?>

'Terörist komşuyla yaşamanın ne demek olduğunu iyi biliriz'

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, "Terörist bir komşu ile yaşamanın ne demek olduğunu en iyi biz biliriz." dedi. - Anadolu Ajansı

Dünya - 9 yıl önce

HALİFAX

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Kanada'nın Halifax kentinde düzenlenen 8. Uluslararası Güvenlik Forumu'nun ikinci gününde BBC'den Yalda Hakim'in moderatörlüğünde yapılan "Suriye: Mahallenizdeki Dostane Terörist" başlıklı oturumda konuştu.

Oturuma, Çelik'in yanı sıra Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, Brookings Enstitüsü'nden emekli General John Allen ve ABD’li Senatör John McCain de katıldı.

Çelik, burada yaptığı konuşmada, yanı başında terörist bir komşu ile yaşamanın ne demek olduğunu en iyi Türkiye'nin bildiğini belirtti.

Bakan Çelik, oturum öncesi gösterilen video filmde, terör saldırılarına maruz kalan şehirler arasında Türkiye'den sadece İstanbul'un yer aldığına dikkati çekerek Türkiye'de terör saldırılarından başka şehirlerin de etkilendiğini söyledi.

Türkiye'nin 3 milyon sığınmacıya ev sahipliği yaptığını hatırlatan Çelik, "Bu durumun böyle devam etmesi başka sonuçlara neden olur." diye konuştu.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'le temasta olunan zamanlarda siyasi mahkumların affedilmesi gibi tavsiyelerde bulunulduğunu aktaran Çelik, "Ancak Esed, bunun yerine kendi insanlarını öldürmeyi seçti." dedi.

"DEAŞ'ın İslam'la alakası yok"

Terör örgütü DEAŞ'ın ne halifelik ne de İslam ile alakası olduğunu ifade eden Çelik, şöyle devam etti:

"DEAŞ'ın 10 yıl içindeki mücadelesinde gördük ki bir yere yerleşmek için geri çekiliyor ve bekliyor. Mezhepçi gruplar giriyor ve onların çatışmasından orayı rahatça alıp yerleşiyor. Neden Batı dünyasından çok sayıda insan DEAŞ'a katılıyor? Buradaki insanlara kimlikleriyle yaşamalarına sınır konulunca, kendilerini ifade imkanı kalmayınca radikal gruplara katılıyor."

DEAŞ ile mücadele ederken hem Suriye'de hem de Irak'ta geleneksel ve yerel yapıyı bozmamak gerektiğine dikkati çeken Çelik, "Bu gruplar (DEAŞ ve PYD) Arapların ya da başka azınlıkların topraklarına el koymaktadır. DEAŞ sorunu çözüldükten sonra bile sonunda bu topraklarda yine huzursuzluk çıkacaktır. Bölgenin dokusunu bozmamak gerekir." diye konuştu.

AB Bakanı Çelik, oturum sonunda yaptığı konuşmada da Suriye konusunda birçok eleştiride bulunulabileceğini belirterek şunları kaydetti:

"Örneğin İran ve Rusya, Suriye'de çok yanlışlar yapmış ve birçok insanın ölmesine neden olmuştur. NATO müttefikleri olarak bizlerin Suriye konusunda üzerinde anlaştığımız bir çözüm önerisi var mıdır? Bizde 15 Temmuz'da darbe girişimi oldu. Bir ay sonra Suriye topraklarına girdik ve ilk kez NATO sınırlarını DEAŞ'tan temizledik. En büyük müttefikimiz olan ABD ne yaptı? PKK'nın Suriye kolu olan PYD ile işbirliği yapıyor. Bu doğru mu? İran oraya Hizbullah'ı soktu. Biz bir militan yakaladık. Bu kişi, geçmişte PKK'nın içinde bulunmuş, şimdi Facebook'unda DEAŞ sembolleri ve fotoğrafları var ayrıca müttefikimiz bir ülkeye ait pasaportu var.'Uçuşa yasak bölge' dedik müttefiklerimiz destek vermedi. 'Güvenli bölge' dedik, müttefiklerimiz destek vermedi. 'Terör örgütleri ile savaşalım' diyoruz, müttefiklerimiz destek vermiyor. NATO müttefikleri Türkiye ile dayanışma göstermiyor. Fotoğraf budur."

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Avrupalılar terör destekçiliğini bırakmalı'

2016-11-18 23:37 - Siyaset

İETT otobüslerini kullanan kadın yolcular için düzenleme

2016-11-16 21:37 - Gündem

'Bahar aylarında bir referandumla neticelenebilir'

2016-11-17 11:57 - Siyaset

'Ankara'nın göbeğinde askeri hastane istemiyoruz'

2016-11-15 00:52 - Siyaset

Gastrik Bypass Ameliyatının dezavantajları

2016-11-17 13:47 - Sağlık

'Terörist komşuyla yaşamanın ne demek olduğunu iyi biliriz'

2016-11-20 01:08 - Dünya

Zika virüsü için 'küresel acil durum' kaldırıldı

2016-11-19 09:57 - Sağlık

Erdoğan Kerimov'un Semerkant'taki kabrini ziyaret etti

2016-11-18 11:12 - Dünya

Yaş ilerledikçe yön bulma becerisi azalıyor

2016-11-17 15:22 - Sağlık

Rus ve Esed güçlerinin bombardımanında ölü sayısı artıyor

2016-11-16 22:17 - Dünya

İlgili Haberler

KKTC'de liselerde başörtüsünü serbest bırakan tüzüğü Anayasa Mahkemesi iptal etti

13:38 - Dünya

Suriye'nin güneyinde tarım, kuraklık ve savaşın gölgesinde can çekişiyor

12:48 - Dünya

Uluslararası Kızılhaç Komitesi, Suriye'de patlamamış mühimmatları temizliyor

12:37 - Dünya

İtalya, Küresel Sumud Filosu'na eşlik etmesi için 2'inci bir askeri gemi gönderdiğini açık

12:32 - Dünya

Somali'den uluslararası camiaya yatırım çağrısı

12:28 - Dünya

Günün Manşetleri

KKTC'de liselerde başörtüsünü serbest bırakan tüzüğü Anayasa Mahkemesi iptal etti

13:38 - Dünya

Kadın çiftçiler devlet desteğiyle ürettikleri sebzeyi turşuya dönüştürerek gelir elde ediyor

13:18 - Ekonomi

MKK ile Kazakistan Merkezi Saklama Kuruluşu arasında üyelik ve hesap açılış anlaşmaları imzalandı

13:03 - Ekonomi

Kombi ve ısıtma cihazlarına düzenli bakım öneriliyor

12:58 - Ekonomi

Dört büyüklerin son 10 yılına ekonomik bakış

12:53 - Ekonomi