?>

Strep-A nedeniyle bademcikleri su bile içemeyecek kadar şişen çocuk 21 günde iyileşti

Hatay'da Strep-A bakterisi kaynaklı enfeksiyona yakalandığı ve bademcikleri beslenemeyecek kadar şiştiği belirlenen 9 yaşındaki Verda Nur Küçük, hastanedeki 21 günlük tedaviyle sağlığına kavuştu.

Sağlık - 3 yıl önce

Hatay

Anne Dilek Küçük, bademcikleri ve dili şişen, vücudunda da döküntüler oluşan kızı Verda Nur'u, 6 Ocak'ta Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (HMKÜ) Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne götürdü.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümündeki kontrolde Strep-A bakterisinin yol açtığı enfeksiyon tanısı konulan çocuk, tedaviye alındı.

Yutkunma zorluğu yaşadığı için beslenme ihtiyacı damar yoluyla karşılanan Küçük, 21 günlük ilaç tedavisinin olumlu sonuç vermesiyle taburcu edildi.

"Organ hasarlarına yol açabilirdi"

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Çiğdem El, AA muhabirine, hastadaki bulguların değerlendirilmesinin ardından Strep-A enfeksiyonu tanısı koyduklarını söyledi.

İlaç tedavisinin etki gösterdiğini belirten El, "Verda Nur geldiğinde bademcikleri ve dili artık beslenemeyecek şekilde şişmişti. Su ihtiyacını bile karşılayamıyordu. Bunun sonucunda ciddi kilo kaybı gerçekleşecekti. Tedaviyi damardan beslenmeyle destekledik ve bulguların yavaş yavaş düzelmesiyle kendi beslenmesine geçtik. Şu an iyi durumda." diye konuştu.

El, enfeksiyonun erken teşhisinin hastanın iyileşmesine katkı sağladığını vurgulayarak, "Geç kalınmış olsaydı enfeksiyon, kalp ve böbrek yetmezliği gibi organ hasarlarına, hatta hiç istemediğimiz hipotansiyon sonucu toksik şok sendromuyla ölüme dahi neden olabilirdi." ifadelerini kullandı.

"Kişisel hijyen kuralları çok önemli"

Bakterinin 16 yaşın altındaki çocuklarda daha sık görüldüğünü dile getiren El, yüksek ateş, vücutta döküntü, soyulma, dilde ve dudaklarda şişlik, yutma güçlüğü gibi belirtilerde sağlık kuruluşlarına başvurulması gerektiğini anlattı.

Doç. Dr. El, hijyen kurallarına uyulmasının hastalıktan korunmada etkili olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Özellikle bu mevsimlerde odanın saatlik havalandırılması çok önemli. Hapşırık, öksürük durumlarında elimiz yerine dirsek iç yüzünü kullanmalı, sonrasında enfeksiyonun bulaşmasını kontrol altına almak için bir yere dokunmadan hızlıca elimizi yıkamalıyız. Çünkü yetişkinler, çocuklar için taşıyıcı duruma geçebiliyor. Bu nedenle bakteriden korunmada kişisel hijyen kuralları çok önemli."

Anne Dilek Küçük de erken müdahale sayesinde kızının sağlığına kavuştuğunu belirterek, doktorlara ve sağlık çalışanlarına teşekkür etti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Yargıtay üyesi Serdar Mutta, YSK üyeliğine seçildi

2023-01-26 11:29 - Gündem

Tekirdağ'da meslek lisesi öğrencileri staj yaptıkları limanda işe başlayacak

2023-01-28 11:29 - Çevre-Hayat

Kangal köpekleri bakıcılarıyla karda oyun oynadı

2023-01-30 12:57 - Magazin

Elektrikte gün öncesi ve dengeleme güç piyasasında azami fiyat düşürüldü

2023-01-27 08:55 - Ekonomi

Kurtulmuş: Türkiye Yüzyılı 85 milyon milletimizin ortak vizyonudur, hedefidir

2023-01-28 00:22 - Siyaset

Londra'da Müslümanlar Kur'an-ı Kerim yakılmasını protesto etti

2023-01-28 22:13 - Dünya

Togg'un 100. yıl özel serisi için ön sipariş hakkı NFT ile gelecek

2023-01-26 11:10 - Ekonomi

Letonya, Rusya ile diplomatik ilişkilerin seviyesini düşürme kararı aldı

2023-01-23 17:03 - Dünya

Teknik direktör Rasim Kara: Beşiktaş'ın başındayken VAR sistemi olsaydı biz açık ara şampiyondu

2023-01-25 11:57 - Spor

Egeli yaş meyve ve sebze ihracatçılarının 2023 hedefi 1 milyar 400 milyon dolarlık ihracat

2023-01-26 17:34 - Ekonomi

İlgili Haberler

Yabancı hekimler, Türk doktorlarının geliştirdiği yöntemi yerinde izledi

11:58 - Sağlık

Türk Kızılay "Kan Elçileri" programını hayata geçiriyor

15:42 - Sağlık

Huzurevinde yaşlıların fiziksel ve ruhsal sağlığı klinik pilatesle destekleniyor

11:53 - Sağlık

Sağlık Bakanlığından obezite ve dijital bağımlılığa karşı çocuk akademileri

12:13 - Sağlık

İstanbul'da sürücüler "Lütfen ambulansa yol ver" anonsunu radyodan duyacak

11:47 - Sağlık

Günün Manşetleri

Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin ilk 6 akslı elektrikli lokomotifinin üretileceğini bildirdi

15:38 - Ekonomi

İstanbul'da kız öğrenci yurdunda yaşanan olaya ilişkin soruşturma başlatıldı

15:32 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kooperatiflerimize 3 milyar liralık kredi imkanı sunacağız

15:28 - Gündem

İstanbul Boğazı, yedekli gemi geçişi nedeniyle çift yönlü olarak gemi trafiğine kapatıldı

15:22 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kooperatiflerimize toplam 3 milyar liralık kredi imkanı sunacağız

15:17 - Gündem