TİKA Başkanlığına Abdullah Eren atandı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığına (TİKA) Abdullah Eren atandı.

Gündem - 1 yıl önce

Ankara
Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı'na göre, TİKA Başkanı Serkan Kayalar görevden alınırken, bu surette boşalan TİKA Başkanlığına 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 2, 3 ve 4'üncü maddeleri gereğince Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Eren getirildi.
????

Abdullah Eren'in öz geçmişi

İstanbul’da 1984'te doğan Eren, Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji bölümünde lisans; Londra Westminster Üniversitesi Diplomasi Çalışmaları alanında yüksek lisans eğitimini tamamladı, siyaset bilimi alanında doktora çalışmasına devam etmekte.
Özel sektörde çeşitli üst düzey görevlerin yanı sıra Başbakan Özel Kalem Müdür Yardımcısı ve Başbakan Müşaviri görevlerinin sonrasında da Cumhurbaşkanı Başdanışmanlığı yapan Eren, 27 Ekim 2018'den beri Yurtdışı Türkler veAkraba Topluluklar Başkanlığını yürütüyor.
Eren, YTB Başkanlığı süresince yurt dışında sayıları 7 milyonu bulan Türk vatandaş diasporasından; geniş bir havzaya yayılmış olan ve içerisinde Osmanlı bakiyesi unsurları da barındıran gönül coğrafyası ile dünyanın dört bir yanından gelip Türkiye'de yükseköğrenim gören uluslararası öğrencilere yönelik çalışmaların yürütülmesine öncülük etti.
Kendisi de aslen Batı Trakya kökenli olan Abdullah Eren, Türkistan coğrafyasından Balkanlara, Kafkaslar'dan Afrika ve Latin Amerika'ya dünyanın dört bir yanındaki dost ve kardeş topluluklara yönelik proje ve faaliyetlerin gerçekleştirilmesine önem verdi.
Eren, Türkiye'nin yükseköğrenimde dünyaya açılan markalarından Türkiye Bursları ile dünyadaki gönüllü elçilerini yetiştiren Türkiye Mezunları programları kapsamında yetişen, aynı kültür ve medeniyet kodlarında buluştuğu öğrenci ve gençlerle yakından ilgilendi.
Eren'in 7 yıllık YTB Başkanlığı süresince; soydaş ve akraba topluluklara yönelik 75 ülkede yaklaşık 900 proje hayata geçirildi, 350 eğitim programı düzenlendi. Ahıska, Belene, Kırım Tatar, Batı Trakya gibi önemli hadiselere ilişkin anma programları organize edildi, 25 bin gençle tarihi ve kültürel bağlar güçlendirildi. Başta Türk dünyası olmak üzere gönül coğrafyasından 35 bine yakın öğrenciye burs imkanı sağlandı. Ayrıca Türkiye'deki uluslararası öğrencilere yönelik; Uluslararası Öğrenci Ödülleri, Uluslararası Öğrenci Akademisi, Uluslararası Öğrenci Bilimler Kongresi gibi programlar düzenlendi; 17 farklı şehirde, 103 akademi çatısı altında seminer, ihtisas ve kültür sanat olmak üzere 903 program uluslararası öğrencilerin istifadesine sunuldu. Türkiye'nin dünyadaki gönüllü elçileri olan Türkiye Mezunları'nın sayısı her yıl katlanarak 150 bini aştı; yine Türkiye Mezunları Buluşması, Türkiye Mezunları Ödülleri, Türkiye Mezunları Portalı gibi kritik çalışmalar yapıldı.
Yurtdışındaki yüzlerce Türk gencine yükseköğrenim bursları ve insan hakları savunuculuk eğitimleri ile destekler verildi, on binlerce Türk çocuğuna ana dil ve kültür eğitimleri sağlandı, Evliya Çelebi Gençlik Köprüleri Programıyla binlerce Türk genci ana vatan Türkiye'nin tarihi ve kültürel varlığını yerinde tanıdı, yurt dışındaki Türk STK'larına 1000'i aşkın projede destek verildi. Ayrıca Solingen ve Hanau gibi anma programları yapıldı, Diaspora Kısa Film Festivali, Türk bilim diasporasına yönelik Turktech çalışması gibi önemli projeler hayata geçirildi, ayrımcılık ve nefret suçlarına karşı Nefret Suçlarıyla Mücadele Portalı (NESAM) kuruldu. Yine Yurtdışındaki Vatandaşlara Yönelik Kamu Hizmetlerinin Geliştirilmesi Projesi ve Türkiye Stajları gibi çalışmalar da hayata geçirildi.
Sivil toplum kuruluşlarında da aktif görevler üstlenen Eren, Can Sağlığı Vakfı Mütevelli Üyesi ve Kültür ve Medeniyet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı.
Evli ve 2 çocuk babası Eren, İngilizce biliyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Mersin'deki Yapraklı Koy denizde 'havuz keyfi' yapmak isteyenleri ağırlıyor

2025-07-07 12:27 - Magazin

Gönüllü nakkaş iki yılda 20 caminin duvarlarını ayet ve işlemelerle süsledi

2025-07-11 11:47 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1448

Hazreti Muhammed'in karikatür çizimini yayımlayan derginin yazı işleri müdürü gözaltına alındı

2025-07-11 18:33 - Gündem

Bakan Kacır'dan Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı'na ilişkin paylaşım

2025-07-11 20:37 - Ekonomi

TİKA Başkanlığına Abdullah Eren atandı

2025-07-12 00:23 - Gündem

Pakistan'ın bazı bölgelerinde şiddetli yağışların yol açtığı sellerde 11 kişi öldü

2025-07-10 09:48 - Dünya

Trafik kazasında ölen Batman Müze Müdürü Alper'in ismi görev yaptığı müzede yaşatılacak

2025-07-05 12:52 - Çevre-Hayat

Katalonya'da orman yangınları 18 bin kişinin yaşantısını olumsuz etkiledi

2025-07-08 22:48 - Dünya

İzmir'de 57 caretta caretta yumurtası koruma altına alındı

2025-07-10 11:53 - Çevre-Hayat

ABD'li Senatör Sanders: İsrail'in Filistin'e saldırıları barbarca

2025-07-07 14:32 - Dünya

İlgili Haberler

Dışişleri Bakanı Fidan: (Gazze’de Mısır’la) Daha ciddi tedbirlerin alınması konusunda mutabık kaldık

20:28 - Gündem

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yayman: AK Partimiz 2053 hedefleri için bugünden itibaren çalışmaya

20:07 - Gündem

AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Ercan, partisinin kadın politikaları vizyonunu anlattı

19:57 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Mezuniyet Töreni'nde konuştu

19:47 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Süper Lig'e yükselen takımları kabul etti

19:43 - Gündem

Günün Manşetleri

Dışişleri Bakanı Fidan: (Gazze’de Mısır’la) Daha ciddi tedbirlerin alınması konusunda mutabık kaldık

20:28 - Gündem

WSJ: ABD, İran'la gerginliğin devam ettiği Orta Doğu'ya yeni bir uçak gemisi göndermeye ha

20:17 - Dünya

İtalya'da mühimmat firmasına ait tesiste yangının ardından patlama meydana geldi

20:13 - Dünya

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yayman: AK Partimiz 2053 hedefleri için bugünden itibaren çalışmaya

20:07 - Gündem

Mısır Dışişleri Bakanı Abdulati: "Türkiye ve Mısır ilişkileri hakikaten güçlü temellere dayanıy

20:02 - Dünya