?>

TÜBİTAK'ın 'COVID-19 ve Toplum' etkinliği salgının sosyal etkilerine ışık tuttu

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mandal, yeni tip koronavirüs salgını sürecinin sosyal, ekonomik ve beşeri ilişkiler açısından değerlendirilmesinin önemli olduğunu belirterek, düzenledikleri etkinlikte salgının sosyal yansımalarını ele aldıklarını bildirdi.

Ekonomi - 4 yıl önce

ANKARA (AA) - TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, AA muhabirine, özel olarak çıktıkları "COVID-19 ve Toplum: Salgının Sosyal, Beşeri ve Ekonomik Etkileri, Sorunlar ve Çözümler" başlıklı çağrı kapsamında desteklenen projelerin sonuçlarının ele alındığı "COVID-19 ve Toplum" etkinliğine ilişkin değerlendirmede bulundu.

yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele sürecine en başından beri aktif olarak katkı vermeye çalıştıklarını ifade eden Mandal, COVID-19 Türkiye Platformu çatısı altında Kovid-19'a yönelik aşı ve ilaç geliştirme projelerini desteklediklerini, ayrıca açtıkları çağrı kapsamında hastalığın teşhis ve tedavisinde kullanılan koruyucu ürünler, tanı kitleri, tedavide kullanılabilecek cihaz, yazılım gibi konuları kapsayan projelere de destek verdiklerini söyledi.

Mandal, salgının başından itibaren sağlık ve teknolojiye yönelik konuların göz önünde olduğuna dikkati çekerek, "Hep konuştuğumuz aşı ve ilaç çalışmalarının, tedavi yöntemlerinin ötesinde Kovid-19 sürecini sosyal, ekonomik ve beşeri ilişkiler açısından değerlendirmemiz çok önemli. COVID-19 ve Toplum etkinliğimizde salgın sürecinde kazandığımız aşı ve ilaç geliştirme çalışmalarının yanında, sürecin çok daha kalıcı bir etkisinin ve boyutlarının olacağını düşündüğümüz sosyal etkileri değerlendirdik." diye konuştu.

Kovid-19 salgını sürecinin daha sistematik güçlük içerdiğine dikkati çeken Mandal, şöyle devam etti:

"Böylesi karmaşık güçlük içeren bir sürece, sosyal ve beşeri bilimlerin içinde olmadığı bir çözümle yaklaşmak mümkün değildi. Kovid-19 süreci bize farklı disiplinlerin birlikte çalışmasının gerekliliğini gösterdi. Sürecin başarılı olması, özellikle pandemi gibi seferberlik dönemlerinde birlikte çalışmayla mümkün. İki günlük toplantımızı da bu amaca yönelik gerçekleştirdik."

"Dörtlü sarmal modeli devam edecek"

Mandal, salgın gibi karmaşık sorunların çözümü için üniversite, sanayi ve kamu iş birliğinin ötesinde toplumun da dahil olduğu "dörtlü sarmal" modeline ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, küresel salgının sosyoekonomik etkileri karşısında araştırmacıların sosyal ve beşeri bilimlerin çeşitli araştırma alanlarına dayalı olarak çok yönlü çözüm önerilerini ortaya koyduğunu ifade etti.

"COVID-19 ve Toplum" çağrısına 682 proje başvurusu yapıldığını ve 97 projenin desteklendiğini dile getiren Mandal, önerilen projelerin yüzde 55'inin birden fazla alanla ilişkisinin bulunmasının disiplinler arası yaklaşım açısından memnuniyet verici olduğunu belirtti.

Mandal, sosyal ve beşeri bilimlerle zenginleştirilmiş bir sürecin, Kovid-19 ve gelecekteki benzer sorunların aşılmasında önemli olduğuna işaret ederek, "Üniversite-sanayi-kamu-toplum iş birliği dörtlü sarmal olarak bundan sonra da devam edecek." dedi.

TÜBİTAK'ın sosyal ve beşeri bilimlere desteği artıyor

Desteklenen projelerin önemli bulgu, çözüm ve önerileri içerdiğini anlatan Mandal, "Bu çalışmaların akademik değerinin yanı sıra bundan sonraki süreçte karar alıcıların başvurabileceği faydalı veriler ortaya koyduğunu düşünüyoruz. TÜBİTAK olarak üniversite-sanayi-kamu-toplum iş birliğini güçlendirecek projelere desteklerimizi sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.

Mandal, Kovid-19 salgını öncesinde de TÜBİTAK Sosyal Bilimler Araştırma Grubunun (SOBAG) sosyal ve beşeri bilimlere destek verdiğini dile getirerek, "Bugüne kadar yüzde 5,5 olan sosyal ve beşeri bilimler desteği, Kovid-19 döneminde yüzde 15,6'ya çıktı. Bu, önemli bir artış ama potansiyeli değerlendirdiğimizde hala sosyal ve beşeri bilimler alanında yapacak görevimiz var." diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Liverpool Teknik Direktörü Klopp'tan Ozan Kabak'a övgü

2021-02-17 15:31 - Spor

Malatya Şeker Fabrikası'ndan tarihi rekor

2021-02-17 15:12 - Ekonomi

Süper Lig'in 26. haftasında oynanacak maçları yönetecek hakemler açıklandı

2021-02-17 19:04 - Gündem

BM'den iklim değişikliğinin çatışmaları artırabileceği uyarısı

2021-02-24 02:16 - Dünya

Hadis alimlerinden Muhammed Emin Saraç vefat etti

2021-02-20 02:59 - Genel

Trabzonspor'un 2021 yılındaki yükselişi sürüyor

2021-02-20 13:09 - Spor

'Kesin korunacak hassas alan' ilan edilen Hafik Gölü'nün yüzeyi buz tuttu

2021-02-21 19:57 - Çevre-Hayat

Küresel piyasalar dalgalı seyrine devam ediyor

2021-02-24 12:46 - Ekonomi

Turkish Cargo, Türkiye’nin ihracatına değer katmaya devam ediyor

2021-02-17 15:28 - Genel

Ermenistan'da siyasiler, Rus yapımı İskender füzelerinin kullanıma uygun olup olmadığını tartışması

2021-02-24 13:56 - Dünya

İlgili Haberler

MKE tarafından geliştirilen hafif çekili obüs BORAN, Kuzey Makedonya'ya ihraç edildi

18:42 - Ekonomi

TEDAŞ, elektrikte klima kullanımına bağlı yük artışları için önlemleri belirledi

16:38 - Ekonomi

Bayram döneminde yaklaşık 500 milyon liralık promosyon hacmi oluştu

14:28 - Ekonomi

Güneşten elektrik, talaştan ısıyla fabrikasının enerji maliyetini sıfırladı

14:12 - Ekonomi

Geçen yıl küresel rüzgar kapasite artışı iklim hedeflerinin altında kaldı

12:53 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Berlin’de binlerce kişi Filistin’e destek gösterisi yaptı

20:47 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında güvenlik toplantısı gerçekleştirildi

20:37 - Siyaset

Umman: Başkent Maskat'ta pazar günü yapılması planlanan İran-ABD nükleer görüşmeleri gerçekleşmeyecek

19:57 - Dünya

Nijerya'nın Benue eyaletinde düzenlenen silahlı saldırılarda 102 kişi öldü

19:53 - Dünya

İran'da binlerce kişi İsrail ve ABD'yi protesto ederken 'intikam, intikam' sloganları attı

19:45 - Dünya