?>

Şuşa Beyannamesi'nin 4. yılı

Türkiye ile Azerbaycan ilişkilerini stratejik ortaklıktan müttefiklik seviyesine taşıyan Şuşa Beyannamesi’nin imzalanmasının üzerinden 4 yıl geçti

Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor - 7 ay önce

Bakü

Tam adıyla "Türkiye Cumhuriyeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Arasında Müttefiklik İlişkileri Hakkında Şuşa Beyannamesi", 15 Haziran 2021'de, Karabağ'ın sembol şehri ve Azerbaycan'ın kültür başkenti Şuşa'da, Cumhurbaşkanları Recep Tayyip Erdoğan ve İlham Aliyev tarafından imzalandı.

İki ülke ilişkilerini müttefiklik düzeyine çıkartan Şuşa Beyannamesi ile taraflar, başta ulusal güvenlik olmakla tüm stratejik alanlarda tam işbirliği taahhüdünde bulundu. Beyanname, askeri ve savunma sanayisi teknolojilerinden enerjiye, ulaştırmadan ekonomiye ve insani ilişkilere kadar birçok alanda ilişkilerin daha da derinleştirilmesini öngörüyor.

Beyannameyle birlikte, Türkiye ve Azerbaycan, taraflardan herhangi birine yönelik bağımsızlık, egemenlik, toprak bütünlüğü ya da sınır güvenliği tehditleri karşısında ortak hareket etme iradesini açık biçimde ortaya koydu.

Belge, yalnızca iki ülke arasındaki ilişkiler açısından değil, aynı zamanda bölgesel barış, güvenlik ve işbirliği bakımından da önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor.

Şuşa Beyannamesi ayrıca Türk dünyasına yönelik ortak vizyonu da yansıtıyor. Türk kültür mirasının uluslararası alanda tanıtılması ve teşvik edilmesi, Türk dünyasının gelişimi için bölgesel ve küresel düzeyde ortak çabaların artırılması da öncelikli hedefler arasında yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından "Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin yeni dönemdeki yol haritası" olarak tanımlanan Şuşa Beyannamesi, yalnızca ikili ilişkilerde değil, bölgede yeni bir saldırganlığa izin verilmeyeceğini ve Türk dünyasında entegrasyonun güçlendirilmesi yönündeki iradeyi de ortaya koyuyor.

İki liderin Şuşa'daki tarihi buluşmasıyla başlayan yeni dönem, son 4 yılda bölgesel barış, dayanışma ve kalkınma adına birçok somut adımı da beraberinde getirdi.

Milli Kurtuluş Günü, müttefiklik bağıyla taçlandı...

Şuşa Beyannamesi’nin imzalandığı 15 Haziran tarihi, aynı zamanda Azerbaycan'da Milli Kurtuluş Günü olarak kutlanıyor. Bu tarih, merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in 1993'te yeniden iktidara geldiği gün olarak Azerbaycan halkının hafızasında yer alıyor.

Artık 15 Haziran, yalnızca bir siyasi dönüşümün değil, aynı zamanda iki kardeş ülkenin ilişkilerini resmen müttefiklik düzeyine taşıyan tarihi bir adımın da yıl dönümü olarak anılıyor.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Rusya KGT Başkanı Hasan Enes Karahan, ‘Gelecek 2050 Forumu’nda konuştu

2025-06-12 07:35 - Özel Haber

İran, İsrail'in saldırılarına karşılık balistik füze saldırıları düzenledi

2025-06-14 00:27 - Dünya

Hindistan'ın Gucerat eyaletinde çok sayıda yolcunun bulunduğu uçak düştü

2025-06-12 13:22 - Dünya

Moskova Borsası, Bitcoin endeksini yayınlamaya başlayacak

2025-06-09 14:18 - Ekonomi

İsrail ile İran karşılıklı yeni saldırılara hazırlanıyor

2025-06-14 12:43 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İsrail ordusu, İran'a yeni hava saldırıları düzenleyeceklerini duyurdu

2025-06-14 11:48 - Dünya

Forte Teknoloji, savunma sanayisi şirketi MilSOFT'u devraldı

2025-06-11 11:28 - Teknoloji

İran’ın başkenti Tahran’da yeniden patlama sesleri duyuluyor

2025-06-13 19:08 - Dünya

İngiliz şarkıcı Robbie Williams, İTÜ Stadyumu'nda konser verecek

2025-06-09 10:32 - Magazin

Boşanma Avukatı Aydın Aydar’ın Not Defterinden İnsan Manzaraları

2025-06-09 17:01 - İnsan&Hayat

İlgili Haberler

Gazze'de ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasındaki 6 temel madde

16:58 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

ODAK: ABD'nin Venezuela'ya Müdahalesi

14:03 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

'Jeoekonomik çatışma' dünyadaki en büyük risklerin zirvesine yerleşti

13:03 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

UAD'nin gördüğü Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırım davasında karar bu yıl çıkabilir

11:47 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Trump’ın Grönland tehdidinin NATO'nun geleceğine etkisi tartışılıyor

11:32 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Günün Manşetleri

Rusya: Türkiye, Arktik ikliminin balıklar üzerindeki etkisini inceliyor

00:09 - Özel Haber

Rus siyaset bilimci Dr. Gasanov: Trump bunu yaparsa Türkiye’nin güvenini kaybeder

00:04 - Özel Haber

Nijerya'da hükümet tarafından evleri yıkılan yerli halk kanolarda yaşam mücadelesi veriyor

23:53 - Dünya

Beyaz Saray: ABD ile Danimarka, Grönland'ın satın alınması konusunda teknik görüşmelere başlaya

23:38 - Dünya

ABD Başkanı Trump, Venezuelalı muhalif lider Machado ile Beyaz Saray'da bir araya geldi

23:33 - Dünya