?>

Suudi Arabistan'da Bin Selman'a yakın yeni dışişleri bakanı

Suudi Arabistan'da Dışişleri Bakanlığına getirilen Faysal bin Ferhan bin Abdullah Al Suud, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'a yakınlığıyla ve İran karşıtı açıklamalarıyla biliniyor.

Dünya - 6 yıl önce

Riyad

Suudi Arabistan'da Kraliyet kararnamesiyle Dışişleri Bakanlığı görevine getirilen Faysal bin Ferhan bin Abdullah Al Suud, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'a yakınlığıyla biliniyor.

Almanya'nın Frankfurt kentinde 1974 yılında dünyaya gelen ve iyi derecede Almanca bilen Bin Ferhan hakkında, bu yılın mart ayında Alman Der Tagesspiegel gazetesinde bir haber yapılmıştı.

Haberde, Bin Ferhan'ın, silahlanma alanında 15 yıllık deneyimi olduğu ve ayrıca Veliaht Prens Bin Selman'a yakınlığıyla tanındığı belirtilmişti.

Geçen şubat ayından bu yana Suudi Arabistan'ın Berlin Büyükelçiliği görevini yürüten Bin Ferhan, Suudi Arabistan'ın Washington Büyükelçiliğinde kıdemli danışman olarak çalışmış ve 2017'den bu yana da Suudi Arabistan Askeri Sanayi Şirketi'nin Yönetim Kurulu üyeliğini yürütüyordu.

Yeni bakan İran karşıtı açıklamalarıyla biliniyor

Bin Ferhan, Suudi Arabistan'ın milli petrol şirketi Saudi Aramco'ya ait iki tesiste, 14 Eylül'de düzenlenen saldırının akabinde "Tahran'a verilecek cevap konusunda her ihtimalin masada olduğu" yönünde açıklamada bulunmuştu.

Alman Deutschlandfunk Radyosu'na konuşan Bin Ferhan, "Saldırıyı kim gerçekleştirmiş olursa olsun arkasında kesinlikle İran var, zira bu füzeleri imal eden İran'dır ve onun yardımı olmadan fırlatılmaları da söz konusu değil." demişti.

Yeni Dışişleri Bakanı, söz konusu saldırının, dünya ekonomisine yönelik bir saldırı olduğunu söylemiş ve İran'ın bunun sorumluluğunu üstlenmesi ve saldırılarına devam edemeyeceğini anlaması gerektiğini belirtmişti.

Zor zamanların siyasetçisi

Suudi Arabistan merkezli Ukaz Gazetesi tarafından "zor zamanların siyasetçisi" olarak nitelendirilen Bin Ferhan, Berlin Büyükelçisi olarak atandığında, bu atamanın, Bin Selman'ın son yıllarda siyasi ve uluslararası arenada harcadığı çabayı destekler nitelikte olduğu ifade edilmişti.

Almanya'daki sivil toplum örgütleri 8 ay önce, Bin Ferhan'ın, Suudi Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinde parmağı olduğu iddiasıyla Berlin Büyükelçiliği görevine getirilmemesi için halk nezdinde çalışmalar yürütüldüğünü kaydetmişti.

Orta Doğu'yla ilgili araştırmalarda bulunan Euroscope Kurumu da aynı dönemde yaptığı açıklamada, pek çok kuruluşun, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'den, Bin Ferhan'ın büyükelçi olarak atanmasına engel olmasını istediğini belirtmişti.

Açıklamada, Kaşıkçı cinayeti davasında ve yurt dışındaki Suudi Arabistanlı muhaliflerin hedef alınması konusunda adı geçen kişilerin Avrupa ülkelerinde istenmediği dile getirilmişti.

Alman kamuoyu ise sivil toplum kuruluşlarının Bin Ferhan aleyhinde hiç bir delil sunmadığı bu ithamlara pek kulak asmadı ve Bin Ferhan 8 ay önce Berlin Büyükelçiliğine atandı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı İbrahim el-Assaf ve Ulaştırma Bakanı Nebil el-Amudi dün görevden alınmıştı. Dışişleri Bakanlığına Bin Ferhan getirilirken, Ulaştırma Bakanlığı görevine de Salih bin Nasır el-Casir atanmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Anadolu tarihini milyon yıllık fosillerle öğreniyorlar

2019-10-22 15:29 - Genel

Erdoğan-Putin görüşmesi başladı

2019-10-22 19:06 - Genel

Yüksek voltajın zararını elektrik dağıtım şirketi ödeyecek

2019-10-23 14:30 - Genel

Van'da 4 büyüklüğünde deprem

2019-10-20 13:25 - Genel

Milli Savunma Bakanı Akar: Taciz ve saldırılara karşı meşru müdafaa hakkımız daima geçerli

2019-10-21 19:28 - Genel

Kızılay'dan Tel Abyad'daki sivillere insani yardım

2019-10-19 20:12 - Gündem

Suudi Arabistan'da Bin Selman'a yakın yeni dışişleri bakanı

2019-10-24 10:37 - Dünya

TOKİ'nin indirim kampanyasından 15 bin kişi yararlandı

2019-10-21 18:46 - Genel

YPG/PKK Ermeni kilisesini de karargah olarak kullandı

2019-10-19 14:52 - Dünya

İGA Lounge ayrıcalıkları Priority Pass sahipleriyle buluşuyor

2019-10-17 18:52 - Genel

İlgili Haberler

Rusya: Ukrayna ile İstanbul müzakerelerinde varılan anlaşmaları uygulamaya hazırız

14:48 - Dünya

İtalyan halkı, vatandaşlık yasasında değişiklik talebine dair referandumda sandık başında

12:47 - Dünya

ABD'nin New York kentinde göçmenlere destek gösterisinde onlarca protestocu gözaltına alındı

11:57 - Dünya

İsrail'in Kurban Bayramı'nın 3. gününde Gazze'ye saldırılarında 21 Filistinli hayatın

11:33 - Dünya

Hak İnsani Yardım Derneği, Somali'de yaklaşık 260 bin kişiye kurban eti dağıttı

11:28 - Dünya

Günün Manşetleri

Dışişleri Bakanı Fidan, Mısırlı ve Ürdünlü mevkidaşlarıyla Gazze'deki son durumu görüştü

14:54 - Gündem

Şırnak'ta yaklaşık 50 dönüm buğday ekili alan yandı

14:52 - Gündem

Rusya: Ukrayna ile İstanbul müzakerelerinde varılan anlaşmaları uygulamaya hazırız

14:48 - Dünya

Mübarek topraklarda hayatını kaybeden Türk hacı adayı sayısı 14'e yükseldi

14:43 - Gündem

MHP Genel Başkanı Bahçeli'den, CHP Genel Başkanı Özel'e Ferdi Zeyrek için geçmiş olsun tel

14:37 - Siyaset