Tarım sigortaları kapsamına alınacak riskler ve ürünlerle prim desteği oranları belirlendi

Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından gelecek yıl kapsama alınacak riskler ve ürünlerle prim desteği oranları tespit edildi.

Ekonomi - 4 yıl önce

Ankara
Tarım Sigortaları Havuzu Tarafından 2023 Yılında Kapsama Alınacak Riskler, Ürünler ve Bölgeler ile Prim Desteği Oranlarına İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.
Kararla, 2022'de hayata geçirilen uygulamalara ilave olarak kapsam genişletme çalışmaları yapıldı.
Buna göre, bitkisel ürün sigortasında, dolu riski tarife fiyatında toplam 134, üründe yüzde 5 ila yüzde 15 indirim yapıldı. Buğday ürünü tarife fiyatında yüzde 6 indirime gidildi. Bitkisel Ürün ve Köy Bazlı Kuraklık Verim Sigortası'nda uygulanan çift poliçe indirimi yüzde 5'ten yüzde 10'a yükseltildi.
Ağaç sigortasında, aynı parselde hem ağaç hem de ürün poliçesi olan parsellerde yüzde 5 "ağaç çift poliçe indirimi" uygulaması getirildi.
Kiraz ve vişnede, teminat başlangıcı "ilk çiçeklenme" evresinden "beyaz tomurcuk" evresine getirildi.
Enginarda (sebze) don riski isteğe bağlı ek teminat olarak sigorta kapsamına alındı.
Kavun ve karpuzda, fide döneminde yeniden ekim-dikime neden olacak don riski hasarı teminat kapsamına dahil edildi.
Örtü altı üretimde alçak tünelde yetiştirilen domates, biber, patlıcan, kavun ve karpuz ürünlerinde fide döneminde yeniden ekim-dikime neden olacak don riski hasarı teminat kapsamına alındı.
Kivi, erik ve kayısıdaki müşterek sigorta oranlarında yüzde 5 ila yüzde 10 arasında indirimler yapıldı.
Örtü altı üretimdeki alçak tünellerde "yaban domuzu zararı" riski teminat kapsamına alındı.
Sera sigortasında, örtü onarım masrafı tutarı 250 liradan 1000 liraya yükseltildi.
Yenilenebilir enerji kaynakları kapsamındaki jeotermal kaynağı kullandığı tespit edilen seralarda toplam poliçe primi üzerinden yüzde 5 indirim uygulaması başlatıldı.

Hayvanlara ilişkin hayat sigortalarında indirim

Büyükbaş hayvan hayat sigortasında, tarife fiyatında süt sığırlarında yüzde 6, besi sığırlarında yüze 5 indirim yapıldı.
Büyükbaş hayvan hayat sigortalarında yüzde 15 olan yavru atma bedeli yüzde 20'ye çıkarıldı. "Terör, grev, lokavt, kargaşa, halk hareketleri" teminatı için yüzde 5 olan muafiyet oranı kaldırıldı.
Yenilenebilir enerji kaynağı aktif biyogaz enerjisi üretimi yapan ve risk inceleme sonucuna göre kullandığı tespit edilen büyükbaş hayvancılık işletmeleri için yüzde 5 indirim uygulaması getirildi.
Küçükbaş hayvan hayat sigortası kapsamında ise ek hastalıklar, uçurumdan yuvarlanma, kurt parçalaması gibi hasarlar için müşterek sigorta oranı yüzde 30'dan yüzde 20'ye düşürüldü.
Kümes hayvanları hayat sigortasında geniş kapsamlı tarife fiyatlarında yüzde 10 indirim yapıldı. Bu sigortada yüzde 20 olan müşterek sigorta yüzde 10'a düşürüldü.
Su ürünleri hayat sigortasında tarife fiyatlarında yüzde 10 indirim yapıldı.
Büyükbaş, küçükbaş, kümes hayvanları ve su ürünleri hayat sigortasında "terör, grev, lokavt, kargaşa, halk hareketleri" teminatı isteğe bağlı ek teminat olarak teminat kapsamına alındı.

Kadın çiftçi indirimi yükseltildi

Tüm branşlarda, kadın çiftçi indirimi yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkarıldı. Genç çiftçi indiriminde genç çiftçi yaş sınırı 30'dan 40'a yükseltildi.
Tüm sigorta branşlarında ilk defa yüzde 5 "şehit yakını ve gazi" indirimi getirildi.
Düzenlemeler tarım sigortaları branşlarına ait genel şartlar ile tarife ve talimatlar kapsamında uygulanacak.
Karar, 1 Ocak 2023'te yürürlüğe girecek.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ağrı'da jeotermal enerjiyle ısıtılan serada yılın 12 ayı domates üretiliyor

2022-12-05 14:09 - Ekonomi

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Kıbrıs Türk halkı Mehmetçiğin Ada’da bulunmasından gerçekten memnundur

2022-12-07 11:29 - Dünya

Ardahan'da kar yağışı ve tipi ulaşımı aksatıyor

2022-12-03 20:39 - Asayiş

AB mahkemesi "Google'ın yanlış bilgileri kaldırması gerektiğine" hükmetti

2022-12-08 18:13 - Medya

TBMM Başkanı Şentop, Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ile görüştü

2022-12-08 18:14 - Siyaset

Trabzon'da eski tarım araç gereçleri ve eşyalar Köy Yaşam Merkezi'nde sergileniyor

2022-12-07 15:04 - Çevre-Hayat

Tarım sigortaları kapsamına alınacak riskler ve ürünlerle prim desteği oranları belirlendi

2022-12-10 14:48 - Ekonomi

Cezayir tarihinin en büyük bütçesi Meclis'ten geçti

2022-12-09 00:09 - Dünya

İngiltere’de konut fiyatları son 14 yılın en sert düşüşünü kaydetti

2022-12-07 17:06 - Dünya

Paris'te refakatsiz çocuk göçmenler soğuk hava şartlarında kalıcı barınma bekliyor

2022-12-06 13:12 - Dünya

İlgili Haberler

Güneş tutulması Avrupa'da elektrik fiyatlarını akşam saatlerinde yükseltecek

16:48 - Ekonomi

ABD'de enflasyon temmuzda beklentilere paralel gerçekleşti

16:38 - Ekonomi

OPEC'in günlük ham petrol üretimi temmuzda 1,66 milyon varil arttı

16:07 - Ekonomi

AB'de ömrünü tamamlayan araçlara yönelik yeni kurallar yürürlüğe giriyor

15:37 - Ekonomi

Dört büyüklerin toplam borcu 85 milyar liraya ulaştı

15:22 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Giresun'da debisi yükselen derede akıntıya kapılan 3 kişi kayboldu

17:43 - Gündem

Lübnan ordusu: İsrail'in saldırıları konuşlanmamızı ve güney sakinlerinin geri dönüşünü engelli

17:38 - Dünya

NATO ülkeleri, Rusya'nın Polonya ve Romanya hava sahası ihlallerini kınadı

17:33 - Dünya

Aydın ve Muğla'da çıkan orman yangınlarına müdahale ediliyor

17:28 - Gündem

Aydın, Antalya ve Muğla'da çıkan orman yangınlarına müdahale ediliyor

17:08 - Gündem