?>

Süper Tayfun Yagi, ardında yıkım bıraktı

Pasifik Okyanusu'nda ortaya çıkan Süper Tayfun Yagi, Vietnam ve Çin'de büyük yıkıma yol açtı.

Dünya - 10 ay önce

Pekin

Tayfun nedeniyle şimdiye dek Vietnam'da 65, Çin'de ise 4 kişi hayatını kaybederken ağır maddi hasar meydana geldi.

Vietnam'da Yagi Tayfunu nedeniyle ölenlerin sayısı 65'e yükseldi

Pasifik Okyanusu'nda bu yılın ilk süper tayfunu olan Yagi, zayıflayarak tropikal depresyona dönüşürken, tayfunun ardından arama kurtarma ve hasar tespit çalışmaları sürüyor.

Ulusal basında yer alan haberlerde Vietnam'ın kuzeyindeki Haiphong eyaletinde onlarca işletme, fabrika ve imalathanelerde meydana gelen hasar nedeniyle üretime devam edemediği bildirildi.

Tayfunda çok sayıda fabrikanın çatısının uçtuğu, depo ve imalathanelerini su bastığı, üretim araçları ve işlenmiş ürünlerin zarar gördüğü kaydedildi.

Uluslararası tedarik zincirleri olumsuz etkilenebilir

Ülkenin sanayi merkezleri olan Haiphong ve Quang Ninh eyaletlerinin bazı bölgelerine halen elektrik sağlanamadığı, ilk belirlemelere göre yaklaşık 100 işletmede milyonlarca dolar zararın oluştuğu aktarıldı.

Apple başta olmak üzere küresel şirketlerin tedarikçisi işletmelerin yoğun olduğu bölgede aksayan üretimin uluslararası tedarik zincirlerini olumsuz etkileyebileceği öngörülüyor.

Çin'in yeni inşa edilen uzay fırlatma merkezi zarar gördü

Öte yandan tayfunun, Çin'in Haynan Adası'nın Vınçıng şehrinde inşası süren yeni uzay fırlatma merkezinde de hasara yol açtığı bildirildi.

Haynan Uluslararası Ticari Uzay ev Havacılık Fırlatma Şirketinden yapılan açıklamada, yeni inşa edilen Vınçıng Uzay ve Havacılık Süper Bilgisayar Merkezi'ndeki tesislerin kapı ve pencerelerinin kırıldığı, kontrol odasındaki su baskını nedeniyle bilgisayar ve monitörlerin hasar gördüğü kaydedildi.

Merkezdeki iki fırlatma rampasında henüz ciddi hasar görülmediği, ancak hasar tespit çalışmalarının sürdüğü belirtildi.

54 hektarlık bir alanda kurulan fırlatma merkezi Çin'in SpaceX'in Starlink'ine rakip olması öngörülen takım uydu ağı projeleri açısından kritik önem taşıyor.

30 Ağustos'ta Pasifik Okyanusu'nda, Paulu Adaları'nın 540 kilometre güneyinde ortaya çıkan bir tropikal siklon olan Yagi, Filipinler'i etkiledikten sonra Güney Çin Denizi üzerinde şiddetlenerek "Süper Tayfun"a dönüşmüştü.

Saatteki hızı 260 kilometreyi bulan "Kategori 5" şiddetindeki tayfun, 6 Eylül'de Çin'in Haynan kıyılarına ulaşmış, 7-8 Eylül'de ise Vietnam'ın kuzeyini etkilemişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Mısır, Netanyahu'nun Philadelphi Koridoru'na ilişkin açıklamalarını reddettiğini duyurdu

2024-09-03 19:12 - Dünya

Kübra Korkut, para masa tenisi kategorisinde Paris'te finale yükseldi

2024-09-05 12:52 - Spor

Türkiye, yapay zeka ve çip alanlarında stratejik adımlar atacak

2024-09-09 12:33 - Ekonomi

Paris'te yüzme branşında milli sporcu Sevilay Öztürk bronz madalya kazandı

2024-09-06 19:28 - Spor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır: Model fabrika sayısını 15'e çıkaracağız

2024-09-06 15:58 - Ekonomi

CANLI: Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşuyor

2024-09-09 19:47 - Siyaset

Karslı 92 yaşındaki Kore gazisi, savaş anılarını şiirle yad ediyor

2024-09-10 12:08 - Çevre-Hayat

ABD'de yüzlerce kişi, İsrail askerleri tarafından öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi için toplandı

2024-09-08 13:57 - Dünya

İsrail'in Münih Başkonsolosluğu yakınlarında polis, bir şüpheliyi vurdu

2024-09-05 13:43 - Dünya

2. Karabağ Savaşı'nda şehit olan askerlerin aileleri Ankara’da misafir edildi

2024-09-04 13:02 - Gündem

İlgili Haberler

Trump, California'daki hızlı tren projesine ayrılan milyarlarca dolarlık fonun kesildiğini bild

08:57 - Dünya

Arap ülkeleri, İsrail'in Suriye’ye yönelik düzenlediği saldırıları kınadı

06:43 - Dünya

İran: İsrail barış ve güvenliği eşi benzeri görülmemiş şekilde tehdit ediyor

01:33 - Dünya

ABD Dışişleri Bakanlığı, Suriye ve İsrail'e çatışmalı bölgeden çekilmeleri çağrısı yaptı

23:28 - Dünya

Mars'tan gelen ve dünyaya düşen en büyük gök taşı New York'ta 5,3 milyon dolara satıldı

22:42 - Dünya

Günün Manşetleri

Trump, California'daki hızlı tren projesine ayrılan milyarlarca dolarlık fonun kesildiğini bild

08:57 - Dünya

TİGEM 59 safkan Arap koşu tayı satacak

08:47 - Ekonomi

Ukrayna 36. Deniz Tugayı ve son gelişmeler -Sezgin Onaran, Mariupol/Ukrayna'dan yazdı-

08:03 - En Son Yazılar

Uyuşturucu Bağımlılığı: ‘Hayır’ demeyi öğretmekten değil, ‘neden evet dememeli’ sorusuna verilen cevapla ilintilidir -Emrah Bekçi, iki dilde yazdı-

07:27 - En Son Yazılar

Ermeni Taşnak işbirlikçisi Hoybun Cemiyeti ve modern isyanlarda Yeni Bedirhaniler kimlerdir? -Ömür Çelikdönmez yazdı-

07:07 - En Son Yazılar