Suriye’de çöken Esed rejiminin yürüttüğü politikalar ülke ekonomisini harap etti

Suriye’de Beşşar Esed rejiminin yürüttüğü politikaların özellikle iç savaşın başladığı 2011’den bu yana ülke ekonomisine faturası ağır olurken, rejimin çökmesiyle toparlanma sürecinin de başlaması bekleniyor

Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor - 2 yıl önce

Moskova
Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler (BM) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerinden derlediğimiz bilgilere göre, iç savaş ve devrik rejimin yürüttüğü politikalar Suriye'de ekonomik faaliyetleri büyük ölçüde kesintiye uğrattı.
Ekonomik göstergelerin tümüyle bozulduğu ülkede, gayri safi yurt içi hasıla 2011’den 2023’e kadar yüzde 85’ten fazla küçülerek 9 milyar dolara gerilerken, Suriye ekonomisinin bu yıl yüzde 1,5 daha küçülmesi bekleniyor.
Büyüme için itici güç sayılan özel tüketim, artan fiyatların satın alma gücünü aşındırmaya devam etmesi nedeniyle önemli oranda gerilerken, 2022 itibarıyla nüfusun 69’u veya yaklaşık 14,5 milyon Suriyeli yoksulluktan etkileniyor.
Dünya Bankasına göre, her dört Suriyeliden birisi aşırı yoksulluktan etkilenirken, durumun Şubat 2023’te yaşanan depreminin yıkıcı etkisi nedeniyle daha da kötüleştiği tahmin ediliyor.

Petrol üretimi ve dış ticaret çöktü...

Esed rejimi, yürüttüğü politikaların etkisiyle önemli kaynaklara sahip olduğu enerji üretiminin de önemli oranda düşmesine yol açtı.
Ülkede iç savaş öncesi günlük 383 bin varil olan petrol üretimi, geçen yıl günlük 90 bin varile kadar düşerken, rejim terör örgütü PKK/YPG'nin bazı bölgelerde işgaline izin vererek buradaki petrol gelirlerinden de mahrum kaldı.
Bir zamanlar Doğu Akdeniz'in en büyük petrol ihracatçısı konumundaki Suriye, çatışmaların başlamasından bu yana petrol üretiminde yaşanan keskin düşüş nedeniyle bir petrol ithalatçısına dönüştü.
Suriye’nin başlıca İran kaynaklı petrol ithalatı 2020'den 2023’e kadar yaklaşık iki katına çıkarken, ithalat iç petrol tüketiminin artık neredeyse yarısını karşılayacak duruma geldi.
Suriye ekonomisinin tüm alanlarında görülen düşüş tarıma da yansırken, ülkedeki ekili araziler de iç savaş öncesine göre yüzde 25 azaldı.
Dış ticaret verilerine bakıldığında, Suriye'nin ihracatı çatışmaların başladığı döneme göre yüzde 89 gerileyerek 1 milyar doların altına düştü, ithalat ise yüzde 81 azalarak 3,2 milyar dolara geriledi.
Dünya Bankası raporunda, çiftçilerin tohum, gübre, yakıt ve makine yedek parçaları gibi ürün yetiştirmek için gerekli girdilere erişiminin zorlaştığını ve bu durumun tarımsal üretimi daha da azalttığına işaret edildi.

Düşen gelirlerin faturası halka kesildi...

Suriye lirası (SYP) 2011 ila 2023 arasında ABD doları karşısında 270 kat değer kaybederken, bu durum ülkedeki enflasyonu daha da körükledi.
Rejimin mali gelirleri de 2023'te 2022'ye kıyasla reel anlamda yıllık bazda yüzde 35, 2010'daki çatışma öncesi seviyelere kıyasla ise yüzde 85 düşüş kaydetti.
Esed rejimi, düşen gelirleri nedeniyle bütçeyi dengelemek için ülkeye yönelik yaptığı harcamaları azaltma yöntemini tercih ederken, mali harcamalar 2023’te 2010’a kıyasla yüzde 87 azaldı.
Bütçe tasarrufu için faturayı halka kesen Esed rejimi, hükümet sübvansiyon programlarını sıkılaştırarak devlet bütçesindeki sübvansiyonların payını geçen yıl 2022’ye göre yüzde 42’den yüzde 19’a düşürdü. Yönetim, Ağustos 2023’te sübvansiyonlu benzin, petrol ve ilaçların fiyatlarını önemli ölçüde artırarak sübvansiyonları azalttı.

Uyuşturucu trafiğinden elde edilen gelir ihracat gelirlerini geçti...

PKK/YPG'nin terör örgütünün de etkisiyle Suriye, bölgede popüler hale gelen, son derece bağımlılık yaratan “captagon” adı verilen yasa dışı uyuşturucunun önemli bir üreticisi ve satıcısı haline geldi.
Dünya Bankası, Suriye’de üretilen captagon'dan elde edilen gelirin 2020 ile 2023 yılları arasında 5,6 milyar dolara kadar ulaştığını tahmin ederken, Suriye'deki “aktörlerin” captagon satışından yılda 1,8 milyar dolara kadar kar elde ettiği ifade ediliyor.
Söz konusu rakamın, Suriye’nin yasal yoldan yapılan ihracatından elde edilen gelirin neredeyse iki katına ulaşması dikkati çekiyor.
Çeşitli araştırmalara göre, Suriye halkı önemli oranda yoksullukla mücadele ederken Esed ailesinin yaklaşık 1 ila 2 milyar dolar arasında servete sahip olduğu tahmin ediliyor.
Esed ailesinin servetinin çok sayıda farklı banka hesaplarında, gayrimenkul portföyünde, şirkette ve vergi cenneti kabul edilen bölgelerde gizlendiği düşünülüyor.
Öte yandan, rejimin çökmesinin ardından Suriye’deki muhalif grupların paylaştığı görüntülerde Esed ailesine ait onlarca lüks aracın bulunduğu garaja ve ailenin kaldığı saraydaki lüks yaşama ilişkin görüntüler de tepki çekti.
Uzmanlar, Suriye'de Esed rejimi yönetiminin sona ermesiyle Türkiye gibi bölge ülkelerinin de desteğiyle ekonomide toparlanma sürecinin başlamasını bekliyor.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Rejim karşıtı silahlı gruplar, Humus kent merkezine hakim oldu

2024-12-08 00:48 - Dünya

Beşiktaş-Fenerbahçe rekabetinde 360. randevu

2024-12-06 11:28 - Spor

İsrail'in 428 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 44 bin 664'e yükseldi

2024-12-07 14:58 - Dünya

Galatasaray Kulübü ve başkanı Dursun Özbek PFDK'ye sevk edildi

2024-12-06 20:47 - Spor

Ticaret Bakanlığı 11 ildeki un fabrikalarına yönelik fahiş fiyat denetimi yaptı

2024-12-09 09:27 - Ekonomi

Doha Forum 2024 başladı

2024-12-07 15:23 - Ekonomi

Buz tutmaya başlayan Çıldır Gölü, havadan görüntülendi

2024-12-03 13:38 - Çevre-Hayat

Beşiktaş, Fenerbahçe derbisinin hazırlıklarına başladı

2024-12-03 16:57 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gaziantep'te depremzede bir aileyi ziyaret etti

2024-12-07 19:48 - Siyaset

Af Örgütüne göre İsrail, Gazze'de soykırım suçu işliyor

2024-12-05 08:42 - Dünya

İlgili Haberler

Afrika'nın çalınan yüzyılları: Transatlantik köle ticareti ve Afrikalıların tazminat talepleri

11:33 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Kölelik resmi anlamda yasaklanmış olsa da "modern kölelik" varlığını sürdürüyor

12:07 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Ebulfez Elçibey, vefatının 26. yılında anılıyor

11:17 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Suriye'de Doğu Guta'daki kimyasal saldırının üzerinden 13 yıl geçti

08:42 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Türkiye'nin bölgesel enerji rolü Irak hattında petrol akışını artırma hedefiyle güçlenecek

11:33 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Günün Manşetleri

Küba Devlet Başkanı Diaz-Canel, ABD ile diyaloğun "tıkanmış durumda" olduğunu söyledi

03:23 - Dünya

Suriye Cumhurbaşkanı Şara, ülkesinin yeniden imar ve inşa sürecine girdiğini söyledi

02:33 - Dünya

Kolombiya Cumhurbaşkanı De la Espriella: Deprem bölgeleri yeniden inşa edilecek

02:27 - Dünya

İsrail güçleri, Kudüs'te üniversite mezuniyet törenini engelledi, 4 kişiyi gözaltına aldı

02:17 - Dünya

ABD Savunma Bakanı: (İran'a karşı) Eğer kinetik saldırılar kullanmamız gerekirse kullanacağız

01:53 - Dünya