Tahran'da tüketim kotasını aşan 500'den fazla kamu kurumunun elektriği kesildi

İran'ın başkenti Tahran'da yaz döneminde elektrik tüketimine yönelik denetimler kapsamında belirlenen kotayı aşan 500'den fazla kamu kurumunun elektriğinin otomatik olarak kesildiği bildirildi.

Dünya - 3 hafta önce

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı'na (ISNA) göre, Tahran Elektrik Dağıtım Şirketi Genel Müdürü Mahmud Mahmudi, yaz aylarında artan elektrik talebi nedeniyle kamu kurumlarının enerji tüketiminin yakından takip edildiğini belirtti.
Tahran ve ilçelerinde yaklaşık 4 bin 400 kamu kurumunun faaliyet gösterdiğini kaydeden Mahmudi, şimdiye kadar farklı zamanlarda tüketim sınırını aşan 500'den fazla kurumun elektriğinin kesildiğini, söz konusu kurumlar belirlenen tüketim seviyelerine dönünceye kadar uygulamanın sürdürüleceğini söyledi.
Mahmudi, kamu binalarında elektrik tasarrufu için aydınlatmaların dönüşümlü kullanılması, enerji tasarruflu ampullerin tercih edilmesi ve uygun alanlarda otomatik aydınlatma sistemlerinin kurulması önerisinde bulundu.
Soğutma sistemlerinde klimaların kullanılması halinde sıcaklığın 25 dereceye ayarlanması tavsiyesinde bulunan İranlı yetkili, cihazların düzenli bakımının yapılması, merkezi sistem yerine bölgesel soğutma ekipmanlarının tercih edilmesi ve binalarda yalıtım önlemlerinin artırılmasının elektrik tüketimini önemli ölçüde azaltacağını ifade etti.
Bakanlar Kurulu kararı kapsamında kamu kurumlarının, sıcak günlerde 07.00-13.00 saatlerinde elektrik tüketimini 2024 yılı baz tüketimine göre en az yüzde 30, saat 13.00'ten sonraki tüketimini ise aynı günün mesai saatlerindeki seviyeye kıyasla en az yüzde 70 azaltmakla yükümlü olduğunu aktaran Mahmudi, belirlenen kotanın aşılması halinde tüketim sınırlayıcı sistemlerin (limiter) devreye girerek ilgili binanın elektriğinin otomatik olarak kesildiğini kaydetti.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

1990'lı yılların unutulmaz pop sanatçılarından Harun Kolçak

2026-07-18 11:27 - Magazin

Sağlık Bakanlığından çocuk ve ergenlere özel sigara bırakma polikliniği

2026-07-16 11:28 - Sağlık

e-Rapor sistemi ile istirahat raporlarında yeni dönem başladı

2026-07-18 20:07 - Sağlık

"Hareket Yaşını Öğren, Sağlıklı Yaşa" kampanyasında yaklaşık 2 milyon kişiye ulaşıldı

2026-07-12 19:22 - Sağlık

Dişten elde edilen kök hücreler 'çikolata kisti' için umut verdi

2026-07-17 12:37 - Sağlık

Uyku apnesi robotik cerrahiyle tedavi ediliyor

2026-07-15 13:02 - Sağlık

Nörolojik hastalıklarda 'dijital ikiz' yöntemiyle kişiye özel tedavi yapılacak

2026-07-15 15:27 - Sağlık

TÜRKSAT Gölbaşı Veri Merkezi'nin temeli 22 Temmuz'da atılacak

2026-07-19 13:28 - Teknoloji

Rum terör örgütü EOKA'nın toplu katliamları, Kıbrıslı Türklerin hafızalarındaki yerini koruyor

2026-07-18 14:08 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İstanbul'da "15 Temmuz Uluslararası Medya Programı" düzenlendi

2026-07-17 12:48 - Medya

İlgili Haberler

Belçika'da ülke geneli sıcak hava alarmı verildi

10:32 - Dünya

İsrail ordusu Beytüllahim'de Filistinlilere ait üç katlı binayı yıktı

10:22 - Dünya

Çin'in başkenti Pekin'de şiddetli yağışlar nedeniyle turistik alanlar kapatıldı

10:18 - Dünya

Pentagon'un raporunda, Yemen'deki hava saldırılarında 153 sivilin öldürüldüğü bildirildi

09:43 - Dünya

ABD Başkanı Trump, müzakereler konusunda İran'a güvenmediğini söyledi

06:08 - Dünya

Günün Manşetleri

ODAK: Lozan'ın Gölgesinde - Batı Trakya Türklerinin Bir Asırlık Hak Mücadelesi

10:57 - Gündem

Tavuk eti üretimi haziranda yıllık bazda yüzde 14,7 arttı

10:52 - Ekonomi

Bakan Işıkhan: Son 2 yılda 15 farklı sigorta prim teşviki uyguladık

10:47 - Gündem

TÜİK haziran ayı dış ticaret endekslerini açıkladı

10:42 - Ekonomi

Lozan'ın Gölgesinde: Batı Trakya Türklerinin Bir Asırlık Hak Mücadelesi

10:38 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor