?>

Süper Tayfun Yagi, ardında yıkım bıraktı

Pasifik Okyanusu'nda ortaya çıkan Süper Tayfun Yagi, Vietnam ve Çin'de büyük yıkıma yol açtı.

Dünya - 1 yıl önce

Pekin

Tayfun nedeniyle şimdiye dek Vietnam'da 65, Çin'de ise 4 kişi hayatını kaybederken ağır maddi hasar meydana geldi.

Vietnam'da Yagi Tayfunu nedeniyle ölenlerin sayısı 65'e yükseldi

Pasifik Okyanusu'nda bu yılın ilk süper tayfunu olan Yagi, zayıflayarak tropikal depresyona dönüşürken, tayfunun ardından arama kurtarma ve hasar tespit çalışmaları sürüyor.

Ulusal basında yer alan haberlerde Vietnam'ın kuzeyindeki Haiphong eyaletinde onlarca işletme, fabrika ve imalathanelerde meydana gelen hasar nedeniyle üretime devam edemediği bildirildi.

Tayfunda çok sayıda fabrikanın çatısının uçtuğu, depo ve imalathanelerini su bastığı, üretim araçları ve işlenmiş ürünlerin zarar gördüğü kaydedildi.

Uluslararası tedarik zincirleri olumsuz etkilenebilir

Ülkenin sanayi merkezleri olan Haiphong ve Quang Ninh eyaletlerinin bazı bölgelerine halen elektrik sağlanamadığı, ilk belirlemelere göre yaklaşık 100 işletmede milyonlarca dolar zararın oluştuğu aktarıldı.

Apple başta olmak üzere küresel şirketlerin tedarikçisi işletmelerin yoğun olduğu bölgede aksayan üretimin uluslararası tedarik zincirlerini olumsuz etkileyebileceği öngörülüyor.

Çin'in yeni inşa edilen uzay fırlatma merkezi zarar gördü

Öte yandan tayfunun, Çin'in Haynan Adası'nın Vınçıng şehrinde inşası süren yeni uzay fırlatma merkezinde de hasara yol açtığı bildirildi.

Haynan Uluslararası Ticari Uzay ev Havacılık Fırlatma Şirketinden yapılan açıklamada, yeni inşa edilen Vınçıng Uzay ve Havacılık Süper Bilgisayar Merkezi'ndeki tesislerin kapı ve pencerelerinin kırıldığı, kontrol odasındaki su baskını nedeniyle bilgisayar ve monitörlerin hasar gördüğü kaydedildi.

Merkezdeki iki fırlatma rampasında henüz ciddi hasar görülmediği, ancak hasar tespit çalışmalarının sürdüğü belirtildi.

54 hektarlık bir alanda kurulan fırlatma merkezi Çin'in SpaceX'in Starlink'ine rakip olması öngörülen takım uydu ağı projeleri açısından kritik önem taşıyor.

30 Ağustos'ta Pasifik Okyanusu'nda, Paulu Adaları'nın 540 kilometre güneyinde ortaya çıkan bir tropikal siklon olan Yagi, Filipinler'i etkiledikten sonra Güney Çin Denizi üzerinde şiddetlenerek "Süper Tayfun"a dönüşmüştü.

Saatteki hızı 260 kilometreyi bulan "Kategori 5" şiddetindeki tayfun, 6 Eylül'de Çin'in Haynan kıyılarına ulaşmış, 7-8 Eylül'de ise Vietnam'ın kuzeyini etkilemişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Galericiler ikinci el araç satışlarını "notersiz" yapmak istiyor

2024-09-04 12:13 - Ekonomi

Bakan Bayraktar, Energy China ile yenilenebilir enerji alanındaki yatırım imkanlarını görüştü

2024-09-03 16:18 - Ekonomi

Filistin Devlet Başkanı Abbas, Gazze ziyareti için çalışmaların sürdüğünü açıkladı

2024-09-08 23:28 - Dünya

Emekli uzman çavuşun hayvan sevgisi çiftlik kurdurdu

2024-09-09 12:32 - Çevre-Hayat

İsrail'deki ankete göre İsraillilerin yüzde 48'i Philadelphi Koridoru'ndan çekilmeyi

2024-09-06 16:57 - Dünya

Türkiye'nin ikinci astronotu Atasever, TEKNOFEST'te gençlerle buluştu

2024-09-06 16:48 - Teknoloji

Rusya’da lüksü yaşatan şirket Türk ANTTEQ 'En Büyük 50'den biri

2024-09-06 23:43 - Özel Haber

Hatay'da depremzedeler Gülderen Mahallesi'ndeki yeni yuvalarına yerleşmeye başladı

2024-09-05 13:42 - Çevre-Hayat

Paris'te para atıcılıkta milli sporcu Ayşegül Pehlivanlar 6. oldu

2024-09-04 13:57 - Spor

ABD'de Demokrat başkan adayı Harris, küçük işletmeler için vergi teşvik planını açıkladı

2024-09-04 23:23 - Dünya

İlgili Haberler

ABD medyası: ABD Başkanı Trump, NATO Genel Sekreteri Rutte ile bugün Beyaz Saray'da görüşecek

04:52 - Dünya

Dünya Bankası: Suriye'nin yeniden inşa maliyetinin 216 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor

00:53 - Dünya

Almanya'da "askerlik hizmetinin modernizasyonu" tartışılıyor

00:48 - Dünya

ABD Başkanı Trump, Putin ile görüşme konusunu değerlendirdi: Boşuna bir görüşme yapmak istemiyorum

00:28 - Dünya

Almanya'da afet önlemi olarak 3 ila 10 günlük acil durum malzemesi stoklanması önerildi

00:07 - Dünya

Günün Manşetleri

Akdeniz'de 4,5 büyüklüğünde deprem

06:23 - Gündem

ABD medyası: ABD Başkanı Trump, NATO Genel Sekreteri Rutte ile bugün Beyaz Saray'da görüşecek

04:52 - Dünya

Dünya Bankası: Suriye'nin yeniden inşa maliyetinin 216 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor

00:53 - Dünya

Almanya'da "askerlik hizmetinin modernizasyonu" tartışılıyor

00:48 - Dünya

Türk askerinin Irak ve Suriye'deki görev süresi 3 yıl daha uzatıldı

00:33 - Gündem