?>

Tarih ve doğa tutkunlarının uğrak noktası Termessos, baharın gelişiyle hareketlendi

Antalya'nın Döşemealtı ilçesi sınırlarındaki, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan ve sarp kayalıkları arasında doğayla iç içe varlığını sürdüren Termessos Antik Kenti'nde, baharın gelişiyle ziyaretçi hareketliliği yaşanıyor.

Çevre-Hayat - 6 ay önce

Antalya

Kent merkezine 30 kilometre uzaklıkta Güllük Dağı zirvesinde bulunan antik kent, Büyük İskender'in doğu seferinde surlarını aşamadığı tek şehir olarak biliniyor.

Binlerce yıllık tarihi dokusu ve korunmuş doğal güzellikleriyle zamana meydan okuyan antik kent, dev sütunları, lahitleri ve tiyatrosu, "kartal yuvası"nı andıran konumuyla ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Çevresinde barındırdığı endemik bitkiler ve yaban hayatıyla ön plana çıkan antik kentte, baharın gelişi ve doğanın hareketlenmesiyle yoğunluk arttı.

Doğanın renkleriyle bezenen, patika yolları Akdeniz'in mavisine uzanan güzel manzaralar sunan, her adımda tarihten izlerin bulunduğu antik kent, özellikle tarih, doğa, spor ve fotoğraf tutkunlarını çekiyor.

Geçen yıl 51 bin 451 kişinin ziyaret ettiği Termessos, yılın iki ayında 6 binin üzerinde ziyaretçi ağırladı. Martta yoğunluğun başladığı antik kentte, gelecek aylarda hareketliliğin daha da artması bekleniyor.

"Acenteler programına almaya başladı"

Antalya Rehberler Odası Başkanı Hülya Yıldırım Kaya, AA muhabirine, Termessos'un bölgenin gizli hazinelerinden biri olduğunu söyledi.

Kentin tarih meraklıları ve doğa tutkunlarının rotaları arasında yer aldığını belirten Kaya, "Acentelerin de programına almaya başladığı antik kent, yerli ve yabancı grupları ağırlıyor. Özellikle bu dönemde, baharın gelişiyle doğası hareketlenen, tarihle doğanın yaklaşık 1000 metre yükseklikte buluştuğu, manzarası muhteşem bir yerden bahsediyoruz." dedi.

Antik kenti yürüyüş gruplarının da rahatlıkla dolaşabildiğini dile getiren Kaya, "Tarihi alan, ziyaretçilerin çok güzel vakit geçirebildiği tiyatrosuyla, hamamları, su sarnıçları, kaya mezarları ve nekropol alanıyla dikkati çekiyor." diye konuştu.

Farklı doğa sporları ve hobiler için de elverişli

Kaya, havaların ısınmasıyla başlayan hareketliliğin mayısa doğru daha da ivme kazanacağını, bu tür rotaların yerli ziyaretçilerin yanı sıra yabancı doğa yürüyüşü grupları tarafından sıklıkla tercih edildiğini kaydetti.

Bölgenin farklı doğa sporları ve hobiler için de elverişli olduğunu vurgulayan Kaya, "Sadece yürüyüş grupları değil, yoga için özellikle Termessos'a giden gruplar var. Doğayla iç içe yoga yapıp gelebiliyorlar, dağ bisikleti yapanlar tercih ediyor. Fotoğraf tutkunları ilgi gösteriyor. Çünkü Termessos bölgesine çok farklı bitkiler var, fauna ile florası önem taşıyor. Kuş gözlemciliği yapanlar bölgeyi sıklıkla ziyaret ediyor. Bu konuyla özellikle ilgilenen yabancı gruplar var." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bakan Uraloğlu: Hattımızı 2025 yılı sonunda hizmete açmayı hedefliyoruz

2025-03-15 22:43 - Siyaset

Mahallelinin 'Ayşe abla'sı 18 yıldır davuluyla sokaklarda

2025-03-19 12:43 - Magazin

Güney Kore'de Yoon'un azil davasının karar gününde Seul'de 14 bin polis konuşlandırıl

2025-03-19 11:27 - Dünya

Bozcaada ve Gökçeada hatlarında yarınki bazı feribot seferleri iptal edildi

2025-03-18 17:12 - Çevre & Seyahat

Sivas'ta yemekhane görevlisi, boğazına zeytin takılan hasta yakınını Heimlich manevrasıyla kurt

2025-03-17 14:28 - Çevre-Hayat

Telegram'ın kurucusu Durov, Fransa'dan ayrıldığını açıkladı

2025-03-17 14:28 - Dünya

Kırklareli'nde veteriner hekimler hayvanların sağlığı için karlı yolları aşıyor

2025-03-19 12:47 - Çevre-Hayat

Çanakkale Savaşları'nın tek kadın gazetecisi 110 yıl önce cephede yaşananları 8 mektupla aktarm

2025-03-18 12:23 - Gündem

Dopingle Mücadele Direktörü Prof. Güner'den sporculara "kusursuz sorumluluk" uyarısı

2025-03-19 12:28 - Spor

A Milli Futbol Takımı, Macaristan karşısında avantaj peşinde

2025-03-19 11:37 - Spor

İlgili Haberler

Tamire getirilen otomobilin motor kısmından çıkarılan kediyi usta sahiplendi

13:38 - Çevre-Hayat

Bu yaz 8 plaj düzenlenerek halkın kullanımına ücretsiz olarak açıldı

12:57 - Çevre-Hayat

Kastamonu'da Türk fındığı ağaçları yüzlerce yıldır meyve veriyor

12:22 - Çevre-Hayat

Doğu Karadeniz'in yüksek kesimleri beyaza büründü

12:17 - Çevre-Hayat

Mezun olduğu aşçılık lisesinin ilk kadın müdürü oldu

12:12 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İsrail, İtalya'da düzenlenecek turizm fuarından çıkartıldı

14:57 - Dünya

Muğla ve Antalya'daki orman yangınları kontrol altına alındı, Çanakkale'de müdahale sürüyo

14:48 - Gündem

Papa 14. Leo: Şiddete, zorla sürgüne, intikama dayalı bir gelecek yoktur

14:27 - Dünya

Özgür Özel, 22. Olağanüstü Kurultay'da yeniden CHP Genel Başkanlığına seçildi

14:18 - Siyaset

Küresel Sumud Filosu'na destek için İstanbul'da pedallar çevrildi

13:12 - Gündem