?>

Tarım ve Orman Bakanlığı yasa dışı su ürünleri avcılığına geçit vermiyor

Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda su ürünlerine yönelik bu yıl yaklaşık 36 bin denetim yapıldı, yasa dışı yollarla elde edilen 59 ton su ürününe el konularak 10 milyon 342 bin lira idari para cezası kesildi.

Ekonomi - 1 ay önce

Ankara

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Bakanlıkça, su ürünleri kaynaklarının korunması için gemiler, deniz ve iç sular, perakende satış yerleri, karaya çıkış noktaları, balık halleri, nakil araçları ve güzergahları, işleme tesisleri, depolar ile mezat alanlarında kontrol ve denetim faaliyetleri yürütülüyor.

Denetimler, rutin ve ihbara dayalı gerçekleştiriliyor. Su ürünleri potansiyelinin ve avcılık faaliyetlerinin yoğun olduğu illerde, Bakanlık koordinesinde görevlendirilen personelle eş zamanlı çapraz denetimler de yapılıyor.

Bakanlık tarafından sürdürülebilir su ürünleri avcılığının sağlanması, nesli tehlikede olan türler ile endemik türlerin korunması ve yasa dışı avcılık faaliyetleriyle mücadele edilmesi amacıyla denetim ve kontrol altyapısı da güçlendiriliyor. Bu kapsamda çağın ihtiyaçlarına cevap verebilecek teknik donanıma sahip, gece ve gündüz görev yapabilecek su ürünleri kontrol ve denetim araçları envantere dahil edildi.

Denetim faaliyetleri, Sahil Güvenlik ve Jandarma Genel komutanlıkları ile Emniyet Genel Müdürlüğüyle koordineli yürütülüyor.

Bu çerçevede geçen yıl 204 bin 562 su ürünleri denetimi gerçekleştirildi, 744 ton ürüne, 4 bin 265 av aracına ve 78 gemiye el konuldu. Düzenlemelere aykırı hareket eden 7 bin 282 kişi ve iş yerine 123 milyon 872 bin lira idari para cezası uygulandı.

Bu yıl da yaklaşık 36 bin su ürünleri denetimi yapıldı. Denetimlerde yasa dışı yollarla elde edilen 59 ton su ürününe, bu faaliyetlerde kullanılan 212 av aracına ve 8 gemiye el konularak, 497 kişi veya iş yerine 10 milyon 342 bin lira idari para cezası verildi.

Bu arada, Bakanlıkça geçen yıl yapılan düzenlemeyle su ürünlerine yönelik üretim planlaması uygulaması getirildi. Özellikle ekonomik değeri yüksek türler arasında yer alan hamsi için kota konuldu. Bu çerçevede 138 karaya çıkış noktasında 7 gün 24 saat esasına göre denetim yapıldı.

Sınır kapısı denetimlerinde 12 milyon lira ceza

Su Ürünleri Kanunu'nda da 2020 yılında günün şartları ve sektörün ihtiyaçlarına uyum sağlanması amacıyla düzenlemeye gidildi. Kanun değişikliğinin yürürlüğe girmesiyle yapılan su ürünleri kontrol ve denetim faaliyetleri sonucunda 4 bin 10 ton ürün, 25 bin 482 av aracı ve yasa dışı avcılık faaliyetinde bulunan 679 geminin mülkiyeti kamuya geçti.

Bu süreçte ülke sınır kapılarından su ürünlerinin yasa dışı geçiş girişimleri de önlendi. Sınır kapısı denetimlerinde 29 nakil aracına el konuldu, ürünleri yasa dışı yollarla yurt dışına çıkarmaya veya yurt içine sokmaya çalışan 46 kişiye yaklaşık 12 milyon lira idari para cezası uygulandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

TJK E-Bayi: Online Bahis Keyfi!

2025-03-26 11:44 - İnsan&Hayat

Adıyaman'da depremzede kadınlar 'Eli Yaman' çarşısında el emeği ürünlerini satışa sundu

2025-03-25 22:43 - Kültür Sanat

Ekonomistler 2025’te de Avusturya'da resesyon bekliyor

2025-03-27 18:08 - Ekonomi

Süper Lig'de 29. hafta mücadelesi yarın başlayacak

2025-03-27 10:57 - Spor

A Milli Erkek Basketbol Takımı'nın 2025 Avrupa Şampiyonası'ndaki rakipleri belli oldu

2025-03-27 23:55 - Spor

Bozcaada ve Gökçeada feribot seferleri Ramazan Bayramı tatili için güncellendi

2025-03-28 11:41 - Gündem

2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa elemelerinde 2. hafta maçları tamamlandı

2025-03-26 06:02 - Spor

İsrail, Kadir Gecesi’nde Harem-i İbrahim Camisi'ni Müslümanlara açmayı reddetti

2025-03-26 16:32 - Dünya

Avusturya’da 1 Mayıs’tan itibaren ilk ve ortaokullarda cep telefonu kullanımı yasaklanacak

2025-03-27 13:57 - Dünya

Borsa günü düşüşle tamamladı

2025-03-26 18:35 - Ekonomi

İlgili Haberler

Türk lirasını destekleyecek yeni adımlar devreye girdi

00:37 - Ekonomi

Türkiye, fındık ihracatından 8 ayda 1,9 milyar doları aşkın gelir sağladı

18:58 - Ekonomi

Merkez Bankası rezervleri 141 milyar 51 milyon dolar oldu

16:37 - Ekonomi

ABD'de tarım dışı istihdam nisanda beklentileri aştı

16:18 - Ekonomi

Çiftçilere yaklaşık 3,1 milyar lira destek ödemesi bugün yapılacak

15:52 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İstanbul depremi ve sokak röportajları!.. -Ali Mevlüt Kaya yazdı-

06:44 - En Son Yazılar

Amazon'un kurucusu Bezos, 25 milyon adet hisse satmayı planlıyor

01:12 - Dünya

Türk lirasını destekleyecek yeni adımlar devreye girdi

00:37 - Ekonomi

İsrail, Suriye'de hava saldırıları düzenledi

00:32 - Dünya

ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri Deyrizor'daki varlığını azaltıyor

00:27 - Dünya