TBMM Başkanı Kurtulmuş, Çekya Temsilciler Meclisi Başkanı Adamova ile görüştü

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Kırım Platformu 2'nci Parlamenter Zirvesine katılmak üzere geldiği Prag'da, Çekya Temsilciler Meclisi Başkanı Marketa Pekarova Adamova ile bir araya geldi.

Siyaset - 3 yıl önce

Prag
Çekya Temsilciler Meclisi'nde gerçekleşen görüşmede, Kurtulmuş, Kırım Platformu 2'nci Parlamenter Zirvesine yaptıkları ev sahipliği dolayısıyla Adamova’ya teşekkür etti.
Kırım'ın Türkiye için çok önemli meselelerden birisi olduğunu belirten Kurtulmuş, Kırım’ın milli mesele olarak kabul edildiğini vurguladı.
Rusya-Ukrayna savaşında Türkiye’nin tavrının net olduğunu aktaran Kurtulmuş, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün sağlanması gerektiğini ifade etti.

Ukrayna ve Rusya’nın komşusu olarak, bu çatışmanın bir an evvel herkesin kabul edebileceği adil bir barış çerçevesinde sonlandırılmasını bölge ve dünya barışı için hayati önemde olduğunu gördüklerini belirten Kurtulmuş, bu savaşın bir an evvel bitirilmesini temin etmenin ortak bir vazife olması gerektiğini vurguladı.
Savaşları durduracak ve barışları temin edebilecek bir dünya sisteminin kalmadığını, Türkiye’nin yıllarca uluslararası platformlarda "Dünya beşten büyüktür", "Dünya beş ülkenin insafına bırakılacak bir yer değildir" dediğini anımsatan Kurtulmuş, dünya halklarının eşit ve egemen varlığını kabul eden yeni bir dünya sisteminin kurulması için hep beraber çalışılmasının önemli olduğunu kaydetti.
TBMM Başkanı Kurtulmuş, Çekya ve Türkiye ilişkilerinin olumlu bir şekilde geliştiğini, bunun daha iyi noktaya gitmesi için parlamenter diplomasinin de kullanılması gerektiğini belirtti.
Çekya Temsilciler Meclisi Başkanı Adamova da parlamentolar arasındaki ilişkilerin artarak devam etmesi arzusunda olduklarını söyledi.
NATO’da güçlü bir işbirliğinin bulunduğunu, bunu devam ettirmek gerektiğini dile getiren Adamova, Türkiye’nin tahıl koridoru ve gıda güvenliği konusunda gösterdiği rolü takdirle karşıladıklarını söyledi.
Görüşmede, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Yıldırım Tuğrul Türkeş, AK Parti Kayseri Milletvekili Murat Cahid Cıngı, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ile Türkiye'nin Prag Büyükelçisi Egemen Bağış da yer aldı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

TBMM Başkanı Kurtulmuş: İsrail’in sivilleri hedef alan saldırılarını en şiddetli şekilde kınıyoruz

2023-10-17 22:27 - Siyaset

ABD Başkanı Biden, çarşamba günü İsrail'e gidecek

2023-10-17 04:12 - Dünya

AB, Orta Doğu Barış Sürecini canlandırmak için uğraşacak

2023-10-23 17:37 - Dünya

İnşaat sektöründe istihdam rekoru kırıldı

2023-10-17 16:12 - Ekonomi

Orman yangınlarının önüne LİDAR teknolojisiyle geçilecek

2023-10-17 11:23 - Teknoloji

TAB Gıda'nın halka arzında talep toplama başladı

2023-10-18 15:22 - Ekonomi

Pentagon Sözcüsü, gazetecilerin soruları karşısında zorlandı

2023-10-18 00:57 - Dünya

Heniyye: İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi saldırısının sorumlusu ABD'di

2023-10-18 01:33 - Dünya

Finlandiyalı Nokia 14 bin kişiyi işten çıkarmayı planlıyor

2023-10-19 13:03 - Ekonomi

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında öldürülen gazetecilerin sayısı 18'e yükseldi

2023-10-22 15:43 - Dünya

İlgili Haberler

TBMM'nin tatile girmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:27 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Türkiye, terör meselesini çözme yolunda çok önemli bir fırsat yakalamıştır

21:43 - Siyaset

Dışişleri Bakanı Fidan, Libya ziyareti kapsamında Trablus'ta temaslarda bulundu

21:23 - Siyaset

AK Parti Diyarbakır Gençlik Kollarından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a pankartla teşekkür

19:57 - Siyaset

COP31 Danışma Kurulu, Bakan Kurum başkanlığında toplandı

19:38 - Siyaset

Günün Manşetleri

ABD, Hürmüz Boğazı'ndaki aksaklıkların sürmesi nedeniyle petrol fiyatı tahminini yükseltti

08:23 - Ekonomi

Türkiye-Pakistan-Suudi Arabistan ittifakı Rusya için tehdit oluşturuyor mu? -Fuad Safarov, Moskova’dan yazdı-

07:26 - En Son Yazılar

İran’daki sertlik yanlısı dönüşümün arkasında Mekke Anlaşması mı var? -Ömür Çelikdönmez yazdı-

06:23 - En Son Yazılar

ABD Başkanı Trump, müzakereler konusunda İran'a güvenmediğini söyledi

06:08 - Dünya

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe: "Petrol tesislerine saldırılar karşılıksız kalmayacak" bir suç

04:52 - Dünya