?>

Tekstil geri dönüşüm merkezi Uşak'ta üretime kadınlardan büyük katkı

Tekstil ürünleri geri dönüşümünün yaklaşık yüzde 72'sini gerçekleştiren Uşak'ta, bu alanda istihdam edilen personelin yüzde 61'i kadınlardan oluşuyor.

Ekonomi - 2 yıl önce

Uşak

AA muhabirinin Uşak Ticaret ve Sanayi Odası verilerinden derlediği bilgiye göre, kent genelinde 180 firma, tekstil atıklarını geri dönüştürerek ekonomiye kazandırıyor.

Bu fabrikalarda günde yaklaşık 1700 ton, yılda ise 620 bin ton tekstil kırpıntısı geri dönüştürülerek 485 bin ton pamuk lifi elde ediliyor ve ülke ekonomisine 97,5 milyon dolarlık döviz girdisi sağlanıyor.

Ülke geneli tekstil geri dönüşümünün yüzde 72'sinin yapıldığı kentte bu sayede pamuk ve enerji maliyetlerinin yanı sıra su tüketiminden de tasarruf elde ediliyor.

Uşak'ta yer alan geri dönüşüm fabrikalarında 14 bin 400 kişi çalışırken bunların yüzde 61'i kadınlardan oluşuyor.

Türkiye'nin dört bir yanından ve yurt dışından getirilen tekstil kırpıntıları, kadınlar tarafından renklerine ve kalitelerine göre ayrılıyor.

Kumaş haricindeki cisimlerin temizlenmesi sonrası makinelerden geçirilen kırpıntılar, önce elyafa ardından ipliğe dönüştürülüyor.

Geri dönüştürülen ipliklerin önemli bölümü yurt içi ve yurt dışı pazarlara gönderiliyor, bir bölümü de yine kentte bulunan tesislerde kilim ve battaniye üretiminde kullanılıyor.

Kadınlar daha yüksek algıya sahip

Kentte faaliyet gösteren bir geri dönüşüm firmasının yönetim kurulu üyesi Ali Zengi, sektörde ağırlıklı olarak kadın çalışanların tercih edildiğini belirterek, bunun kadınların ürünleri renklerine ve kalitelerine göre ayırma konusunda daha yüksek bir algıya sahip olmalarından kaynaklandığını söyledi.

Zengi, kadınların daha titiz ve temiz çalıştığını, bunun kaliteyi doğrudan etkilediğini ifade etti.

Geri dönüşüm tesisi çalışanlarından 2 çocuk annesi Semra Gürcan ise 5 yıldır çalıştığını, evin geçimine destek olabilmenin mutluluğunu yaşadığını kaydetti.

Yaptıkları işin israfı da engellediğini dile getiren Gürcan, "Bunlar normalde çöpe gidecek, bu şekilde biz de kazanıyoruz firmamız da kazanıyor. Ben burada çalışmaktan çok mutluyum. Evime para götürüyorum ne güzel. Ele güne muhtaç olmuyorum. Çocuklarım okuyor, onların istikbalini düşünüyorum. Kendim kazanıyorum, onlara da yardımcı oluyorum." dedi.

Sektörde 2 yıldır çalıştığını anlatan 40 yaşındaki Türkan Kahraman da yaptıkları işle ülke ekonomisine katkıda bulunduklarını, bunu bilmenin gurur verici olduğunu söyledi.

Kadınlar için kimseye muhtaç olmama duygusunun çok önemli olduğuna işaret eden Kahraman, "Evine bir tane ekmek dahi alsan çok rahatsın. Kimseye boyun bükmemek de çok güzel bir şey. Çarşıdan bir şey alacaksın ve kimseye muhtaç değilsin. Çocuklarına destek olabildiğin için onlar da çok rahat oluyor. Kadınların ayaklarının üzerinde durması gerekiyor. Kadınlardan en büyük isteğim çalışmaları. Her yerde iş var şu anda." diye konuştu.

Fabrikada iplik makinesinin başında çalışan 21 yaşındaki Burçin Yıldız da makine başında çalışmaya başladığı dönemde biraz tedirgin olduğunu ancak işine alıştığını ve kendi parasını kazanmanın huzurunu yaşadığını dile getirdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

TEKNOFEST 27 Eylül'de İzmir'de teknolojiseverlerle buluşacak

2023-09-13 17:09 - Teknoloji

'Süslü Kadınlar Bisiklet Turu' düzenlendi

2023-09-17 18:03 - Magazin

Antalya'da çıkan orman yangını kontrol altına alındı

2023-09-12 16:52 - Asayiş

Anadolu Ajansı WhatsApp Kanallar’da

2023-09-14 15:08 - Teknoloji

Beşiktaş, Gökhan İnler'i kadrosuna kattı

2023-09-14 17:02 - Spor

MSB, Sakarya Zaferi'nin yıl dönümünü kutladı

2023-09-13 10:17 - Gündem

Ankara'da 'renkli koşu' festivali

2023-09-17 17:57 - Magazin

Libya'daki selzedelere yardım için Türk Kızılay da bölgeye ulaştı

2023-09-12 16:33 - Dünya

ABD'de Federal Yargıç, revize edilen göçmen programını hukuka aykırı buldu

2023-09-14 11:47 - Dünya

Nijerya'da 2,2 milyon çocuk salgın hastalıklara karşı aşılanacak

2023-09-12 17:22 - Dünya

İlgili Haberler

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı ocak-eylül döneminde yüzde 9,15 büyüdü

10:02 - Ekonomi

İstanbul'da 4. Marmara Uluslararası Kent Forumu başladı

09:37 - Ekonomi

Küresel piyasalar Fed'e yönelik faiz indirim beklentilerinin güçlenmesiyle pozitif seyrediyor

09:12 - Ekonomi

S&P: ABD'de hükümetin kapanması ekonomik belirsizliği artırıyor

08:07 - Ekonomi

'Finansal Okuryazarlık, Finans Diplomasisi ve Güvenlik' dersi Zonguldak BEUN'da başladı

21:42 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Trabzonspor, Kayserispor'u konuk edecek

10:22 - Spor

Malatya'da freni arızalanan kamyon 15 araca çarptı, 3 kişi yaralandı

10:13 - Asayiş

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı ocak-eylül döneminde yüzde 9,15 büyüdü

10:02 - Ekonomi

İstanbul'da 4. Marmara Uluslararası Kent Forumu başladı

09:37 - Ekonomi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ operasyonunda 13 zanlı gözaltına alındı

09:33 - Asayiş