Trump, Güney Amerika'daki kartellerin ABD ulusal güvenliğine tehdit oluşturduğunu iddia etti

ABD Başkanı Donald Trump, Güney Amerika'da faaliyet gösteren kartellerin ABD'nin ulusal güvenliğine tehdit oluşturduğunu ve bölgede yabancı düşmanlar için tehlikeli bir geçiş yolu sağladığını, buna izin veremeyeceklerini söyledi

Dünya - 5 ay önce

New York
Trump, Florida’da Güney Amerika ülke liderlerinin katıldığı "Amerikan Kalkanı Zirvesi"nde konuştu.
Zirveyi, bölgedeki suç kartellerini ortadan kaldırmak için kurulan “yepyeni bir askeri koalisyon” olarak niteleyen Trump, Güney Amerika’nın ABD tarafından uzun yıllar terk edildiğini belirtti.
Trump, kartellerin bazı ülkelerde ordudan daha güçlü hale geldiğini ifade ederek, “Bu acımasız suç örgütleri ulusal güvenliğe kabul edilemez bir tehdit oluşturuyor ve bölgemizdeki yabancı düşmanlar için tehlikeli bir geçiş yolu sağlıyorlar, buna izin veremeyiz.” dedi.
Meksika kartellerinin Amerikan kıtası yarımküresinde kan dökülmesinin ve kaosun büyük bir kısmını körüklediğini savunan Trump, bu konuda ABD’nin ulusal güvenliğini ve halkını korumak için ne gerekiyorsa yapacaklarını ifade etti.

"(Venezuela) Harika bir iş çıkarıyor çünkü bizimle çalışıyor"

Trump, "Venezuela’ya düzenlenen askeri müdahaleden" bu yana Venezuela Geçici Devlet Başkanı Delcy Rodriguez ile yakın bir şekilde çalıştıklarını dile getirerek, “Harika bir iş çıkarıyor çünkü bizimle çalışıyor. Eğer bizimle çalışmasaydı, harika bir iş çıkardığını söyleyemezdim. Hatta, bizimle çalışmasaydı, çok kötü bir iş çıkardığını söylerdim.” diye konuştu.
Venezuela’dan muazzam miktarda petrol çıkardıklarını söyleyen Trump, Venezuela ile yeni bir tarihi altın anlaşması yaptıklarını ve bu anlaşmanın, Venezuela'nın altın ve diğer minerallerinin satışını kolaylaştırmak için ABD ile birlikte çalışmasına olanak sağlayacağı bilgisini paylaştı.

"Küba yolun sonunda"

Trump, Venezuela'da yaşanan “tarihi dönüşümün” yakında Küba'da yaşanacağını da umduklarını belirterek, “Küba yolun sonunda, çok çok sonunda. Paraları yok, petrolleri yok. Uzun zamandır kötü bir rejimleri var.” ifadelerini kullandı.
Küba’nın, mevcut haliyle hayatının son anlarını yaşadığı yorumunu yapan Trump, “Harika bir yeni hayata sahip olacak, bunu yapacağız, ama şu anki odağımız İran.” şeklinde konuştu.
Trump, öte yandan konuşmasında sekiz savaşı bitiren başkan olduğunu iddia ederken, devam eden Ukrayna-Rusya Savaşı için de “Bu da geliyor, bence en kolayı buydu ama taraflar arasında çok büyük bir nefret var.” dedi.
Rusya-Ukrayna arasında olası bir “dostluk” için, “Oraya ulaşmaları çok, çok zor.” diyen Trump, “Ne olacağını göreceğiz. Ama birçok kez yaklaştık. Biri ya da diğeri geri çekildi. Ama onlar kaybediyor. Bu bizi pek etkilemiyor, çünkü aramızda bir okyanus var.” değerlendirmesinde bulundu.
Trump'ın, zirvede yaptığı konuşmada İran'a yönelik devam eden askeri saldırılar konusuna girmemesi dikkati çekti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Yeni Dünya Düzeni ve AI ile son insan nesli olduğumuzun göstergeleri -Dr. Erdem Ulaş yazdı-

2026-03-03 09:05 - En Son Yazılar

Tekirdağ'da dört kuşaktır kaynayan gelenek: Şakşaki şekeri

2026-03-04 12:52 - Çevre-Hayat

Fas'ın Ankara Büyükelçisi Lazreq ve eşi, ülkelerine özel iftar sofrasıyla geleneklerini tanıttı

2026-03-07 12:58 - İslam-Hayat - Safer 1448

KKTC Başbakanı Üstel'den İngiltere'ye savaş uyarısı

2026-03-01 23:27 - Dünya

Üniversiteli kızlar, yurtta geleneksel tariflerle yöresel yemekleri öğreniyor

2026-03-05 14:02 - Çevre-Hayat

Rize'de kadrosu kadınlardan oluşan aile sağlığı merkezi, dayanışma içerisinde hizmet veriyor

2026-03-07 11:33 - Sağlık

Bir çuval unla üretime başladılar, 6 yılda dünyaya açıldılar

2026-03-07 13:07 - Ekonomi

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'den İran lideri Hamaney için taziye mesajı

2026-03-01 15:57 - Dünya

Bulgaristan göçmeni kadınların anavatandaki başarıları örnek oluyor

2026-03-07 13:53 - Çevre-Hayat

İngiltere ve AB üyesi bazı ülkelerin Doğu Akdeniz ile GKRY'deki askeri varlıkları artıyor

2026-03-04 11:38 - Dünya

İlgili Haberler

ABD Kongresi için yarışan Müslüman adaylardan Ilhan Omar, Minnesota'daki ön seçimleri kazandı

19:42 - Dünya

Irak Başbakanı Zeydi: "Uluslararası Koalisyonun Irak'taki görevinin sona ermesi için 30 Ey

19:03 - Dünya

Fransa'da 40 binden fazla kişi içme suyu kesintileriyle karşı karşıya

18:57 - Dünya

Afrika'nın genç nüfusu kıtanın geleceği için hem fırsat hem sınama

18:43 - Dünya

Trump: "ABD Hürmüz Boğazı üzerinde tam kontrole sahip"

17:52 - Dünya

Günün Manşetleri

MHP Genel Başkanı Bahçeli'den çerçeve yasaya ilişkin açıklama

19:53 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Filistin davasını en güçlü şekilde savunmaya devam edeceğiz

19:48 - Gündem

ABD Kongresi için yarışan Müslüman adaylardan Ilhan Omar, Minnesota'daki ön seçimleri kazandı

19:42 - Dünya

Dusan Vlahovic, Beşiktaş yolunda

19:13 - Spor

Irak Başbakanı Zeydi: "Uluslararası Koalisyonun Irak'taki görevinin sona ermesi için 30 Ey

19:03 - Dünya