Tüketici ve işletmeci nakitten vazgeçmedi

Teknolojik ilerlemelerle dijital ödeme sistemleri gelişirken, hanehalkı harcamalarında kartlı ödemelerin payı son 5 yılda yüzde 4 arttı.

Ekonomi - 9 yıl önce

ANKARA (AA) - Bankalararası Kart Merkezi verilerine göre, hanehalkı harcamalarındaki kartlı ödemelerin payı 2012'de yüzde 35 seviyesindeyken, son bir yıldaki harcamalar göz önüne alındığında bu oran yüzde 39 seviyesine çıktı. Böylece, hanehalkı harcamalarında kartlı ödemelerin payı son 5 yılda yüzde 4 artış gösterdi.
Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkan Yardımcısı Ferda Hekimci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüketicinin kredi kartına dokunmaktan korkar olduğunu söyledi.
Tüketicinin yüksek faiz, komisyon ve kredi kartı aidatlarından korunmak için pasif bir direniş gösterdiğini belirten Hekimci, "Türkiye’de tüketici fahiş kredi kartı faizleri, haksız komisyon ve aidatlardan çok müşteki oldu." dedi.
Hekimci, TÜDEF olarak bankaların bu uygulamalarına dikkati çekmek için çok uğraştıklarını ve bu konuda pek çok dava kazandıklarını dile getirerek, bankacılık işlemlerine yönelik şikayetlerin 2015'te başvuruların yüzde 93’ünü oluşturduğuna dikkati çekti. Hekimci, bu dönemde tüketicilerin şikayetlerinde yüzde 90-94 oranında haklı çıktığını ve bu durumun kamuoyunda bir güvensizlik yarattığını ifade etti.
"Tüketici kredi kartına elini atarken çok düşünmeli"
"Tüm teknolojik olanaklar ve kolaylıklarına rağmen tüketici kredi kartına elini atarken çok düşünmek zorunda." diyen Hekimci, bilinçli tüketicinin kredi kartına mesafeli durduğunu söyledi. Hekimci, şöyle konuştu:
"Gözlemlerimize göre, kadın tüketiciler erkeklere göre kredi kartını taksit olanakları ve para taşımanın riskini azalttığı için daha fazla tercih ediyor. Yine genellikle gelir düzeyi düşük tüketicilerin ertelenemeyen gereksinimlerini karşılamak için kredi kartı kullandıklarını gözlemliyoruz."
Makro Market AŞ Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Songör de kartlı ve nakit ödemelerin uzun bir süredir oransal olarak baş başa gittiğini söyledi.
Kartlı ödemelerin perakendedeki payının biraz daha yüksek olduğunu belirten Songör, "Gıda perakendesinde kredi kartı kullanımı yüzde 50'nin üzerinde bir oranı buluyor." dedi.
Haftanın Öne Çıkanları

Sıcaktan kopan elektrik teli yangın çıkardı

2017-07-03 19:02 - Asayiş

Samsung Galaxy J5 2017 versiyonu, n11.com'da satışta

2017-07-05 14:51 - Ekonomi

Kafasını yem makinesine kaptıran genç hastaneye kaldırıldı

2017-07-05 00:47 - Asayiş

'MİT tırlarına ilişkin bilgi talebi yazısı ABD Büyükelçiliğine ulaştı'

2017-07-05 19:47 - Gündem

Bu suda 5 dakika durana ödül

2017-07-07 19:07 - Çevre-Hayat

Akkuyu NGS alanında yangın bilgilendirme toplantısı

2017-07-05 20:12 - Ekonomi

Kıbrıs Konferansı yoğun şekilde devam ediyor

2017-07-07 01:12 - Dünya

Bakanlığın ilk yavru ceylanı dünyaya geldi

2017-07-06 15:44 - Genel

Asker kardeşleri ölüm ayırdı

2017-07-07 02:27 - Asayiş

Arif Şirin (Ozan Arif) hakkında, MHP Lideri Bahçeli’ye hakaret gerekçesiyle suç duyurusu

2017-07-07 02:32 - Gündem

İlgili Haberler

Apple, ABD'nin Houston kentinde üretim merkezi açtı

23:17 - Ekonomi

Ticaret Bakanı Bolat: Suriye ile geçen yıl ticaretimiz yüzde 45 oranında arttı

23:07 - Ekonomi

Dünya şampiyonu T3 Vakfı bursiyeri Ayşegül Balım Yabacı, Selçuk Bayraktar'ı ziyaret etti

18:32 - Ekonomi

Bakan Uraloğlu: Orta Koridor, Kalkınma Yolu Koridoru ve Hicaz Demir Yolu Avrupa'ya doğru gitmeli

18:13 - Ekonomi

"GITEX Ai Türkiye 2026" etkinliği eylülde İstanbul'da düzenlenecek

17:58 - Ekonomi

Günün Manşetleri

BAE'ye ait iki ADNOC tankeri Hürmüz Boğazı'nda hedef alındı

00:58 - Dünya

Filistin: İsrail, Batı Şeria'yı ilhak için Filistin topraklarını gasbeden İsraillileri araç ola

23:53 - Dünya

ABD'de mahkeme, Trump'ın düşük değerli gönderilerde tarife muafiyetini kaldırma yetkisini

23:47 - Dünya

BM: Lübnan'da İsrail ordusunun tek taraflı ihlalleri ve saldırıları devam ediyor

23:43 - Dünya

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Türkiye, Pakistan'ın güvenlik alanındaki meşru hassasiyetlerin

23:37 - Gündem