?>

Suriye'de su için açılan kuyudan doğal gaz çıktı

Suriye'de bir hayırseverin desteğiyle açılmak istenen su kuyusundan doğal gaz çıkması bölge halkını umutlandırdı.

Dünya - 3 ay önce

Şam

Suriye'nin başkenti Şam'ın 30 kilometre doğusundaki yaklaşık 4 bin nüfuslu Akobar beldesinde geçimini tarımdan sağlayan halk, su bulmak için açılan ancak bir aydan fazladır gaz çıkan kuyunun ülke ekonomisine katkı sağlayacak bir kaynak olabileceğine inanıyor.

????

Kuyunun açılmasına öncülük edenlerden Adnan Gadem, kuyunun belde halkına faydalı olması amacıyla açıldığını ancak beklenmedik şekilde doğal gazla karşılaştıklarını belirtti.

Gadem, "Şam kırsalında bir su kuyusu açmak için çalışmalara başladık. Ancak su yerine gaz çıktı. Bu kuyunun beldemize, vatanımıza hayırlı olmasını temenni ediyoruz." dedi.

Yer altı kaynaklarının halka ulaştırılması gerektiğini vurgulayan Gadem, "Suriye'nin yer altı kaynakları herkese yeter ama (Beşşar) Esed rejimi döneminde bırakın kuyu açmayı, bu tür şeyleri konuşmak bile mümkün değildi. Şimdi ise yeni hükümetten beklentilerimiz yüksek. Devletimizin bu kaynakları halkımıza ulaştıracağına inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Akobar Belediye Başkanı Hasan Salih İsmail de yaklaşık 4 bin kişinin yaşadığı beldede halkın geçimini büyük oranda tarımla sağladığını dile getirerek, "Bir hayırseverin desteğiyle açılan kuyudan su beklerken, gazın çıkması bizim için sürpriz oldu. Yaklaşık 140 metre derinlikte bir kuyu açtık. Normalde bölgemizde 70 metrede su çıkar ama bu kuyuda çıkmadı. Kuyudan bir anda alev yükseldi. Durumu hemen Enerji Bakanlığına bildirdik. Mühendisler gelip inceleme yaptı ve kuyunun yaklaşık bir ay boyunca açık kalması gerektiğini belirttiler. Şu anda bir aydan fazladır gaz çıkışı devam ediyor." diye konuştu.

Beldede daha fazla doğal gaz rezervi olabileceğine inandıklarını ifade eden İsmail, şunları kaydetti:

"Bu keşfin köy halkına iş imkanı ve ekonomik katkı sağlamasını umut ediyoruz. Enerji Bakanlığımızın bölgeye gelerek kapsamlı çalışmalar yapmasını bekliyoruz. Yaklaşık 5 yıl önce yine aynı bölgede su kuyusu açma çalışmaları sırasında gaz çıkmıştı ancak o dönemde devrik rejimin korkusundan durumdan kimseyi haberdar etmedik. Bu kuyudan 25 metre uzaklıkta bir başka kuyuda da gaz çıkmıştı, ancak o zamanlar rejimden korkuyorduk. Bilgi verirsek bizi topraklarımızdan sürer, mal varlıklarımıza el koyarlardı. Şimdi ise bu kuyudan çıkan gazı hemen yetkililere bildirdik. Çünkü halkını savunmak için gelen bir yönetim var. Bu gelişmenin köyümüz ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyoruz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Tescilli bez bebeklerle geleceğe taşınan ehram, yabancı figürlere rakip olacak

2025-08-02 12:48 - Kültür Sanat

İstanbul'daki nüfus müdürlüklerinde sürücü belgesi yenileme yoğunluğu

2025-07-31 16:23 - Gündem

Edirne'de sağlık personeli meslektaşlarının profesyonel desteğiyle sigaradan kurtuldu

2025-07-30 14:48 - Sağlık

İsrail'in kıtlığı dayattığı Gazze Şeridi'nde son 24 saatte 5 kişi daha açlıktan öldü

2025-08-04 11:07 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Türk yetkililer, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kiev'e muhtemel ziyaretini doğrulamadı

2025-08-05 01:22 - Özel Haber

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu: Türkiye'de denize yapılan üçüncü havalimanını tasarladık

2025-08-02 13:13 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki Yüksek Askeri Şura toplantısı sona erdi

2025-08-05 15:03 - Siyaset

Eski milli futbolcu Fatih Sonkaya'nın favorisi Fenerbahçe

2025-08-04 12:23 - Spor

'Terörsüz Türkiye' süreci kapsamında Meclis'teki komisyonun ilk toplantısı yapıldı

2025-08-05 20:58 - Siyaset

Acarlar Longozu ziyaretçilerini doğal güzellikleri keşfe çıkarıyor

2025-08-02 11:48 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

İsrail ordusu, Cenin kentine bağlı Yabed kasabasındaki baskınını 9 gündür sürdürüyor

17:57 - Dünya

Şili'de devlet başkanı seçimi için oy kullanma işlemi başladı

17:47 - Dünya

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Yunanistan'ın başkenti Atina'da temaslarda bulundu

17:28 - Dünya

İsrail, Lübnan topraklarında UNIFIL askerlerini tank atışıyla hedef aldı

16:23 - Dünya

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında can kaybı 69 bin 483'e yükseldi

15:18 - Dünya

Günün Manşetleri

Türkiye'nin COP31'e ev sahipliği yapma iddiası devam ediyor

18:03 - Gündem

İsrail ordusu, Cenin kentine bağlı Yabed kasabasındaki baskınını 9 gündür sürdürüyor

17:57 - Dünya

Muğla’da çıkan orman yangını söndürüldü

17:53 - Gündem

Şili'de devlet başkanı seçimi için oy kullanma işlemi başladı

17:47 - Dünya

Beyoğlu'nda metro inşaatında yaşanan kazaya ilişkin 2 şüpheliye tutuklama talebi

17:42 - Gündem