?>

Türk Devletleri Teşkilatı üye ülkelerin merkez bankası başkanları Kazakistan’da toplandı

Türk Devletleri Teşkilatına (TDT) üye ülkelerin merkez bankası başkanları ilk kez Kazakistan’ın başkenti Astana’da bir araya geldi.

Ekonomi - 3 ay önce

Astana

Kazakistan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in başkanlığında TDT Merkez (Ulusal) Bankaları Konseyi’nin 1. Toplantısı gerçekleştirildi.

????

Cumhurbaşkanlığı Sarayı Akorda’da düzenlenen toplantıya Türkiye’den Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Kazakistan Ulusal Bankası Başkanı Timur Süleymenov, Azerbaycan Merkez Bankası Başkanı Taleh Kazimov, Kırgızistan Ulusal Bankası Başkanı Melis Turgunbayev, Özbekistan Merkez Bankası Başkanı Timur İşmetov, Macaristan Merkez Bankası İcra Direktörü Gabor Szöcs ile TDT Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev katıldı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, en son Macaristan’da gerçekleştirilen TDT Gayriresmi Zirvesi’nde devlet başkanları olarak mevcut tarife politikalarıyla değişen küresel ekonomi koşullarında üye ülkeler arasında işbirliğinin derinleştirilmesinin önemini teyit ettiklerini belirtti.

Tokayev, mevcut koşullarda özellikle ulaşım, lojistik, tarım, dijitalleşme ve finans gibi kilit sektörlerde koordineli çalışmanın önemine dikkat çekerek, "Ülkelerimizin küresel Gayri Safi Yurt İçi Hasılasındaki toplam payı 2010 yılında yüzde 2,4’ten yüzde 3,1’e yükseldi. Türk Devletleri Teşkilatı ülkelerinin uluslararası rezervlerinin sürekli artması, bölgenin makroekonomik istikrarının güçlendiğini gösteriyor." ifadelerini kullandı.

TDT ülkeleri arasında finans sektöründeki işbirliğinin genişletilmesinde merkez bankalarının önemli rol oynadığını dile getiren Tokayev, bugün konseyin gündeminde mevcut ekonomik eğilimlerin yanı sıra para politikası, dijital para birimleri, kripto paralar ve dijital varlıklar da dahil olmak üzere finansal teknolojilerin geliştirilmesiyle ilgili güncel konuların yer aldığını kaydetti.

Tokayev, merkez bankaları arasında diyaloğun genişletilmesinin Türk coğrafyasının ekonomik potansiyelinin hayata geçirilmesi için sağlam bir temel oluşturacağını söyledi.

Dijital para birimlerinin geliştirilmesi konusundaki deneyimlerini paylaşan taraflar, toplantıda fintech’in (dijital finans) geliştirilmesinin merkez bankaları için ekonomik büyümeyi artırmak ve halkın finansal hizmetlere erişimini kolaylaştırmak açısından önemli bir öncelik olduğu konusunda mutabık kaldı.

Toplantıda, TDT Merkez Bankaları Konseyi 1. Toplantısı kapsamında alınan karar ve işbirliği alanlarının yer aldığı Ortak Bildiri kabul edilirken bir sonraki konseyin gelecek yıl Azerbaycan’da toplanması kararlaştırıldı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye Cumhurbaşkanı Şara ile görüştü

2025-05-24 14:48 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze'de sivil halk adeta cehennemi yaşıyor

2025-05-21 18:08 - Siyaset

Çanakkale'den yola çıkan bisikletli, Trabzon'da Eren Bülbül'ün kabrini ziyaret etti

2025-05-21 18:28 - Çevre-Hayat

İstanbul İhracatçı Birliklerinden 4 ayda 3,9 milyar dolarlık ihracat

2025-05-27 17:16 - Ekonomi

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan, 27 Mayıs 1960 darbesi mesajı

2025-05-27 17:16 - Gündem

Ürdün Hicaz Demiryolu Kurumu, ülkede ikamet eden Türkler için tren gezisi düzenledi

2025-05-23 23:47 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1447

Çin'den ABD'nin "Altın Kubbe" füze kalkanı planının uzayı askerileştireceği uyar

2025-05-21 19:03 - Dünya

Kadın girişimciler 2030'a kadar küresel ekonomiye 13 trilyon dolar ekleme potansiyeli taşıyor

2025-05-23 14:53 - Ekonomi

Basketbol Süper Ligi’nin 89. takımı Esenler Erokspor oldu

2025-05-21 12:45 - Spor

Turistik Diyarbakır Ekspresi yolcularına Doğu'nun eşsiz manzarasında yolculuk fırsatı sundu

2025-05-26 12:47 - Çevre & Seyahat

İlgili Haberler

Trabzon'da 8 aylık fındık ihracatı 455 milyon doları aştı

12:52 - Ekonomi

Iğdır'da şap hastalığıyla yapılan etkin mücadele üreticiyi mutlu etti

12:37 - Ekonomi

YEKA yarışmaları 3,3 milyar dolarlık yatırım getirecek

12:32 - Ekonomi

Yılın 8 ayında hava yoluyla 162,6 milyon yolcu seyahat etti

12:23 - Ekonomi

Kadın girişimciler e-ticaretle küresel pazarlara ulaşıyor

11:43 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İsrail ordusunun Batı Şeria'daki baskınlarında 24 Filistinli yaralandı

04:47 - Dünya

İsrail basını: Washington ile Hamas arasındaki görüşmeler yeniden başladı

04:43 - Dünya

İsrail ordusunun Batı Şeria'daki baskınlarında 17 Filistinli yaralandı

04:23 - Dünya

Tunuslu bir adam, dünyada ender bulunan teknesini Küresel Sumud Filosu'na bağışladı

02:32 - Dünya

Küresel Sumud Filosu'nun Tunus’tan Gazze’ye doğru yola çıkması çarşamba gününe ertelendi

00:47 - Dünya