Tunceli Ovacık'ta 205 çiftçi 3 bin 671 dekarda fasulye üretiyor

Tunceli'nin Ovacık ilçesindeki köylerde 205 çiftçi, 3 bin 671 dekarda fasulye üretiyor.

Ekonomi - 3 yıl önce

Tunceli
Dağlar ve ormanlık alanlarla kaplı Ovacık'taki köylerde yaşayan üreticiler, tarlalarının büyük bölümüne fasulye ekiyor.
İlkbaharda fasulye tohumlarını toprakla buluşturan köylüler, yaz boyunca bu ürünlerin sulamasını ve bakımını yapıyor.
Kuru fasulye üretirken herhangi bir ilaç ya da gübre kullanmayan üreticiler, şu sıralar hasada hazır hale gelen fasulyeleri biçmek için yoğun çaba harcıyor.

Fasulyeleri elle ya da orakla biçiyorlar

Günün ilk ışıklarıyla tarlalarının yolunu tutan köylüler, fasulyeleri elle ya da oraklarla biçerek balya haline getiriyor.
Tarlalarda birkaç gün kurumaya bırakılan fasulyeler, daha sonra köylüler tarafından traktörlerle bir araya toplanıp harman makinesine atılıyor.
Yorucu çalışmayla fasulye tanelerini bitkisinden ayıran köylüler, elde ettikleri ürünleri paketleyip kilogramını 80 liradan tüketiciye satıyor.

Tarım işçilerinin günlük 500-600 lira yevmiyeyle çalıştığı ilçede, 205 çiftçi, 3671 dekar alanda üretim yapıyor.
Koyungölü köyünde yaşayan Hıdır Sevinç, AA muhabirine, kentte hayata geçirilen projelerden yararlanarak organik tarımla ilgilendiğini söyledi.

Toprakla uğraşmanın kendisini mutlu ettiğini ifade eden Sevinç, "Ovacık bir tarafı ormanlarla diğer tarafı ise dağlarla kaplı bir yer. Sanayileşme ve havanın kirli olmaması nedeniyle topraklarımız çok verimli. Kuru fasulye genellikle bahar aylarında ilçemizde ekilir ve eylül ayında da hasat edilir." dedi.
Sevinç, tarlaların taşlık olmasından dolayı makine kullanamadıklarını ve bu yüzden de fasulye biçerken zorlandıklarını dile getirdi.

Fasulyeleri Türkiye'nin farklı illerine satıyorlar

Her yıl yüzlerce dönüm arazisine fasulye ektiğini anlatan Sevinç, "Ovacık fasulyesi, yiyenlerin damağına ayrı bir lezzet verdiği için yoğun talep görüyor. Ürettiğimiz fasulyeleri ilimiz başta olmak üzere İstanbul, İzmir, Ankara, Elazığ, Malatya, Bingöl ve Diyarbakır gibi illerde satıyoruz." ifadelerini kullandı.
Üretici Besime Sevinç ise ailesiyle yıllardır tarım ve hayvancılık yaparak geçimlerini sağladığını belirtti.

Fasulye biçmek için erkenden uyandığını ifade eden Sevinç, "Gün boyu tarlalarda çalışıyoruz ve öğlenleri birkaç saat mola verip dinleniyoruz. Sürekli güneşin karşısında çalışıyoruz ve bazen sıcaktan bunalıyoruz." diye konuştu.
Suna Beyazgül de belirli bir ücret karşılığında sonbahar aylarında fasulye biçtiğini ve elde ettiği kazançla evinin ihtiyaçlarını karşıladığını anlattı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Trabzonspor'un kayıp transferleri

2023-09-28 13:27 - Spor

Van'da çocuklar uçurtmalarıyla gökyüzünü renklendirdi

2023-10-01 17:08 - Magazin

TEKNOFEST'te 6 yıllık rüya İzmir'de gerçek oluyor

2023-09-27 12:12 - Teknoloji

Tunceli Ovacık'ta 205 çiftçi 3 bin 671 dekarda fasulye üretiyor

2023-10-02 12:53 - Ekonomi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Özhaseki'den yağış uyarısı

2023-09-30 17:57 - Gündem

Kayseri Tren Garı personeli sarı boyalı 95 yıllık lojmanlarda doğayla iç içe yaşıyor

2023-09-29 12:33 - Çevre-Hayat

TEKNOFEST İzmir'deki "Deneyap Fikir Maratonu"nda final başladı

2023-09-29 13:18 - Teknoloji

MHP Genel Başkanı Bahçeli: Terörün kökü milli birlik ve dayanışma ruhuyla kazınacaktır

2023-10-01 12:52 - Siyaset

Grammy ödüllü müzisyen Buika: İlham aldığım tek kişi benim

2023-09-29 14:32 - Magazin

Fas'ta depremzedelere yönelik yardım faaliyetleri sürüyor

2023-09-29 15:02 - Dünya

İlgili Haberler

Borsa günü düşüşle tamamladı

18:23 - Ekonomi

Rusya'nın federal bütçe açığı yaklaşık 79 milyar dolara çıktı

19:53 - Ekonomi

TİGEM, 30 safkan Arap tayının satışından yaklaşık 28 milyon lira gelir elde etti

17:32 - Ekonomi

Sigorta ve emeklilik sektörünün aktif büyüklüğü 4,4 trilyon liraya ulaştı

15:35 - Ekonomi

Küresel gaz türbini siparişleri ikinci çeyrekte rekor kırdı

16:03 - Ekonomi

Günün Manşetleri

ABD Başkanı Trump, müzakereler konusunda İran'a güvenmediğini söyledi

06:08 - Dünya

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe: "Petrol tesislerine saldırılar karşılıksız kalm

04:52 - Dünya

Yemen'deki Husiler, Marib ve Muha kentlerindeki askeri noktaları vurduğunu iddia etti

03:32 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

TBMM'nin tatile girmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:27 - Siyaset