TEKNOFEST'te birinci olan "YİĞİDO" takımı, savunma sanayisini hedefliyor

Samsun'da gerçekleştirilen TEKNOFEST 2022'de "Sanayide Dijital Teknolojiler Yarışması - İleri Kategori" aşamasında birinci olan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nin "Tradens" isimli yük taşıma robotunun, savunma sanayisinde kullanılması hedefleniyor.

Teknoloji - 4 yıl önce

Sivas
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, TEKNOFEST'te birincilik ve üçüncülük elde eden takımları Senato Salonu'nda kabul ederek ödüllendirdi.
Yıldız, TEKNOFEST'te iki takımla yarışmalara katıldıklarını ve alınan sonuçların kendilerini sevindirdiğini söyledi.

Yarışmada birincilik elde eden "YİĞİDO" takımını tebrik eden Yıldız, "Cumhurbaşkanımızın elinden ödüllerini aldılar. Diğer takımımız da 37 bin 252 takım arasından üçüncü oldu. Tüm hocalarımıza, takım kaptanlarına ve arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. İnşallah bunu gelecek yıllarda daha fazla ödülle taçlandırırız." dedi.
Yarışmalara iki takımla katıldıklarını ve her iki takımında ödül almasının yüzde 100 başarı olduğunu vurgulayan Yıldız, "Şehrimiz ve üniversitemiz açısından da bu büyük bir başarı. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum." diye konuştu.

"YİĞİDO" takımının proje danışmanı Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Gürkan Yüksek ise sanayide dijital teknolojiler yarışması kapsamında planlanan "Tradens" isimli robotun kendisine tanımlanacak görevleri tamamen otonom şekilde gerçekleştirmek üzere geliştirildiğini anlattı.
"Tradens"in karşısına çıkacak engelleri algılayıp, uyarı sesi çıkararak 15 saniye beklediğini aktaran Yüksek, 250 kilogram yük taşıma kapasitesine sahip olduğunu bildirdi.

"En son teknolojiler kullanıldı"

Robotun, yapay zeka ve iç mekan konum algılama sistemleriyle kendisine kablosuz olarak iletilecek veriler üzerinden rotayı bulacak şekilde tasarlandığını dile getiren Yüksek, "En son teknolojiler kullanıldı, bulunduğu ortamın haritasını ve konumunu algılıyor. Kablosuz haberleşme teknolojilerini kullanarak mobil veya internet uygulamaları üzerinden komut alacak şekilde tasarlandı." ifadesini kullandı.

Gelecek planları hakkında da bilgiler veren Yüksek, savunma ve üretim sanayinde boy göstermek istediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Hedefimiz, robotumuzu bu tür yapılarda hizmet verecek şekilde geliştirmek. Şu an prototipimiz, testleri tamamlanmamasına rağmen bu bahsettiğimiz süreçlerin çoğunu yapabilecek yetenekte. Tabii ki eksikleri var, özellikle yapay zeka kavramlarının merkezinde ki yapılar ile robotumuzu geliştirip sektörde varlığımızı göstermek istiyoruz. Sanayi, üniversite, akademik yapılar ve öğrenciler olarak biz de varız noktasında başladık. Almış olduğumuz ödül de aslında bu noktada nerede olduğumuzun bir ispatı oldu, bundan sonra ilerlemek için de iyi bir referans."
Konuşmaların ardından robotun tanıtımı yapıldı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Sülük tedavisi uzman olmayan ellerde büyük riskler barındırıyor

2022-08-31 15:08 - Sağlık

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yunanistan dengimiz olmadığı için muhatabımız değildir

2022-09-05 22:24 - Siyaset

Medipol Başakşehir, sahasında Corendon Alanyaspor'u 2-0 mağlup etti

2022-09-03 21:25 - Spor

TEKNOFEST'te birinci olan "YİĞİDO" takımı, savunma sanayisini hedefliyor

2022-09-06 16:25 - Teknoloji

Bir avlunuz olmalı -Arzu Leyal yazdı-

2022-09-02 20:29 - En Son Yazılar

BM: Somali'de bu yıl sonunda kıtlık yaşanabilir

2022-09-05 13:09 - Dünya

Ankara'da okul servis ücretleri belli oldu

2022-08-31 14:11 - Eğitim

Balıkçılar sezonun ilk avından döndü

2022-09-01 19:47 - Gündem

NSA'nın Çin üniversitesini siber casusluk için hedef aldığı iddia edildi

2022-09-05 18:08 - Dünya

Dijital birliklerin robot askeri "Barkan" 2023'te askeri birliklere verilecek

2022-08-31 16:15 - Teknoloji

İlgili Haberler

Bakan Kacır: TÜBİTAK tarafından yeni çağrı açılıyor

23:13 - Teknoloji

Güney Kore'de Google ve Apple'a "telekomünikasyon kurallarını ihlal" suçlaması

17:42 - Teknoloji

İngiltere ve Galler'de mahkemelere Meta gözlüklerle giriş yasaklandı

14:57 - Teknoloji

ASELSAN'ın ASELBUOY sistemleri İHA'lara denizaltı savunmasında yetenek kazandırıyor

12:47 - Teknoloji

Vietnam, 2030'a kadar 10 bin yapay zeka uzmanı yetiştirmeyi hedefliyor

12:27 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Enflasyonla mücadelenin desteklenmesi için motorine kademeli ÖTV uygulanacak

00:27 - Ekonomi

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 239'a çıktı

00:23 - Dünya

İsrail ordusu, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin kuşattığı Kusra beldesine piyade taburu

00:17 - Dünya

Paris Saint-Germain UEFA Süper Kupa'nın sahibi oldu

00:02 - Spor

Dışişleri Bakanı Fidan Türkiye'nin Libya'daki yapıcı rolünü sürdüreceğini belirtti

23:58 - Siyaset