?>

Türk bilim adamının mikroçipi 'Sarıkız'ı kurtardı

Afyonkarahisar'ın Bolvadin ilçesinde, doğuramadığı için sahibinin kesime vereceği "Sarıkız" adlı inek, Türk bilim adamı Prof. Dr. Demirci tarafından geliştirilen "çiple suni tohumlama" sayesinde gebe kaldı ve kesilmekten kurtuldu. - Anadolu Ajansı

Teknoloji - 8 yıl önce

ANKARA - FERHAT DEMİRCAN

Afyonkarahisar'ın Bolvadin ilçesinde, doğuramadığı için sahibinin kesime vereceği "Sarıkız" adlı inek, Türk Bilim Adamı Prof. Dr. Utkan Demirci tarafından geliştirilen "çiple suni tohumlama" sayesinde gebe kalarak kesilmekten kurtuldu. Sarıkız'dan sonra aynı yöntemin uygulandığı 17 inekten 14'ünün de gebe kalması sağlandı.

Aşılama ve tüp bebek tedavisinde dünyada çığır açan "mikroçip" yöntemi, insanlardan sonra hayvanlarda da başarıyla uygulanmaya devam ediyor.

Yürükkaracaören köyünde hayvancılıkla uğraşan Muammer Yörük, "Sarıkız" adlı simental cinsi ineğini tohumlama yaşı geldiğinde veterinere götürdüğünü ancak dört kez denenmesine rağmen gebelik elde edemediklerini belirtti.

Hayvancılıkta yavrulamayan ineğin ek maliyet getirdiğini ifade eden Yörük, "Biz de istemeyerek de olsa kesime gönderecektik ama veterinerimiz gebelik şansını iki kat artıran çipli tohumlamadan bahsetti. Biz de yaptırdık. İneğimiz şimdi gebe, benden sonra köydekiler de denedi, onlarda da tuttu." dedi.

"Başarı şansı ikiye katlanıyor"

Sarıkız'a suni tohumlama yapan veteriner Osman Soğukpınar, bir süredir mikroçip yöntemiyle seçilerek elde edilen spermlerle tohumlama yaptığını aktararak, şu bilgileri verdi:

"Suni tohumlamada normalde gebelik başarı oranı yüzde 60'lardayken çipli tohumda bu oran çok yüksek. Biz bu uygulamayı yeni yapmamıza rağmen çok iyi sonuçlar aldık. Son üç ayda 17 ineğe çipli suni tohumlama işlemi gerçekleştirdik, bu ineklerden 14'ü şu anda gebe kaldı. Türkiye'de hayvancılıkta en büyük sorun maliyet, yüksek bakım ve yem maliyetlerine dayanacak gücü olmayan üretici, hayvanı genç de olsa yavrulamayınca mecburen kesime gönderiyor. Bu durum ülkemizde yüzde 22 oranında. Çiple tohumlamada sonuçlar çok başarılı, bu yöntem sayesinde hayvancılıkta verimin artacağına inanıyorum."

ABD'deki Türk bilim adamının buluşu

Harvard Üniversitesinde Türk bilim adamı Prof. Dr. Utkan Demirci tarafından geliştirilen "çiple suni tohumlama" yöntemiyle büyükbaş hayvancılıkta üreme oranında başarı ikiye katlanarak, verimin artmasına katkı sağlanıyor.

Biyoteknoloji alanında "Dünyayı değiştirecek 35 bilim insanı" arasında gösterilen Prof. Dr. Demirci tarafından Harvard Üniversitesinde geliştirilen mikroçipler, İzmir'de üretiliyor. Prof. Demirci 40 kişiye ulaşan araştırma ekibiyle çalışmalarına Stanford Üniversitesinde devam ediyor.

Çipler, spermler arasında en kaliteli ve sağlıklı olanı tespit ediyor. Böylece az sayıda sperme sahip olsalar bile erkeklerin kısırlık sorununa çare olarak dünyanın birçok ülkesindeki tüp bebek merkezlerinde insanlara yönelik yaygın olarak kullanılıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Hükümetin doğrudan halk iradesiyle belirlenmesini ortaya koyuyor'

2017-02-24 18:32 - Siyaset

Türk bilim adamının mikroçipi 'Sarıkız'ı kurtardı

2017-02-28 14:52 - Teknoloji

Ocakta konut satışları arttı

2017-02-24 13:47 - Ekonomi

Bonzai kullandığı iddia edilen bir kişi hayatını kaybetti

2017-02-28 03:52 - Asayiş

ABD Adana Konsolosluğu çalışanına PKK gözaltısı

2017-02-23 19:22 - Gündem

Die Welt temsilcisi hakkında tutuklama istemi

2017-02-28 02:32 - Gündem

'3 milyon Venezuelalı çöpten besleniyor'

2017-02-21 17:32 - Dünya

'PYD'nin Kürtlere karşı ihlalleri de masaya yatırılacak'

2017-02-22 18:17 - Dünya

Tam 1 milyon 200 bin adet !

2017-02-25 15:17 - Asayiş

Adalet Bakanlığından 'af' açıklaması

2017-02-24 20:52 - Gündem

İlgili Haberler

GAZAP ve HAYALET uçak bombaları ilk kez IDEF 2025'te sergilendi

15:48 - Teknoloji

Türk zırhlısı AŞKAR-II'nin ilk kullanıcısı KKTC oldu

14:18 - Teknoloji

IDEF 2025'in alan güvenliğini ASELSAN üstlendi

13:33 - Teknoloji

ASELSAN ürünlerine yapay zeka desteği

11:07 - Teknoloji

Sarsılmaz, IDEF 2025'te deneyim alanlarını ziyaretçilere sundu

10:52 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Yurt geneli, hafta boyunca "tropikal gece"nin etkisinde olacak

15:58 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeşil Vatan'ı korumak için gece gündüz teyakkuz halindeyiz

15:47 - Gündem

Hatay İskenderun'da şehit olan iki asker son yolculuklarına uğurlandı

15:13 - Gündem

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İsrail'in duyurduğu "insani ara" hiçbir şey ifade e

15:07 - Dünya

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Karşılaşılan şoklara rağmen enflasyon düşmeye devam ediyor

14:37 - Ekonomi