?>

Sultansuyu'nda yılbaşından bu yana 70 şampiyon adayı tay doğdu

Malatya'da safkan Arap atlarının yetiştirildiği Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) bağlı Sultansuyu Tarım İşletmesinde ocaktan bu yana 70 tay dünyaya geldi.

Çevre-Hayat - 4 yıl önce

Malatya

Akçadağ ilçesinde 1865'te 27 bin dönümlük arazide "Sultansuyu Çiftlikatu Hümayun" ismiyle kurulan, 1984'ten bu yana da TİGEM bünyesinde faaliyet gösteren işletmede safkan Arap atları yetiştiriliyor.

Yüksek dayanıklılıkları dolayısıyla Osmanlı döneminde savaşlarda kullanılan Arap atları, bugün at yarışlarının gözde ırkları arasında yer alıyor.

İşletmede son aylarda ise yeni doğumların heyecanı yaşanıyor. Yarışseverlerin bir dönem büyük beğeniyle takip ettiği "Özgünhan", "Ateştopu", "Onurkaan", "Tümözbey", "Yaşarcık", "Yelgeçen", "Alpyürek", "Özduran", "Odinhan", "Madrabaz", "Yılmabaşar" gibi atların damızlık olarak kullanıldığı işletmede, ocakta başlayan doğumlar sürüyor.

Şampiyon adayı taylar, ilk 6 ay annelerinin yanında kalıyor ve sütle besleniyor. Her gün sabah anneleriyle dışarı çıkan yavruların zarar görmemesi için işletme personeli bir an olsun gözlerini taylardan ayırmıyor.

Özel ilgiyle adeta bebek gibi bakılan taylar, uygun yaşa geldiklerinde açık artırmayla satışa çıkarılıyor.

"Geleceğin şampiyonları bu taylar arasından çıkacak"

Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdürü Olcay Akın, AA muhabirine, TİGEM'in Malatya, Bursa ve Eskişehir'deki işletmelerinde safkan Arap atı yetiştirildiğini söyledi.

İşletmede her gün yeni bir tayın gözlerini açmaya başladığını anlatan Akın, "Şu ana kadar 70 tayımız dünyaya geldi, bu taylar geleceğin şampiyon adayı. Taylarımız 1 veya 2 yıl sonra sahipleriyle buluşacak. 3 yaşında ise hipodromlarda da boy gösterecek. Geleceğin şampiyonları bu taylar arasından çıkacak." dedi.

Geçmişte şampiyonluklar yaşamış, kendini kanıtlamış safkan Arap atlarını işletmede aygır olarak kullandıklarını dile getiren Akın, "Aygırlarımız arasında yarış camiasının çok iyi bildiği Özgünhan var. Özgünhan 24 yaşına girdi, artık yaşlanmaya başladı ama işletmemizin en gözde aygırı. Bu yıl aygır kadromuzu 2 yeni bireyle güçlendirdik. İşletmemizde 11 aygır, 130 kısrakla 400 baş atımız mevcut." diye konuştu.

Akın, atlara ve taylara gözleri gibi baktıklarını anlatarak, "Ocak ayında başlayan tay doğumları nisana kadar sürecek. Bu süreçte 110 tay doğmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ilgaz'da kar ve sis havadan görüntülendi

2022-02-06 13:03 - Çevre-Hayat

KKTC'de Halil Falyalı cinayetiyle ilgili bir kişi tutuklandı

2022-02-09 11:57 - Dünya

Nüfusun yüzde 6,8'i köylerde yaşıyor

2022-02-06 12:59 - Çevre-Hayat

Otokar'dan 2021'de 1 milyar 42 milyon TL net kar

2022-02-04 23:32 - Ekonomi

Ermenistan'da esnaf, direkt uçuşların başlamasıyla turist sayısının artmasını bekliyor

2022-02-04 11:41 - Dünya

Muğla'da sağanak etkili oluyor

2022-02-08 21:04 - Gündem

Güney Afrika iş dünyası Türkiye ile ortaklıklar geliştirmek istiyor

2022-02-04 12:21 - Dünya

Mehmet usta hat sanatına 40 yılını verdi

2022-02-09 13:36 - Çevre-Hayat

Malezya Kraliçesi'nin hediyelikleri Trabzon'dan

2022-02-04 13:10 - Çevre-Hayat

Antalya'dan Suriye'deki çocuklara 8 bin 252 bot ve çizme gönderildi

2022-02-04 18:22 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

TÜBİTAK Gökyüzü Gözlem Etkinliği Erzurum'da başlıyor

16:42 - Çevre-Hayat

Ümraniye Belediyesi'nden Anne Çocuk Atölyeleri

16:02 - Çevre-Hayat

Şanlıurfa'da termometreler 49 dereceyi gösterdi

15:43 - Çevre-Hayat

Down sendromlu Ebubekir'e, Konyaspor'dan sürpriz

13:43 - Çevre-Hayat

Mangal kömürü üreticileri hem havanın hem de ateşin sıcaklığıyla mücadele ediyor

13:33 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan: En büyük eserimiz olarak Terörsüz Türkiye'yi sizin için hayata geçireceğ

18:28 - Gündem

İsrail, Yemen'in başkenti Sana'ya hava saldırısı düzenledi

18:22 - Dünya

E3 ülkeleri İran'a BM yaptırımlarını geri getirecek mekanizmanın işletilmesi için BMGK'ye

18:17 - Dünya

E3 ülkeleri, İran'a karşı "snapback" mekanizmasının işletilmesi için BMGK'ya baş

18:12 - Dünya

BM Genel Sekreteri Guterres: Gazze'de operasyonların genişletilmesi yıkıcı sonuçlara yol açacak

18:03 - Dünya