximbankın bir diğer kaynağı ise Asya Altyapı ve Yatırım Bankası garantisiyle geçen yıl temin edilen ve toplam 285,7 milyon dolar tutarındaki kredi oldu.
Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği projelerine yönelen ihracatçıları desteklemeye yönelik oluşturulan kredinin başvuru limiti, KOBİ’ler için 10 milyon dolar, KOBİ dışı firmalar için ise 30 milyon dolar olarak açıklanırken kapsam dahilindeki projeler arasında çatı tipi ve arazide kurulu güneş enerjisi santralleri (GES), rüzgar enerjisi santralleri (RES) ve su/enerji verimliliği sağlayan yatırımlar bulunuyor.
Bu yılın ilk 6 ayında bu kaynaklardan 250 milyon dolar tutarındaki kısmı ihracatçılara kredi olarak kullandırılırken başvurular halen devam ediyor. Her 2 kredi programının ayrıntılarına ve başvuru koşullarına Türk Eximbankın internet sitesi üzerinden ulaşılabiliyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Şırnak'ta atıl araziler tarıma kazandırılıyor, toplanan taşlarla köy yolları asfaltlanıyor

2025-07-22 14:57 - Çevre-Hayat

İsrail saldırıları ve ablukası altındaki Gazze'de açlıktan çocuk ölümleri artıyor

2025-07-20 16:32 - Dünya

Güney Afrika'yı özgürlüğe kavuşturan lider Mandela doğumunun 107. yılında anılıyor

2025-07-18 11:42 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Edirne'de kullanılmayan araziler "damla sulama" ile tarıma kazandırılıyor

2025-07-18 13:02 - Ekonomi

İsrail Gazze'de yardım bekleyen Filistinlilere ateş açtı, 30 kişi öldü

2025-07-20 13:03 - Dünya

Bakan Işıkhan: İşçilerimize birinci 6 ay için yüzde 24 zam oranını teklif ediyoruz

2025-07-18 13:37 - Ekonomi

Gazze’de boş pazar tezgahlarında yiyecek arayan Filistinlilerden dünyaya sitem

2025-07-20 14:13 - Dünya

Uşak'ta çıkan orman yangınına müdahale ediliyor

2025-07-20 14:32 - Asayiş

Papa 14. Leo, uluslararası topluma Gazze'de insan haklarına saygı duyulması çağrısı yaptı

2025-07-20 14:57 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC'de

2025-07-20 16:47 - Siyaset

İlgili Haberler

Enflasyonla mücadelenin desteklenmesi için motorine kademeli ÖTV uygulanacak

00:27 - Ekonomi

ABD Başkanı Trump'a Truth Social paylaşımlarına erişim hizmeti satışı nedeniyle dava açıldı

21:03 - Ekonomi

Ticaret Bakanlığı "Hizmet İhracatı Strateji Belgesi"ni yenileme çalışmalarına başladı

18:38 - Ekonomi

Bakan Yumaklı: Silvan Barajı'nda Eylül 2027 itibarıyla su tutmaya başlıyoruz

18:07 - Ekonomi

Rusya: Kiev'in Azak Denizi ve Karadeniz'deki eylemleri küresel gıda güvenliğini baltalıyor

17:57 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Enflasyonla mücadelenin desteklenmesi için motorine kademeli ÖTV uygulanacak

00:27 - Ekonomi

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 239'a çıktı

00:23 - Dünya

İsrail ordusu, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin kuşattığı Kusra beldesine piyade taburu

00:17 - Dünya

Paris Saint-Germain UEFA Süper Kupa'nın sahibi oldu

00:02 - Spor

Dışişleri Bakanı Fidan Türkiye'nin Libya'daki yapıcı rolünü sürdüreceğini belirtti

23:58 - Siyaset