?>

TCMB Başkanı Fatih Karahan, DEİK Yönetim Kurulunda iş dünyasıyla buluştu

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan ile İstanbul'da bir araya geldi.

Ekonomi - 6 ay önce

İstanbul

DEİK'ten yapılan açıklamaya göre, DEİK Başkanı Nail Olpak'ın ev sahipliğinde DEİK Yönetim Kurulu toplantısına katılarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Merkez Bankası Başkanı Karahan, DEİK'in Türk iş dünyası ve özel sektör adına önceliklendirdiği beklenti ve önerilerini dinleyerek, gelecek döneme ilişkin başta para politikası olmak üzere atılacak yeni adımları paylaştı.

Türk iş dünyasında geniş bir temsiliyete sahip olan, TOBB, TİM, MÜSİAD ve TMB'nin Başkan Yardımcılığıyla temsil edildiği, 35 kişilik DEİK’in Yönetim Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Karahan'dan para politikası ile ilgili değerlendirmeleri dinledi ve iş dünyasının beklenti ile önerilerini paylaştı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Olpak, DEİK olarak 152 İş Konseyi, 96 adet kurucu kuruluş ile kurumsal üye ve binlerce üyeyle Türk iş dünyasını çok geniş bir yelpazede temsil ettiklerini bildirerek, "Merkez Bankası Başkanımız Fatih Karahan'la yaptığımız görüşme iş dünyamızın önemli bir çoğunluğunun görüş ve değerlendirmelerini yansıtıyor. Yönetim Kurulu toplantımıza katılan TCMB Başkanımız para politikasıyla ilgili sıkı duruşu, dezenflasyonun devamını sağlayacak şekilde sürdüreceklerini ifade etti. İş dünyası olarak önceliğimiz 'öngörülebilirlik'. Bu nedenle, TCMB Başkanımızın dezenflasyon sürecinin devamı ve ardından fiyat istikrarının tesis edilmesiyle öngörülebilirliğin artacağını ifade etmesi bizim için değerliydi." ifadelerini kullandı.

"İş dünyamızın taleplerini dile getirdik"

Toplantıda TCMB Başkanına iş dünyasının talep ve önerilerini de ilettiklerini belirten Olpak, şunları kaydetti:

"Çok kısa sürede hızlı geri dönüş alabileceğimize inandığımız yurt dışı müteahhitlikle birlikte bağlantılı olarak teknik müşavirlik sektörünün desteklenmesi ve transit ticaretle ilgili atılabilecek adımlarla ilgili önerilerimiz ve beklentilerimizi aktardık. Başta KOBİ'lerimiz olmak üzere sanayici ve ihracatçının finansmana erişimini kolaylaştıracak ve üzerindeki bazı yükleri hafifletecek adımların atılması gerektiğini, özellikle KOBİ'lerimiz için yüzde 2'lik kredi büyüme sınırı bir miktar esnetilebileceğini belirttik. Özellikle reeskont kredilerinin maliyetlerinin düşürülmesi ve kullandırımında piyasada gözlemlenen aksaklıklar, ihracatçı için yüzde 30 döviz bozdurma zorunluluğu, ihracatçıya verilen yüzde 2'lik döviz desteğinin bir miktar artırılması, TL ve döviz cinsi kredi kullandırımına ilişkin sınırlamalara ve maliyetlerin azaltılmasına ilişkin iş dünyamızın taleplerini dile getirdik."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

ABD'nin Alaska eyaleti açıklarında 6,3 büyüklüğünde deprem

2024-12-08 23:38 - Dünya

ikas Eyüpspor, konuk ettiği Reeder Samsunspor'u mağlup etti

2024-12-08 15:38 - Spor

S&P Global Ratings'ten 2025'e ilişkin jeopolitik risk ve korumacı ticaret politikaları

2024-12-04 17:06 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Öztürkler ile görüştü

2024-12-06 14:43 - Siyaset

Hollandalı teknik direktör Giovanni van Bronckhorst'tan Beşiktaş'a veda mesajı

2024-12-04 18:57 - Spor

Ordu'da kas hastası çocuğun yaptığı resimler hastanenin koridorunu süslüyor

2024-12-03 12:43 - Çevre-Hayat

Prof. Dr. Alper Şener'den zatürre aşısı tavsiyesi

2024-12-10 11:18 - Sağlık

Güney Kore'de meclis Devlet Başkanı Yoon'un görevden alınması için oylama yapacak

2024-12-07 08:33 - Dünya

Minik Bilal Tufan'ın kalbindeki delik, kalp zarından yapılan yamayla kapatıldı

2024-12-05 12:28 - Çevre-Hayat

Yunan-Türk Medya Akademi Forumu'nda 'İkili ilişkilerde sporun rolü' paneli düzenlendi

2024-12-03 21:48 - Medya

İlgili Haberler

Hasadına başlanan Iğdır kayısısı Avrupa, Rusya, Gürcistan ve Azerbaycan'a ihraç ediliyor

13:57 - Ekonomi

Trabzon'da balıkçı tezgahlarında bolluk yaşanıyor

13:38 - Ekonomi

Karadeniz'deki kafeslerde yetiştirilen Türk somonu hasadı bereketli geçiyor

13:28 - Ekonomi

Emtia piyasalarında, jeopolitik risklerin gölgesinde makroekonomik veriler izlendi

13:18 - Ekonomi

Sigortacılar elektrikli araçların kasko poliçelerine özel teminat eklenmesi önerisinde bulundu

12:57 - Ekonomi

Günün Manşetleri

ABD'nin İran'a saldırısı dünyada büyük endişeye neden oldu

17:37 - Dünya

Aden Körfezi ve Kızıldeniz'de ABD bağlantılı gemilere yönelik yüksek tehdit uyarısı yapıldı

17:08 - Dünya

Muğla için yüksek sıcaklık ve orman yangını uyarısı

17:02 - Gündem

ABD Başkan Yardımcısı Vance'ten, İran ile diplomatik çözüm arayışında oldukları mesajı

16:57 - Dünya

Macron, Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Umman Sultanı ile Orta Doğu'daki durumu görüştü

16:38 - Dünya