Turistik Diyarbakır Ekspresi yeni sezonun ilk seferi için yola çıktı

Güneydoğu Anadolu'nun tarihi ve kültürel zenginliklerini tanıtmak amacıyla organize edilen Turistik Diyarbakır Ekspresi, yeni sezonun ilk seferine başladı

Çevre - Seyahat - 1 yıl önce

Ankara
Ekspresin bu dönem ki ilk seferi için Ankara Tren Garı'nda tören düzenlendi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Osman Boyraz, burada yaptığı konuşmada, demir yollarının sadece ulaşım aracı değil, aynı zamanda kalkınmanın, üretimin, istihdamın ve sosyal bütünleşmenin omurgası olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Asya ve Avrupa arasında köprü görevi gören Türkiye'nin coğrafi konumunun sağladığı fırsatların ekonomik ve ticari avantajlara dönüşebilmesi için demir yollarında yeni bir çağ başlattıklarını vurgulayan Boyraz, son 23 yılda demir yollarına önemli tutarda yatırım yaptıklarını söyledi.
Boyraz, demir yollarına yapılan yatırımlara ilişkin bilgi vererek, gündeme aldıkları Ankara-İstanbul Süper Hızlı Tren Hattı Projesi ile saatte 350 kilometre hıza ulaşan trenlerle iki kent arasındaki seyahat süresini 80 dakikaya indirmeyi planladıklarını ifade etti.

Türkiye'yi sadece bölgesel bir oyuncu değil, küresel lojistik ağının vazgeçilmez merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini belirten Boyraz, "Demir yolunda amacımız, ülkemizi uluslararası ticaretin kalbine yerleştirerek, bölgesel liderlikten küresel bir ticaret kavşağına yükseltmektir. Bu kapsamda Türkiye'yi, doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine uzanan, kusursuz bir demir yolu ağıyla örerek, Avrasya'nın tartışmasız lojistik süper gücüne dönüştürüyoruz." diye konuştu.
Boyraz, bugün yeni sezonun ilk seferine başlayan Turistik Diyarbakır Ekspresi'nin sadece bir tren hattı değil, aynı zamanda medeniyet yolculuğu olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Karşılıklı 8 seferle Anadolu'nun eşsiz doğası, binlerce yıllık tarihi, yöresel mutfaklar ve el sanatları ve bölge kültürümüz yeniden keşfedilecek. Turizm odaklı tren seferlerimizle sadece büyükşehirleri değil, Anadolu'nun saklı güzelliklerini de öne çıkarıyoruz. Daha önce Ankara-Kars Turistik Doğu Ekspresi, Erzurum-Kars Bölgesel Treni, Turistik Tuz Ekspresi gibi hatlarımızda yakaladığımız başarıyı, şimdi Diyarbakır'a taşıyoruz.
Yolcularını, Mezopotamya'nın tarihine, Diyarbakır'ın surlarına, 8 bin yıldır tarımın merkezi olan Hevsel Bahçeleri'ne, kadim köprülerine, yöre insanın sıcaklığına götürecek. Turizm hareketi demek, yerel esnaf için gelir, gençler için iş, şehirler için canlılık demektir. Biz bu anlayışla, demir yolunu turizmle, üretimle ve sosyal kalkınmayla buluşturuyoruz."

"Turistik Diyarbakır Ekspresi'ni bu yılın ilk seferine uğurlamanın heyecanını yaşıyoruz"

TCDD Taşımacılık Genel Müdürü Ufuk Yalçın da Anadolu'nun kültürel mirası ve tarihi zenginlikleriyle öne çıkan kadim şehirlerine doğru yola çıkacak Turistik Diyarbakır Ekspresi'ni bu yılın ilk seferine uğurlamanın heyecanını yaşadıklarını belirterek, "Dünya çapında ün kazanan Turistik Doğu Ekspresi'nin başarısını farklı bölgelere yayarak, yeni rotalarla taçlandırıyoruz.
Turistik Diyarbakır Ekspresi, bu vizyonun en güzel örneklerinden biridir. İlk kez geçtiğimiz yıl başlattığımız seferler yolcularımızdan büyük ilgi gördü. Hatta Time Dergisi tarafından 2024 yılında 'Dünyanın En İyi 100 Yeri' listesinde yer alarak uluslararası alanda da ses getirdi." ifadelerini kullandı.
Yalçın, bugün ikinci sezonun ilk seferi için uğurlanan treninin, 11 Nisan-25 Mayıs döneminde toplam 8 sefer gerçekleştireceği bilgisini vererek, Ankara'dan her cuma saat 13.55'te hareket edecek trenin Malatya'da vereceği 3 saatlik turistik amaçlı molanın ardından Diyarbakır'a ulaşacağını, dönüş yolculuğunda ise Diyarbakır'dan pazar saat 12.30'da hareket ederek Elazığ'ın Yolçatı İstasyonu'nda 4 saatlik gezi amaçlı duruş sonrası Ankara’ya varacağını anlattı.

"Proje gençlik yıllarımızın hatıralarını yeniden canlandıracak"

Eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ise bugün bir hayalin gerçeğe dönüşmesine şahitlik edildiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Ankara-Diyarbakır Turistik Treni'nin ilk seferine başlarken kalbim coşku ve gururla doluyor. Bu proje, yalnızca bir ulaşım aracı değil, yıllar sonra gençlik yıllarımızın hatıralarını yeniden canlandıracak, geçmişin izlerini bugüne taşıyacak ve yarının turizm potansiyeline açılan kapı olacaktır."
Konuşmaların ardından Turistik Diyarbakır Ekspresi yeni sezonun ilk seferi için yola çıktı.
Tren seferleri için biletler, TCDD Taşımacılık AŞ bilet satış gişeleri, yetkili acenteler, mobil uygulama ve "https://bilet.tcdd.gov.tr/" internet adresinden satın alınabiliyor.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Eski milli futbolcu Kafkas: Fatih Tekke genç jenerasyonun en iyi hocası

2025-04-08 16:32 - Spor

Adli Tıp Kurumu, Mahir Polat'ın testler için tam teşekküllü hastaneye sevkini talep etti

2025-04-08 12:37 - Gündem

Asya borsaları negatif seyrediyor

2025-04-07 11:08 - Ekonomi

ABD'de tarifeler dolayısıyla limanlardaki ithalat kargo seviyelerinde keskin düşüş bekleniyor

2025-04-09 21:02 - Dünya

Çocukların sosyal medya kullanımını kısıtlayan tedbirler genişliyor

2025-04-11 11:33 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek final karşılaşmaları başladı

2025-04-09 00:47 - Spor

CHP'de kurultay süreci tamamlandı

2025-04-07 12:38 - Siyaset

İş dünyası "Türkiye Döngüsel Ekonomi Haftası"nda buluştu

2025-04-09 21:08 - Ekonomi

Kosova Cumhurbaşkanı Osmani: Cumhurbaşkanı Erdoğan desteğini bize her fırsatta gösteriyor

2025-04-11 13:53 - Gündem

Liberya 10 bin 800 doz M çiçeği aşısı teslim aldı

2025-04-07 19:38 - Dünya

İlgili Haberler

AJet'ten gençlere yurt dışı uçuşlarda yüzde 20 indirim

11:43 - Çevre - Seyahat

Erzurum-Rize arasındaki yolculuk süresini kısaltacak tünellerin yapımı sürüyor

17:37 - Çevre - Seyahat

Anadolu Otoyolu Kocaeli kesimi İstanbul yönü üstyapı çalışması için trafiğe kapatılacak

12:33 - Çevre - Seyahat

Üsküdar'da bazı yollar trafiğe kapatılacak

19:08 - Çevre - Seyahat

AJet'ten yurt içi uçak biletlerinde yüzde 30 indirim kampanyası

12:33 - Çevre - Seyahat

Günün Manşetleri

Kolombiya'da depremde hayatını kaybedenler için 3 günlük "ulusal yas" ilan edildi

15:42 - Dünya

AB'de ömrünü tamamlayan araçlara yönelik yeni kurallar yürürlüğe giriyor

15:37 - Ekonomi

Dört büyüklerin toplam borcu 85 milyar liraya ulaştı

15:22 - Ekonomi

VDK'nin yapay zeka destekli risk analiz sistemi "MİHENK" devrede

15:17 - Ekonomi

DSÖ: Kolombiya'daki depremde şu ana kadar 24 sağlık tesisinde hasar bildirildi

15:13 - Dünya