?>

Tekirdağ'da ayçiçeğinin kuraklığa karşı dayanıklılığı için anıza ekim yapılıyor

Tekirdağ'da kuraklık nedeniyle yaşanan verim kayıplarını en aza indirmek için üreticiler, anıza ekim yöntemini uyguluyor.

Çevre-Hayat - 1 hafta önce

Tekirdağ Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Önder Çiftçi Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Derneğince başlatılan "Anıza Ayçiçeği Ekimi Projesi" çalışmaları devam ediyor.

Bu kapsamda İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy ve dernek başkanı Mehmet Aykut, Gündüzlü Mahallesi'nde üreticilerle bir araya geldi.

Etkinlikte çiftçiler anıza ayçiçeği ekimine ilişkin bilgi aldı, ardından ekim yaptı.

İl Tarım ve Orman Müdürü Aksoy, gazetecilere yaptığı açıklamada, anıza ekimleri yaygınlaştırmak istediklerini belirterek, anıza ekimle, daha az gübre, enerji, yakıt ve ilaç kullanarak kaliteli ürünler elde edilebileceğini söyledi.

Aksoy, "Projenin sonuçlarını alıp bu projeyi Türkiye projesi olarak ülkemizin tamamına sunmayı düşünüyoruz. Anıza ekim yaptığımızda yabancı otla ilgili mücadelemiz kolaylaşıyor. Toprağın organik madde ve su kaybı azalıyor. Tohumun yeni yani tohum yatağının daha doğru daha organik bir şekilde beslenme alanı genişlemiş oluyor." diye konuştu.

Aksoy, toprakları çok fazla sürüp ekme yerine en az düzeyde toprak işlemesi ve anıza ekim gibi yöntemlerin kullanması gerektiğini vurguladı.

Anıza ekimle daha verimli üretim yapılabileceğini belirten Aksoy, "Özellikle emek veren çiftçilerimize, çiftçi kooperatiflerimize, birliklerimize teşekkür ediyorum. İnşallah başarılı bir proje olacak. Trakya'mızın tamamında zaten biliyorsunuz ayçiçeği, kanola ve buğday öncelikli stratejik ürünlerimiz, bu alanların tamamında da biz bu uygulamayı yapmaya çalışacağız. İnşallah projeyi de bakanlığımıza sunup bununla ilgili de çiftçimize ve üreticimize destek alacağız." ifadelerini kullandı.

Önder Çiftçi Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Derneği Başkanı Mehmet Aykut da projenin 3 yıldır uygulandığını dile getirdi.

Devletin de yıllardır projeyi desteklediğini aktaran Aykut, "Kuraklığa karşı dayanıklılık ve toprağın değerlerinin korunması için proje çok önemli. Projenin başarılı olacağına inanıyoruz. Üreticilerimizi bu konuda bilgilendirmeye devam ediyoruz." açıklamasında bulundu.

Çiftçi Umur İnanç ise 2 yıldır anıza ekim yaptığını, sonuçlardan memnun kaldığı için ekim alanını artırdığını ifade etti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Astoria Grande' kruvaziyeri 700 Rus yolcusuyla Amasra'ya geldi

2025-04-24 11:08 - Magazin

Premier Lig'de Liverpool şampiyonluğa bir adım uzaklıkta

2025-04-21 12:52 - Spor

Süper Lig'in şampiyon kulüplerinin divan başkanları Trabzon'da bir araya geldi

2025-04-17 19:22 - Spor

Erbay Caferoğlu: TÜMKİAD sadece tabela derneği değil

2025-04-19 09:56 - Özel Haber

Simav'daki depremlerin tespit edilmemiş ve haritalanmamış yerde gerçekleştiği bildirildi

2025-04-22 16:22 - Teknoloji

Bedensel engelli Selenay, tekerlekli sandalyesiyle bayram gösterisine katıldı

2025-04-23 23:57 - Çevre-Hayat

Türkiye'ye en fazla turist İran ve Rusya’dan geldi

2025-04-22 17:56 - Çevre & Seyahat

Kapadokya'yı son 10 yılda 5 milyona yakın turist kuş bakışı seyretti

2025-04-23 12:58 - Magazin

Hac vizesi olmayan ve izinsiz ikamet edenlerin Mekke'ye girişine 23 Nisan itibariyle izin verilmeyecek

2025-04-23 00:04 - İslam-Hayat - Zilkade 1446

AB'den Apple ve Meta'ya ceza

2025-04-23 14:27 - Medya

İlgili Haberler

Amasya'da 39 yıllık meslek hayatının ardından emekli olan öğretmene duygulandıran veda

15:17 - Çevre-Hayat

Otostopla bindikleri otomobilin sürücüsü üniversitelerinin rektörü çıktı

14:28 - Çevre-Hayat

Çankırı'da yumurtadan 4 ayaklı civciv çıktı

13:27 - Çevre-Hayat

İngiliz gezgin Bushby, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nden yürüyerek Avrupa'ya geçti

13:23 - Çevre-Hayat

Hatay'da prefabrik çarşıdaki lokantada depremzedelere uygun fiyatlı yemek sunuluyor

13:03 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Saklı Kalanlar" sergisini ziyaret etti

18:37 - Gündem

Dışişleri Sözcüsü: Sivil bir gemiye yönelik saldırıyı en güçlü şekilde kınıyoruz

18:33 - Gündem

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Keçeli, Özgürlük Filosu Koalisyonu'na saldırıyı kınadı

18:28 - Gündem

Arjantin'in güneyinde 7,4 büyüklüğünde deprem

18:23 - Dünya

Irak'ın kuzeyinde teröristlerce kullanılan bir mağara imha edildi

18:03 - Gündem