?>

TİKA Bolivya'da çiftçilere tarım ilaçlamasında kullanılan İHA desteğinde bulundu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Bolivya'da kinoa üreten çiftçilere, teknik kapasitenin artırılması amacıyla, tarım ilaçlamasında kullanılan insansız hava aracı (İHA) desteğinde bulundu.

Dünya - 5 yıl önce

Buenos Aires

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığından (TİKA) yapılan yazılı açıklamada, TİKA ve Bolivya Kalkınma Bakanlığı, Bolivya Kırsal Kalkınma ve Arazi Bakanlığı iş birliğinde, ülkenin kuzey, orta ve güney dağlık bölgelerinde organik kinoa üretimini güçlendirmek amacıyla Uluslararası Kinoa Merkezine (CIQ) tarım ilaçlaması için kullanılan İHA'nın teslim edildiği bildirildi.

Organik kinoa üretimi için teknik kapasitenin güçlendirilmesi amacıyla hayata geçirilen proje sayesinde, İHA kullanılarak haşere ve hastalıkların kontrolünün sağlanması, organik kinoa üretiminde verimin arttırılması hedefleniyor.

Yaklaşık 7 bin yıl önce And Dağları'nda keşfedilen kinoa, Bolivya dağlık bölgelerinin yerli toplulukları tarafından kutsal bir gıda olarak kabul ediliyor.

Dünyanın en büyük ikinci kinoa üreticisi ve ihracatçısı olan Bolivya'da geleneksel yöntemlerle üreticilik yapan çiftçilerin birçoğu, aşırı yağmur ve don gibi iklim sorunları nedeniyle verimde düşüş yaşıyor.

Tarımsal İHA'nın kullanılması ile ilk etapta 300'den fazla aileye, yakın gelecekte de Bolivya'da kinoa üreten 35 binden fazla aileye verilecek destek sayesinde, verimliliğin arttırılması ve nitelikli ürün ile gelirde artış sağlanması planlanıyor.

"Bolivya ile iş birliğine devam edeceğiz"

Türkiye Cumhuriyeti La Paz Büyükelçisi Serap Özcoşkun, İHA'nın teslim töreninde yaptığı konuşmada, "Bolivya kinoasının kalitesini biliyoruz ve şu an Türkiye'deki marketlerde bulabiliyoruz. Bu nedenle Bolivya'da kinoa üretimine katkıda bulunmaktan çok memnunuz. Bolivya ile iş birliğine devam edeceğiz." dedi.

Bolivya Kırsal Kalkınma ve Arazi Bakanlığı Bakan Yardımcısı Alvaro Mollinedo Katari de destek için Türkiye'ye teşekkür ederek, ortak çalışmaya devam etme arzusunu dile getirdi.

Katari, şunları kaydetti:

"Kinoa üretimini geliştirip, gıda güvenliğini sağlayacak üreticilerimize Türkiye tarafından verilen desteği görmekten oldukça mutluyum. Bildiğimiz gibi, kinoa çok besleyici ve yararlı besindir. Bu yüzden temel amacımız uluslararası piyasalarda bir numara olmaktır. Kırsal Kalkınma ve Arazi Bakanlığı bünyemizde, ülkenizde kinoa üretiminde iş birliği yapabileceğimiz teknisyenlerimiz ve uzmanlarımız var. Amacımız kardeş ülkeler arasında bu iş birliğini pekiştirmektir."

Uluslararası Kinoa Merkezi Başkanı Irineo Lopez de, Türkiye ile Bolivya arasındaki ilişkilerin kardeşlikle birleştiğini ifade ederek, verilen desteğin, merkez ile TİKA arasındaki teknik iş birliği bağlarını güçlendirmenin başlangıcı olduğunu söyledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kuzey Marmara Otoyolu'nda sona doğru

2020-12-12 15:31 - Ekonomi

Turizmde 6 bin 338 tesis ve aracın 'güvenilirliği' tescillendi

2020-12-10 00:12 - Gündem

Türkiye'nin FIBA dünya sıralamasındaki yeri değişmedi

2020-12-10 02:53 - Gündem

Libya'da ajanlık suçlamasıyla gözaltına alınan iki Rus vatandaşının serbest bırakıldığı açıklan

2020-12-10 19:21 - Dünya

Dink cinayetinde FETÖ parmağı tüm detaylarıyla mütalaada

2020-12-15 21:30 - Genel

Kadına şiddet ve kadın cinayeti haberlerinde, görsellerin kullanım şekli mağduriyeti artırıyor

2020-12-10 17:09 - Genel

İdlibli savaş mağdurları 'çamur' kentlerini yaşama alanına çevirmek için yardım bekliyor

2020-12-12 22:28 - Çevre-Hayat

Şeb-i Arus'u 11 ülkeden 35 yabancı medya çalışanı takip edecek

2020-12-15 14:06 - Kültür Sanat

Milli Savunma Bakanlığı Akar: Yunanistan Türkiye ile görüşmek yerine başka kapılardan medet umuyor

2020-12-14 20:56 - Gündem

Bakan Ersoy: Kybele heykeli artık ait olduğu topraklara, vatanına gelmiştir

2020-12-13 18:46 - Gündem

İlgili Haberler

Lafarge'ın terör finansmanı davasında şikayetçi eski Suriyeli çalışan dinlendi

23:38 - Dünya

Sri Lanka'da şiddetli yağışların neden olduğu afetlerde 47 kişi öldü

23:13 - Dünya

İsrail ordusu, ateşkese rağmen Lübnan'da 1200 saldırı gerçekleştirdiğini itiraf etti

21:52 - Dünya

İsrail güçleri Batı Şeria'da ellerini havaya kaldırarak teslim olan 2 Filistinliyi infaz etti

21:23 - Dünya

Türk Kızılay, Sudan'da 1000 battaniye dağıttı

21:17 - Dünya

Günün Manşetleri

Bakan Tunç'tan, Adli ve İdari Yargı Mazeret ve Müstemir Yetki Kararnameleri'ne ilişkin açıklama

02:08 - Siyaset

UEFA Konferans Ligi'nde 4. hafta maçları tamamlandı

01:48 - Spor

UEFA Avrupa Ligi'nin 5. haftası 9 maçla sona erdi

01:43 - Spor

Samsunspor, deplasmandan 1 puanla döndü

01:38 - Spor

İstanbul Perakendeciler Derneği yıl sonuna kadar kırmızı et ve tereyağı fiyatlarını sabitledi

00:02 - Ekonomi