?>

Türk akademisyen 'fenolsüz' mikro besin gübresi üretti

Bitkilerin mineral ihtiyacını karşılamak için kullanılan, fenol maddesi içermeyen, daha verimli ve güvenilir yerli "şelatlı mikro besin gübresi" imal edildi. - Anadolu Ajansı

Teknoloji - 8 yıl önce

SAKARYA - Emre Ayvaz

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Anorganik Kimya Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Salih Zeki Yıldız, tarım kimyasalları üzerine AR-GE araştırmaları yapmak için Sakarya TEKNOKENT içinde KOSGEB destekli kurdukları şirkette, ithal edilen ve içinde fenol bulunan gübre üzerinde çalışma yaptı.

Bitkilerin mineral ihtiyacını karşılamak için toprağa verilen demir, mangan, bakır, bor ve çinkodan oluşan mikro besin elementlerinin içinde zehirli madde içeren fenol olması üzerine Prof. Dr. Yıldız, yeni gübre üretmek için çalışmalara başladı.

Yıldız, yeni nesil şelatlı mikro besin gübrelerinde kullanılan fenol yerine alternatif molekül arayışı içerisine girerek, yaklaşık 6 ay süren çalışmalar neticesinde, etkinliği düşük bir molekül olan etilendiamin tetra asetik asitini, kompleksleşme çalışmalarında etkinliklerini çıkartarak, amino asit yapısında daha verimli, güvenilir, yüksek çevreci ve yerli "oksi-şelatlı" mikro besin gübresi üretti.

"Alternatif bir yapı ortaya koymuş olduk"

KOSGEB'ten aldıkları destekle Sakarya TEKNOKENT bünyesinde kurdukları şirkette AR-GE çalışmaları yaptıklarını vurgulayan Yıldız, "Bu çalışmalar sırasında özellikle dünyadaki üretilmiş olan molekülleri inceliyoruz. Bu yaptığımız çalışmalarda bahsettiğimiz unsur karşımıza çıktı ve bunu bu haliyle üretmek istemedik." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Yıldız, fenol yerine alternatif molekül arayışı içerisine girdiklerini belirterek, etkinliği düşük bir molekül olan ve daha önce kullanılan etilendiamin tetra asetik asidin (EDTA) güvenilir bir kimyasal olması üzerine bunun üzerinde çalışmaya karar verdiklerini dile getirdi.

Bu durumda bu molekülün kompleksleşme kararlılıklarını istenilen seviyeye getirmek için çalışma başlattıklarını dile getiren Yıldız, şu ifadeleri kullandı:

"Özellikle etkinliğinin düşük olması sebebiyle etilendiamin tetra asetik asiti kullanılmıyor. Yapmış olduğumuz çalışmalarda mikro besin elementlerinden özellikle demir iyonu ile kompleksleşme etkinliğini düşük olan etilendiamin tetra asetik asidinin kompleks kararlılığını iyileştirerek, şu anda bilinen ve dünyada uygulanan yeni nesil moleküllerin durumuna getirdik. Dolayısıyla bizim için bir kazanım oldu. Bu molekülü kullanarak dünyada bilinen ve etkinliği yüksek şelatlı ajanlara alternatif bir yapı ortaya koymuş olduk."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

DHKP-C'nin sözde Ege Bölgesi sorumlusu tutuklandı

2017-01-17 12:37 - Gündem

19 kişiye FETÖ’den gözaltı

2017-01-12 23:47 - Asayiş

Warriors'tan Cavaliers'a 35 sayı fark

2017-01-17 12:52 - Spor

Erzincan'da intihar

2017-01-16 15:17 - Asayiş

Maradona'dan Pele'ye gönderme

2017-01-17 12:02 - Spor

'Anayasanın ilk üç maddesi bizim de kırmızı çizgimiz'

2017-01-16 19:32 - Siyaset

'Birine can havliyle bir yumruk atmışım'

2017-01-15 20:37 - Siyaset

Ban Ki-mun'un akrabalarına rüşvet teşebbüsü suçlaması

2017-01-11 02:57 - Dünya

'Sadece Messi yok' diyen yönetici görevden alındı

2017-01-14 03:17 - Spor

'Gülen, FBI bana seni sordu dedi'

2017-01-12 23:22 - Gündem

İlgili Haberler

Karadeniz Teknik Üniversitesi öğrencileri 12 yılda 8 hidrojenli araç üretti

12:58 - Teknoloji

Lise öğrencileri doğada kısa sürede çözülebilen "çevre dostu" gıda ambalajı üretti

12:33 - Teknoloji

Musk'ın sürücüsüz taksi hizmeti sunacak aracı Cybercab, VivaTech'te görücüye çıktı

19:07 - Teknoloji

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır: 2030 yılında bu topraklardan 100 bin teknoloji girişimi doğacak

18:27 - Teknoloji

Türk şirketleri VivaTech 2025'te yerini aldı

17:12 - Teknoloji

Günün Manşetleri

MKE Ankaragücü'nde öncelik iç huzur

13:03 - Spor

Olağanüstü hal tedbirleri gerekçesiyle Mescid-i Aksa'da cuma namazı kılınmayacak

12:57 - Dünya

Mardin'de ormanlık alanda çıkan yangına müdahale ediliyor

12:53 - Gündem

TCMB ile Çin Halk Cumhuriyeti Merkez Bankası ikili para takası anlaşmasını yeniledi

12:47 - Ekonomi

Madleen gemisinden alıkonulan 3 aktivist, İran'a saldırılar nedeniyle İsrail'de kaldı

12:43 - Dünya