?>

TÜBİTAK Başkanı Mandal: Ülkemiz takip eden değil, takip edilen ülke olacak

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, "Bizim geleceğimizde artık ülkemiz takip eden değil takip edilen, teknolojiyi kullanan değil, teknolojiyi üreten ülke olacak." dedi

Gündem - 5 yıl önce

Kastamonu

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK, tarafından 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları programı çerçevesinde desteklenen "Tasarım odaklı düşünme ve inovasyon becerileri ile geleceğin mesleklerini ve doğayı keşfediyorum" temalı proje için Ilgaz Dağı'nda kampta olan 6. ve 7. sınıf öğrencileri ile bir araya geldi.

Öğrencilerin bilim ve teknoloji alanında yaptıkları ürünleri inceleyen ve ürettikleri ürünler hakkında bilgi alan Mandal, daha sonra öğrencilerle sohbet etti.

Mandal TÜBİTAK olarak bu yıl 91 doğa eğitimi ve bilim okulları programı düzenlediklerini, bu kapsamda Kastamonu'ya geldiğini belirterek, "Öğrencilerimiz burada gerçekleşen eğitimlerde tasarlamayı, tasarladıklarını yenilikçi yöntemlerle üretmeyi, sorunları çözmeyi ve bunların tümünü yaparken bunu doğanın içinde yapmak noktasında kendilerini keşfediyorlar.

Geleceğin sorunlarına çözüm üretiyorlar. Kendi öz güvenlerini oluşturuyorlar." dedi.

Öğrencilerin bir haftalık süreç içerisinde bilim ve teknoloji alanlarında bilgi ve deneyim sahibi olduğunu vurgulayan Mandal, şunları söyledi:

"Bir hafta boyunca önce hayal etmeyi, sonra tasarlamayı, tasarladıkları sonrasında bunları ürüne dönüştürmeyi, ürüne dönüştürdükten sonra sorun çözme noktasında mutluluklarını aynı zamanda da bazen de başaramadıkları için sabretmeleri gerektiğini öğreniyorlar.

Gerçekten öğrencilerimiz burada geleceğin teknolojilerini bir hafta içerisinde kavrıyorlar. Bu çocuklarımız ülkemizin 2023, 2053, 2071 hedeflerine ben de varım demek istiyor.

Çocuklarımızın uğraştığı alanlar uzay, havacılık, enerji, motor ve dijital teknolojiler gibi alanlar. Öğrencilerimizin kullandıkları donanımlar çok pahalı şeyler değil. Yeter ki biz öğrencilerimize, çocuklarımıza, gençlerimize güvenelim. Onların önünü açalım."

TÜBİTAK olarak 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları programı çerçevesinde farklı projeleri desteklemekten dolayı memnuniyet duyduklarını anlatan Mandal, "Biz hep şunu söylüyoruz, bizim geleceğimizde artık ülkemiz takip eden değil, takip edilen, teknolojiyi kullanan değil, teknolojiyi üreten ülke olacak. Bunun hepsinin genellemesine biz milli teknoloji hamlesi diyoruz.

Bu gençlerimiz milli teknoloji hamlemizin fertleri, bireyleri, geleceğin teknoloji yıldızları. Ben hepsini yürekten kutluyorum. Geleceğin TÜBİTAK başkanları, geleceğin liderleri buradaki bu gençlerimizden çıkacak." diye konuştu.

Program sonunda proje koordinasyon ekibi ve proje eğitmenleriyle de sohbet eden Mandal, proje ekibinin TÜBİTAK projeleri hakkında düşüncelerini dinledi, soruları yanıtladı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Putin, Mihriban Aliyeva'yı doğum günü vesilesiyle kutladı

2020-08-28 07:25 - Özel Haber

Pazar tezgahında tıp fakültesini kazandığını öğrendi

2020-08-27 00:56 - Çevre-Hayat

Türkiye'nin havacılık motor merkezi TEI'ye özel ödül

2020-08-28 14:41 - Ekonomi

Koronavirüste son 24 saat

2020-08-22 01:51 - Dünya

Elektrikli yerli ekskavatör 2022'de satışta olacak

2020-08-28 13:01 - Ekonomi

TÜBİTAK Başkanı Mandal: Ülkemiz takip eden değil, takip edilen ülke olacak

2020-08-28 16:06 - Gündem

Mücadeleci bir kalem: Şule Yüksel Şenler

2020-08-27 17:45 - Gündem

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'de 11'inci dalga Ebola salgınında vaka sayısı 100’e yükseldi

2020-08-24 02:56 - Dünya

Cumhuriyetçi Parti Kurultayı'nda söylemler kritik eyaletlere odaklandı

2020-08-27 23:06 - Gündem

Lösemiyi yenen Seray tiyatrodaki performansıyla beğeni topluyor

2020-08-24 14:51 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Küresel Sumud Filosu'nda saldırıya uğrayanların yakınlarından İsrailli yetkililere suç duyurusu

16:38 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Dil Bayramı'nı kutladı

16:12 - Gündem

İzmir'in Karşıyaka ilçesinde vatandaşlardan biriken çöplere tepki

16:08 - Gündem

Yurt genelinde hafta sonu yağış beklenmiyor

15:22 - Gündem

"Soğuk Savaş" programı sunucusu Soydemir ve konuk Akgündüz'ün 4,5'ar yıl hapsi i

15:17 - Gündem

Günün Manşetleri

Alman hava yolu şirketi Lufthansa binlerce idari personeli işten çıkarmayı planlıyor

17:17 - Ekonomi

BMW, marş motoru arızası nedeniyle dünya çapında yüz binlerce aracı geri çağıracak

16:57 - Ekonomi

Alman ilaç şirketlerinden "Trump'ın yüzde 100'lük ilaç tarifesi ağır darbe vurur"

16:53 - Ekonomi

Filistin Futbol Federasyonundan FIFA'ya "İsrail'i men edin" çağrısı

16:48 - Spor

BM Genel Kurulu’nda protesto edilen Netanyahu boş salona konuştu

16:42 - Dünya