?>

Güney Kore'de Yoon'un azil davasının karar gününde Seul'de 14 bin polis konuşlandırıl

Sıkıyönetim ilanının ardından tutuklanan ve devlet başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Yoon'un azil davasının karar gününde çıkabilecek olaylara müdahale etmek üzere başkent Seul'de 14 bin çevik kuvvet polisi görevlendirme kararı aldı.

Dünya - 6 ay önce

İstanbul

Yoon'un 3 Aralık'ta ilan ettiği sıkıyönetimle ilgili azil davasını geçtiğimiz ay tamamlayan sekiz yargıçlı Anayasa Mahkemesi'nin uzun süredir beklenen kararını bu hafta vermesi bekleniyor.

Yonhap'ın emniyet yetkililerine dayandırdığı haberine göre, söz konusu azil kararının ardından gelişmesi muhtemel olaylara karşı ülkedeki toplam çevik kuvvet ekinin yüzde 60'ı başkent Seul'de konuşlandırılacak.

Polis, başlangıçta 12 bin kişilik bir güç görevlendirmeyi planlarken geniş çaplı protestolar, bunlardan kaynaklanabilecek beklenmedik durumlarla mahkeme de dahil önemli tesislere yönelik olası saldırılara karşı bu sayının 14 bine çıkarılmasına karar verdi.

Ayrıca, polis, yasa dışı insansız hava aracı uçuşlarına karşı hazırlıklı olmak için de bölgeye anti-drone ekipleri konuşlandıracak.

Mahkemenin bu hafta karara varması beklenirken yasa gereği azlin gerçekleşmesi halinde Güney Kore'de 60 gün içinde başkanlık seçimi yapılması gerekiyor.

Öte yandan, azil isteminin reddedilmesi halinde Yoon, 2027'ye kadar görev yapacak.

Ocak ayında Yoon'un yüzlerce destekçisi, mahkemenin görevden uzaklaştırılan başkanı resmen tutuklama kararını protesto etmek için Seul'deki bir mahkemeyi basmıştı.

Yoon Suk Yeol'un yargı süreci

Güney Kore Ulusal Meclisinin, sıkıyönetim ilanının anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle azlini istediği ve bu sebeple görevden uzaklaştırılan Yoon, sıkıyönetim soruşturması kapsamında 15 Ocak'ta gözaltına alınmıştı.

Güney Kore tarihinde gözaltına alınan ilk devlet başkanı olan Yoon, 10 saati aşkın sorgulamanın ardından gözaltı merkezine nakledilmişti.

Seul Batı Bölge Mahkemesinin kararıyla "ayaklanmaya liderlik etmek" ve "görevi kötüye kullanmak" suçlamasıyla 19 Ocak'ta tutuklanan Yoon, Seul Merkez Bölge Mahkemesinin kararıyla Seul Gözaltı Merkezinden 8 Mart'ta çıkmıştı.

Mahkeme, Yoon'un fiziksel gözaltı olmadan yargılanmasına izin verirken, hakkında başlatılan azil süreci ve ceza davaları ise devam ediyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Güney Kore'de Yoon'un azil davasının karar gününde Seul'de 14 bin polis konuşlandırıl

2025-03-19 11:27 - Dünya

Gökçeada-Kabatepe hattında yarın bazı feribot seferleri iptal edildi

2025-03-17 19:18 - Çevre & Seyahat

Hava sıcaklığı bugün 35 ilde 30 dereceyi aştı

2025-03-16 00:02 - Gündem

İsrail Başbakanı Netanyahu, UCM'nin tutuklama kararına rağmen Macaristan'ı ziyaret edecek

2025-03-13 22:37 - Genel

Bozcaada ve Gökçeada hatlarında yarınki bazı feribot seferleri iptal edildi

2025-03-18 17:12 - Çevre & Seyahat

Otobüs şoförü kaleci Samet kaptan, eşiyle kurduğu akademide file bekçileri yetiştiriyor

2025-03-18 12:27 - Çevre-Hayat

Sivas'ta yemekhane görevlisi, boğazına zeytin takılan hasta yakınını Heimlich manevrasıyla kurt

2025-03-17 14:28 - Çevre-Hayat

Ege'de şubat ayı yağışları normaline göre yüzde 74 azaldı

2025-03-14 13:18 - Gündem

Çanakkale Savaşları'nın tek kadın gazetecisi 110 yıl önce cephede yaşananları 8 mektupla aktarm

2025-03-18 12:23 - Gündem

Telegram'ın kurucusu Durov, Fransa'dan ayrıldığını açıkladı

2025-03-17 14:28 - Dünya

İlgili Haberler

ABD'li Senatör Sanders, İsrail'in Gazze'deki katliamlarını 'soykırım' olarak nitelendirdi

22:57 - Dünya

İsrail ordusunun Lübnan'ın doğusuna düzenlediği hava saldırısında iki kişi öldü

21:58 - Dünya

İngiltere'ye resmi ziyaret düzenleyen ABD Başkanı Trump, Londra'da protesto edildi

20:37 - Dünya

AB Komisyonu üyesi Lahbib'den İsrail'in Gazze'de soykırım yaptığına dair raporla ilgi

19:18 - Dünya

ABD'nin Porto Riko'ya 6 adet İHA konuşlandırdığı tespit edildi

18:12 - Dünya

Günün Manşetleri

ABD'li Senatör Sanders, İsrail'in Gazze'deki katliamlarını 'soykırım' olarak nitelendirdi

22:57 - Dünya

Bakan Bolat: Zengezur Koridoru'nun açılmasıyla Uzak Doğu'dan başlayarak Avrupa'ya uzanan transit ticaret güçlenecek

22:55 - Siyaset

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç: Kalbim Gazze'nin acı çeken halkıyla

22:23 - Kültür Sanat

Samsunspor ile Kasımpaşa berabere kaldı

22:23 - Spor

Fenerbahçe, konuk ettiği Corendon Alanyaspor ile berabere kaldı

22:18 - Spor