?>

'Trump Kuzey Kore'nin nükleer programını durdurmada ciddi değil'

Eski Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton, ABD Başkanı Trump'ın, Kuzey Kore'nin nükleer füzeler geliştirmesini durdurmaya kararlı olduğunu söylemesinin gerçeği yansıtmadığını savundu.

Dünya - 6 yıl önce

Ankara

Eski Beyaz Saray eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Axios sitesine yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump ve Washington yönetiminin, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un nükleer programını genişletme heveslerinin önüne geçme konusunda ciddi olmadığını iddia etti.

Trump'ın, Kuzey Kore'nin, ABD'yi ve müttefiklerini vurabilecek bir nükleer silah elde etmesini durdurma yönünde verdiği taahhütleri "belagat politikası" diye nitelendiren Bolton, Kim'in, ABD'nin tavizler koparma girişimlerine karşı koymaya karar vermesi halinde Washington yönetiminin "denedik, olmadı" diyeceğini ileri sürdü.

Beyaz Saray ise Bolton'ın açıklamalarına ilişkin yorumda bulunmadı.

Özellikle Venezuela ve İran konusunda Trump ile anlaşamadığı ileri sürülen Bolton, eylül ayında görevden alınmıştı. Trump, konuyla ilgili Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, Bolton'ın Kuzey Kore için Libya modelini önermesini "facia" olarak nitelendirerek, bu noktadan sonra ayrıldıklarını vurgulamış, "(Kuzey Kore lideri) Kim Jong-un'u bu öneriden sonra söyledikleri için suçlayamam. John Bolton ile hiçbir şey yapmak istemedi. Bu sert olma meselesi değildi. Bu, bunu söylemek için zeki olmama meselesiydi." demişti.

Bolton'ın kendileriyle aynı çizgide olmadığını ve sert olduğunu vurgulayan Trump, Bolton'ı "Bay sert adam" olarak nitelendirmişti.

ABD ve Kuzey Kore arasındaki nükleer müzakereler, şubattan bu yana aksayarak sürüyor. Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ilk kez 12 Haziran 2018'de Singapur'da bir araya gelmiş, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması ve kalıcı barışın sağlanması konusunda mutabakata varmışlardı. İki lider, 26-27 Şubat'ta Vietnam'da bir kez daha görüşmüş ancak zirve beklenenden hızlı şekilde ve anlaşmasız sona ermişti. Son olarak 30 Haziran'da Kuzey ve Güney Kore arasındaki "silahsızlandırılmış bölge"de görüşen iki lider, nükleer müzakere sürecini sürdürme kararı almıştı.

Ekimde İsveç'te çalışma düzeyindeki toplantılar, Kuzey Korelilere göre, Amerikalılar "eski tutum ve tavırlarını" devam ettirdiğinden kesilmişti. Pyongyang yönetimi, ABD'ye nükleer anlaşma konusunda ortaklaşa kabul edilebilecek şartlar önermesi için yıl sonuna kadar süre tanımış, ABD'nin yaptırımlar ve baskı konusunda ısrarcı olması halinde "yeni bir yol" arayışına gireceğini açıklamıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Küresel Mülteci Forumu Cenevre'de başladı

2019-12-17 17:02 - Dünya

Erciyes 2020'deki etkinliklerle 'zirve' yapacak

2019-12-19 17:08 - Spor

CANLI: Pirireis Denizaltısı suyla buluşuyor

2019-12-22 18:12 - Teknoloji

Teknosa, Bolu'da yeni mağaza açtı

2019-12-18 18:21 - Genel

Atlas Global uçuşlara tekrar başlayacak

2019-12-16 22:52 - Ekonomi

Batı Balkanlar'da 2019 böyle geçti

2019-12-23 15:02 - Dünya

Putin ve Merkel Libya'yı görüştü

2019-12-16 20:17 - Gündem

FETÖ'nün 'askeri yapılanması'na Şanlıurfa merkezli operasyon: 21 gözaltı

2019-12-17 20:17 - Asayiş

'Trump Kuzey Kore'nin nükleer programını durdurmada ciddi değil'

2019-12-23 18:47 - Dünya

MediaMarkt'ta “en uzun gece“ indirimleri başlıyor

2019-12-19 19:58 - Genel

İlgili Haberler

İsrail, sözde yardım dağıtım noktalarında Filistinlilerin "kasten" öldürüldüğünü reddetti

22:53 - Dünya

İsrail ablukası altındaki Gazze'de 3 aylık bebek Curi de açlıktan hayatını kaybetti

22:48 - Dünya

Trump, Hamaney'in açıklamasının ardından İran'a yaptırımların hafifletilmesi çalışmalarını durdurdu

21:25 - Dünya

Kırgızistan'da dağ gölünün taşması nedeniyle 950 kişi tahliye edildi

21:43 - Dünya

ABD Başkanı Trump, Kanada ile ticaret görüşmelerini sonlandırdıklarını duyurdu

21:32 - Dünya

Günün Manşetleri

İstanbul merkezli 31 ilde FETÖ'ye yönelik operasyonda yakalanan 95 şüpheliden 65'i tutukla

23:18 - Gündem

Kahramanmaraş'ta depremzede üreticiler için yapılan 10 ahır teslim edildi

23:03 - Gündem

İsrail, sözde yardım dağıtım noktalarında Filistinlilerin "kasten" öldürüldüğünü reddetti

22:53 - Dünya

İsrail ablukası altındaki Gazze'de 3 aylık bebek Curi de açlıktan hayatını kaybetti

22:48 - Dünya

Sıcak hava etkisini sürdürecek

22:37 - Gündem