?>

Tescilli "Yalova kivisi"nde son 5 yılın en verimli sezonu yaşanıyor

Türkiye'nin kivi üretim merkezlerinden Yalova'da, sonbaharda hasat edilecek meyveden bu yıl yüksek rekolte bekleniyor.

Ekonomi - 3 yıl önce

Yalova

Ülke genelinde 32 bin dekar alanda yıllık yaklaşık 74 bin ton kivi yetiştiriliyor. Bu üretimin önemli bir kısmının yapıldığı Yalova'da yetiştirilen kiviler, aroması, tane ağırlığı, uzun depolama ömrü ve rengiyle öne çıkıyor.

Genellikle henüz dalındayken alıcı bulan coğrafi işaret tescilli "Yalova kivisi"nin üreticileri, ağaçlarda tekleme (seyreltme) mesaisine devam ediyor. Bu işlemle dallardaki meyve sayısı azaltılarak kalitenin artırılması amaçlanıyor.

Kentte 2017'de 4 bin dekarı aşkın alandan 24 bin 342 ton ürün alınmıştı. Bu yıl da 6 bin 300 dekar alandan 30 bin tona yakın ürün elde edileceği öngörülüyor.

Bu sene, ağaçlardaki kivi sayısının fazlalığı ve olgunlaşma dönemindeki koşullar iyi olduğu için beklenen rekolteye ulaşılması halinde üretim alanı bazında son 5 yılın en verimli dönemi yaşanacak.

Yalova Kivi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Uğur Fidan, AA muhabirine, Türk Patent ve Marka Kurumunca geçen yıl ağustos ayında tescillenen ürün için bahçelerde bakım çalışmalarına devam ettiklerini söyledi.

Çiftçilerin mayısta tomurcuktaki teklemeden sonra ikinci kez meyve aşamasında bu işlemi yaptığını belirten Fidan, "Kivinin kalitesini artırmak için tekleme yapıyoruz. Kivide yapılan işler sadece bunlar değil. Teklemeden önce bir yaz budaması yapıldı. Aynı zamanda bahçelerin sulanması, gübrelenmesi devam ediyor." dedi.

İhracat için girişimler sürüyor

Bu yıl ürünün bol olduğunu vurgulayan Fidan, benzer bir verimi en son 2017'de elde ettiklerini dile getirdi.

Geçen sene rekoltenin 20 bin ton civarında gerçekleştiğini belirten Fidan, "Ortalama dönümde 4,5 ton ürün bekliyoruz." ifadesini kullandı.

Fidan, üreticilerle toplantı yapacaklarını, onların masraflarının karşılanmasını, yüzlerinin gülmesini sağlayacak bir fiyat belirlemek istediklerini söyledi.

Yalova kivisinde hedeflerine değinen Fidan, şunları kaydetti:

"Şu an ihracatçılarla görüşüyoruz. Yalova kivisini tanıtmak, amblemi ile satmak istiyoruz. Bu yıl ihracat gerçekleştirmeyi umuyoruz. Dalında satışımız genelde ağustos ayından sonra gerçekleşiyor. Bu yıl hem üreticilerle hem de bu ürünü tüketicilere ulaştıran tüccarlarla toplantı yapmak istiyoruz. Bu yıl diğer dalında satılan yıllara benzeyen bir yıl değil. Ortak karar alınmasının herkese faydalı olacağını düşünüyorum. Geçen yıl ürün beklediğimiz kadar çıkmadı. Bu yıl ürün hem çok hem de ikincisini teklememize rağmen birincisi kadar bir seyreltme gerçekleşiyor. Bu yıl, 2017'de olan rekolteyi aratmayacak, 30 bin tonu bulacak bir tonaj olacağını düşünüyorum."

Fidan, herkesi ekim ayında düzenleyecekleri kivi festivaline davet etti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Tekirdağ'da lavanta tarlaları turizme katkı sağlıyor

2022-07-11 12:35 - Çevre-Hayat

Galatasaray'dan TFF'ye 'beş yıldızlı logo" itirazı:

2022-07-07 12:06 - Spor

Boris Johnson'ı istifaya götüren süreç

2022-07-07 15:45 - Dünya

Yelda Başaran’dan bayrama özel beslenme önerileri

2022-07-08 06:14 - Magazin

İlk hibrit namlu üretim tesisi Türkiye'de kurulacak

2022-07-10 11:59 - Ekonomi

Uşaklı dericiler, kurban derileriyle üretimi artıracak

2022-07-08 14:55 - Çevre-Hayat

Osmangazi Köprüsü'nde yılın ilk yarısında "trafik garantisi" aşıldı

2022-07-07 17:21 - Gündem

Büyük heyecana sahne olan Wimbledon'da yarı finalistler geriden gelerek kazandı

2022-07-06 11:40 - Spor

Gelin ve damatlar Diyarbakır'ın tarihi mekanlarında objektif karşısına geçiyor

2022-07-06 12:32 - Çevre-Hayat

BDDK, Kasa Katılım Bankası'nın kuruluşunu onayladı

2022-07-08 09:41 - Ekonomi

İlgili Haberler

BOTAŞ, Mercuria ve Woodside Energy ile uzun vadeli LNG anlaşmaları imzaladı

10:42 - Ekonomi

Kapasite kullanım oranı eylülde yüzde 74 oldu

10:22 - Ekonomi

Ticaret il müdürlükleri bünyesinde uzlaşma komisyonları kurulabilecek

10:13 - Ekonomi

Türkiye'den Filistin'e uluslararası posta arenasında güçlü destek

10:08 - Ekonomi

Ticaret Bakanı Bolat: Türkiye-Amerikan ilişkileri daha da güçlenecek, hız kazanacak

08:13 - Ekonomi

Günün Manşetleri

BOTAŞ, Mercuria ve Woodside Energy ile uzun vadeli LNG anlaşmaları imzaladı

10:42 - Ekonomi

Kapasite kullanım oranı eylülde yüzde 74 oldu

10:22 - Ekonomi

İstanbul'da sabah saatlerinde trafik yoğunluğu yaşanıyor

10:17 - Gündem

Ticaret il müdürlükleri bünyesinde uzlaşma komisyonları kurulabilecek

10:13 - Ekonomi

Türkiye'den Filistin'e uluslararası posta arenasında güçlü destek

10:08 - Ekonomi