TÜBİTAK'ın milli işletim sistemi Türkiye geneline yayılıyor

Kayseri Ticaret Odası ile TÜBİTAK arasında, milli işletim sistemi PARDUS'un Kayseri'de yaygınlaştırılmasına yönelik protokol imzalandı.

Teknoloji - 9 yıl önce

KAYSERİ

Kayseri Ticaret Odası (KTO) ile TÜBİTAK arasında, milli işletim sistemi PARDUS'un Kayseri'de yaygınlaştırılmasına yönelik protokol imzalandı.
KTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, KTO toplantı salonundaki imza töreninden önce yaptığı açıklamada, Türkiye'nin son 15 yılda ekonomik, politik ve sosyal alanlarda elde ettiği başarılar ve kazanımlarla dünyada gelişmiş ilk 10 ekonomi arasında yer alma hedefine adım adım yaklaştığını söyledi.
Milli üretim ile dışa bağımlılığı azaltma hedefinde olan Türkiye'nin bilişim teknolojilerinde de bu anlayışla hareket ederek önemli kazanımlar sağladığını belirten Hiçyılmaz, "PARDUS işletim sistemi projesi, bilişim teknolojilerinde ülkemizin geldiği yeni aşamaların en iyi göstergelerinden biridir. PARDUS'un rekabet edilebilir ve sürdürülebilir bir işletim sistemi haline getirilebilmesi için TÜBİTAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) bünyesinde 2003 yılından bu tarafa başarılı çalışmalar yürütülmektedir." dedi.
Proje 2003 yılında Erdoğan'ın talimatıyla hayata geçirildi
TÜBİTAK ULAKBİM Enstitü Müdürü Mehmet Mirad Satoğlu da projenin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2003 yılında başbakanlığı döneminde verdiği talimat doğrultusunda hayata geçirildiğini hatırlattı.
Bu dönemden itibaren yapılan çalışmalar neticesinde programın ilk sürümünün 2005 yılında çıkarıldığını aktaran Satoğlu, bu projedeki en önemli hedefin PARDUS'un öncelikle kamu kurumlarında yaygınlaşmasını sağlamak olduğunu ifade etti.
PARDUS'un e-devlet ve siber güvenlik eylem planlarında yerini bulduğunu dile getiren Satoğlu, şöyle devam etti:
"Siber güvenlik olarak daha korunaklı bir işletim sistemi olması, virüslere, zararlı yazılımlara karşı koruma sağlıyor olması açısından bu sistem çok önemli. PARDUS ayrıca bilişim sektöründe çok başarılı firmalar olmasına rağmen kamuda ses getiren bir noktaya gelmiştir. Geçtiğimiz ay belediyelerle yapılan çalışmaların duyurusu yapıldı, kamu hastaneleriyle yapılan çalışmalarımız var. Ayrıca Ankara'da birkaç bakanlıkla çalışmalarımız var fakat özel sektörle yaptığımız en kapsamlı protokolü Kayseri Ticaret Odası ile yapmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. PARDUS'un sadece kamu desteği ile değil, özel sektörle birlikte kendi ayaklarının üzerinde durabileceğinin bundan büyük bir göstergesi olamaz."

Muhabir: Murat Asil

Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

TDV Bosna Hersek'te yeni cami inşa edecek

2017-11-02 17:42 - Dünya

'Filistin mahallelerinin Kudüs'ten koparılması etnik temizliktir'

2017-10-31 03:37 - Dünya

Kayınpedere 2 kez ağırlaştırılmış müebbet istendi

2017-10-31 02:32 - Asayiş

Otomobil alt geçit inşaatına uçtu: 1 ölü, 4 yaralı

2017-10-31 03:02 - Asayiş

Askeriyede kavga: 6 asker yaralı

2017-11-01 05:02 - Asayiş

'Doğu Guta'da yetersiz beslenen çocukların sayısı ürkütücü boyutlarda'

2017-10-31 03:49 - Genel

Zonguldak'taki maden işçileri Külliye'de konuştu

2017-10-31 04:32 - Genel

Ulugöl sonbaharda bir başka güzel

2017-10-31 05:12 - Günün Fotoğrafı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından 'yerli kömür' videosu

2017-11-01 07:32 - Ekonomi

15 Temmuz gecesinin kamera kayıtlarını silmişler

2017-11-02 14:40 - Genel

İlgili Haberler

"Nu.D-36"nın uçabilir replikası 8 aylık çalışmayla gökyüzüyle buluştu

12:13 - Teknoloji

Kandilli Rasathanesi 1947'den bu yana güneşi "el" ile gözlemliyor

11:38 - Teknoloji

Türkiye Ay aracını 2027'nin ilk aylarında uzaya fırlatacak

10:48 - Teknoloji

Bakan Kacır: TÜBİTAK tarafından yeni çağrı açılıyor

23:13 - Teknoloji

ASELSAN'ın ASELBUOY sistemleri İHA'lara denizaltı savunmasında yetenek kazandırıyor

12:47 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Dışişleri Bakanı Fidan: (Gazze’de Mısır’la) Daha ciddi tedbirlerin alınması konusunda mutabık kaldık

20:28 - Gündem

WSJ: ABD, İran'la gerginliğin devam ettiği Orta Doğu'ya yeni bir uçak gemisi göndermeye ha

20:17 - Dünya

İtalya'da mühimmat firmasına ait tesiste yangının ardından patlama meydana geldi

20:13 - Dünya

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yayman: AK Partimiz 2053 hedefleri için bugünden itibaren çalışmaya

20:07 - Gündem

Mısır Dışişleri Bakanı Abdulati: "Türkiye ve Mısır ilişkileri hakikaten güçlü temellere dayanıy

20:02 - Dünya