?>

TÜBİTAK'tan "proje yarışmaları" ile ilgili iddialara yalanlama

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), proje yarışmaları ile ilgili bazı sosyal medya paylaşımlarında yer alan iddiaları yalanladı.

Gündem - 2 ay önce

Ankara

Kurumdan, TÜBİTAK Proje Yarışmaları ile ilgili iddialara yönelik yazılı açıklama yapıldı.

İddialar doğrultusunda, sosyal medya üzerinden kurumu hedef alan algı oluşturma ve manipülasyon amaçlı bazı paylaşımların yapıldığı bildirilen açıklamada, "Asılsız açıklamalarda 'TÜBİTAK'ın yetersiz bulduğu reddettiği bazı projelerin, uluslararası kuruluşlardan ödüllendirildiği' iddia edilmiştir. Ancak 2011, 2013, 2016, 2018 ve 2019 yıllarında düzenlenen yarışmalara ait projeler üzerinden yeniden gündeme getirilen bu iddialara, daha önce de çeşitli kamuoyu açıklamalarıyla cevap verilmişti. Yıllar sonra doğruluğu sorgulanmaksızın tekrarlanan iddialar, toplumda önyargı ve yanlış algılar oluşturmuş, kurumumuz yıpratılmaya çalışılmıştır." ifadelerine yer verildi.

Söz konusu projelerin, TÜBİTAK'ın 1969'dan itibaren düzenlediği Ortaokul ve Lise Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları ile ilgili olduğu hatırlatılan açıklamada, öğrencilerin etkinliklere bireysel veya ekip halinde katıldığı ve projelerin, alanında uzman akademisyenler tarafından bilimsel kriterlere göre değerlendirildiği aktarıldı. Her projeye yönelik, faydalı geri bildirimler ve öneriler sunulduğunun altı çizilen açıklamada, şu değerlendirmelerde bulunuldu:

"Bu yarışmalarda, projelerin reddedilmesi söz konusu değildir. Projeler, başvuruldukları alanlarda bilimsel kriterlere göre değerlendirildikten sonra sıralanarak, bölgesel ve ulusal düzeyde finalistler ve dereceler belirlenmektedir. Bu yarışmalarda derece alan öğrenciler, uluslararası yarışmalarda ülkemizi başarıyla temsil etmektedir. Dereceye giremeyen öğrencilerimize, projelerini geliştirmeleri adına geri bildirim yapılmaktadır. Bu yarışmalar, ülkemizde öğrencilerimizin proje kültürünün geliştirilmesi, bilimsel düşünceye ilginin artırılması ve teknolojiye olan merakın teşvik edilmesi amacı taşımaktadır. Her yıl 12 bölgede farklı alanlarda düzenlenen bu yarışmalara, 30 binden fazla başvuru alınmakta ve başvuru sayısındaki artış, ülkemizin bilimsel geleceği adına bizleri gururlandırmaktadır. Reddedilen olmayan bu yarışmalarda, sıralamada dereceye giremeyen projelerden bazılarının, yurt dışındaki üniversiteler veya kuruluşlar tarafından kabul edildiği iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır."

"Kurum hedef alınarak, kamuoyu yanlış bilgilendiriliyor"

İddialara konu edilen bazı projeler için uluslararası bir sempozyumda sunulmak üzere bildiri hazırlandığı ve söz konusu bildirilerin, ilgili sempozyumda poster olarak üniversitede gerçekleştirilen bir etkinlikte sunulduğunun tespit edildiği belirtilen açıklamada, bu durumun sanki ilgili projeler üniversite tarafından kabul edilmiş gibi kamuoyuyla paylaşıldığı bildirildi.

Kamuoyunun doğru şekilde bilgilendirilmesi adına, yarışma süreçlerinin şeffaflık ve bilimsel yaklaşımla yönetilmesine devam edileceği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"TÜBİTAK yarışmalarında dereceye girememiş bir projenin, reddedildiği ve sonrasında ABD'de uluslararası bir yarışmada derece aldığı ifade edilmiş olsa da bahse konu projenin, uluslararası yarışmada derece almış olmadığı görülmüştür. Bu tür iddialarla, Kurumumuz ve değerlendirme süreçlerimiz hedef alınarak, kamuoyu yanlış bilgilendirilmektedir. Kaldı ki bir ulusal yarışmada dereceye girememiş ve aldığı geri bildirimlerle bir başka uluslararası yarışma ya da organizasyonda başarılı elde etmiş projelerin olması da elbette mümkündür. Zira bilimsel araştırmalar geliştirme çabaları ve süreçleriyle ilerler. TÜBİTAK yarışmaları sadece derece alan öğrencilerimizin değil, katılan tüm öğrencilerimizin kendilerini geliştirdikleri, 'reddedileni' ya da 'kaybedeni' olmayan, öğrencilerimizin hepsinin 'kazanan' oldukları platformlardır. Bu tür durumların, sanki TÜBİTAK tarafından yürütülen süreçler adil ve şeffaf değilmişçesine örneklendirilmesi, 62 yıllık milli araştırma kurumumuzun yıpranması amacı taşımaktadır."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İzmir Körfezi'nde kıyıya yakın noktalarda yosun tabakası oluştu

2025-03-01 17:37 - Gündem

Bakan Fidan, İngiltere'de Ukrayna konulu toplantıya iştirak edecek

2025-03-01 13:58 - Siyaset

Ordu'nun bazı ilçelerinde yarın eğitime ara verildi

2025-02-27 19:58 - Eğitim

Ticaret Bakanı Bolat: Amacımız ihracatçı sayısını 300 bine ulaştırmak

2025-02-27 19:53 - Ekonomi

Rus heyeti, ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu rezidansına ulaştı

2025-02-27 10:12 - Gündem

Hat sanatına gönül veren imam, yeni hattatlar yetiştiriyor

2025-03-01 17:32 - İslam-Hayat - Zilkade 1446

Hindistan'da çığ altında kalan 41 kişi kurtarılmaya çalışılıyor

2025-02-28 16:23 - Dünya

ABD'li Senatör, Musk'ın hava trafik güvenliği yorumlarıyla ilgili Senato'da ifade vermesini istedi

2025-03-05 00:38 - Dünya

Bingöl'de 3 kurt dronla görüntülendi

2025-03-01 10:43 - Çevre-Hayat

Ticaret Bakanlığı, "e-Kolay İhracat Platformu"nu yarın tanıtacak

2025-02-27 18:22 - Ekonomi

İlgili Haberler

Sıcak bölgelerin sessiz gözcüleri İHA pilotları, zorlu eğitimin ardından göreve hazırlanıyor

13:32 - Gündem

Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi 17. Toplantısı Girne'de başladı

13:08 - Gündem

Pendik'te yanan iş yeri kullanılamaz hale geldi

12:47 - Gündem

İstanbul'da 1 Mayıs'ta gözaltına alınanlardan 36'sı adliyeye sevk edildi

12:38 - Gündem

Trafik kazaları, dünyada her yıl yaklaşık 1,2 milyon kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanıyor

11:27 - Gündem

Günün Manşetleri

Ticaret Bakanlığı nisan ayı veri bültenini yayımladı

13:38 - Ekonomi

Sıcak bölgelerin sessiz gözcüleri İHA pilotları, zorlu eğitimin ardından göreve hazırlanıyor

13:32 - Gündem

ABD Başkanı Trump'tan, 8 Mayıs'ın "Zafer Günü" olarak adlandırılması kararı

13:28 - Dünya

ABD borsaları, gümrük vergilerinin açıklandığı 2 Nisan'daki seviyelerine geri döndü

13:17 - Ekonomi

Otomotiv nisanda 3,1 milyar dolarla en fazla ihracat yapan sektör oldu

13:12 - Ekonomi