?>

'Stratejik ortaklığa uymayan yanlış işlerin düzeltilmesi lazım'

Başbakan Yardımcısı Akdağ "Amerika'yla aramızdaki duruma düşmanlık demeyelim. Çünkü NATO'da aynı güvenlik ittifakı içerisindeyiz. Stratejik ortaklığımız var. Bu yapılanlar ortaklığa uymayan işler yanlış işler. Bu yanlış işlerin düzelmesi lazım" dedi.

Siyaset - 8 yıl önce

İSTANBUL

Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Recep Akdağ, Akit TV'de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

ABD ile yaşanan0 konusundaki görüşlerini de açıklayan Akdağ, "ABD yanlış bir iş yaptı. Muhtemelen buradaki büyükelçinin de yanlış yönlendirmesiyle yanlış bir iş yaptılar. Hukuk her ülke için gerekli. Her ülkenin hukuku önemli. Her ülkenin yargısı kıymetli. Özellikle Türkiye'deki bu FETÖ'nün hain darbe girişimi meselesi bizi çok derinden yaralamış bir meseledir. Bu hususta biz çok dikkatli olmak zorundayız. Güvenlik güçlerimiz, yargımız çok itinayla çalışıyor bu konuyla ilgili. Çünkü Allah korudu bizi 15 Temmuz'da." ifadelerini kullandı.

İstanbul'da savcılığın suçlu olarak düşündüğü bir kişiyi gözaltına alarak, ifadesine başvurduğunu dile getiren Akdağ, şöyle devam etti:

"Bunun için öyle vize falan kaldırmak yani akıllı başlı bir yönetimin yapacağı bir iş değil. Yanlış bir iş yaptılar. Ama karşılığını da hemen aldılar. Yani Allah Cumhurbaşkanımızdan binlerce defa razı olsun. Anında mütekabiliyet esasına göre biz de karşı hamlemizi yaptık. Bugün biliyorsunuz dışişleri bakanları görüştüler. Dolayısıyla meselenin çözüleceğine inanıyorum. ABD'nin şunu görmesi lazım: Tamam ABD büyük bir devlet. Ama Türkiye de bir kabile devleti değil. Köklü gelenekleri olan, iradesine, bağımsızlığına sahip bir devlet. Aslında ABD'nin kendine dönüp bakması lazım. Neden bu hain darbe teşebbüsünün başındaki adamı hala kendi devletlerinde tutuyorlar? Yani biz ister ABD Konsolosluğunda çalışan bir kişi olsun, ister nerede çalışırsa çalışsın. Eğer bu işler karıştığı düşünülen bir kişi varsa onu yargılama hakkına elbette bu ülke sahip. Bağımsız yargı var zaten ülkemizde. ABD dönecektir bu yanlıştan."

Akdağ, ABD ile Türkiye arasında yaşanan duruma "düşmanlık" demenin yanlış olacağına dikkati çekerek, "Çünkü NATO'da aynı güvenlik ittifakı içerisindeyiz ABD'yle. Birçok ilişkimiz var, karşılıklı alışveriş yapıyoruz. Stratejik ortaklığımız var. Biz şunu söylüyoruz hep: Bu yapılanlar ortaklığa ve stratejik birlikteliğe uymayan işler, yanlış işler. Bu yanlış işlerin düzelmesi lazım, düzeltilmesi lazım. Tabii ABD kendi gücüne istinaden zaman zaman böyle karşılıklı iki eşit ülkenin birbirine davranışının dışında birtakım davranışlar içerisine girmeye biraz alışmış. Başka ülkelerle böyle münasebetler de var. Ama Türkiye Cumhuriyeti ile böyle bir münasebet kuramazlar. Münasebeti bu şekilde devam ettiremezler." ifadelerini kullandı.

"Suriye, çok denklemli problem"

ABD'nin benzeri yanlışları PYD'ye, YPG'ye, yani PKK'nın uzantısı olan gruplara silah temin ederek de yaptığını anlatan Akdağ, şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanımız bunu birçok kez dile getirdi. Ne diyorlar bize; 'Biz bu silahları sayarak, numaralarını alarak veriyoruz PYD'ye, YPG'ye. DAEŞ'e karşı mücadele edecekler.' Bunun garantisini kimseye veremezler. Böyle bir şey yok. Biz sonuçta Türkiye Cumhuriyeti'ne, kendi ülkemize, kendi toprağımıza yönelebilecek her türlü tehdide karşı tedbirlerimizi almak durumundayız, alıyoruz da. Biz de kendi üzerimize düşeni yapıyoruz. Yarın ihtiyaç olursa başka türlüsünü de yaparız. Sayın Cumhurbaşkanımızın söylediği gibi, icap ettiği bir yere bir gece ansızın gidebiliriz."

"Suriye çok denklemli bir problem." diyen Akdağ, Suriye'de bir taraftan Esed, bir taraftan DAEŞ, öbür taraftan PYD ve başka küçük grupların bulunduğunu ama Türkiye'nin Suriye'de Özgür Suriye Ordusu'na destek verdiğini belirtti.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İtalya'dan Katalonya açıklaması

2017-10-11 10:57 - Dünya

'Megalodon II' ile Avrupa'yı fethedecekler

2017-10-07 16:07 - Teknoloji

Savcıya silahlı saldırıda 2 tutuklama

2017-10-11 22:37 - Gündem

ABD Yüksek Mahkemesinden 'seyahat yasağı' kararı

2017-10-12 01:37 - Dünya

'Daha da iyiye gidiyoruz'

2017-10-10 16:15 - Spor

Trafik kazalarında 9 aylık bilanço

2017-10-11 14:52 - Gündem

Deyrizor'da son 48 saatte 79 sivil öldü

2017-10-06 17:22 - Dünya

'Tıbbi olarak dünyayla eşzamanlı ilerliyoruz'

2017-10-06 20:42 - Sağlık

Kılıçdaroğlu oğlunun yemin töreni için Sivas'ta

2017-10-06 02:27 - Siyaset

Denizli'nin gizli ihracat şampiyonu

2017-10-07 17:49 - Ekonomi

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, LGS sınavına girecek öğrencilere başarılar diledi

20:57 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında güvenlik toplantısı gerçekleştirildi

20:37 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ile telefonda görüştü

19:00 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan, liderlerle İsrail ile İran arasındaki çatışmayı görüştü

19:43 - Siyaset

Bakan Memişoğlu: Türkiye, sağlık alanında sınır tanımayan bir iyilik hareketi başlatmıştır

18:07 - Siyaset

Günün Manşetleri

Paris'te Filistin destekçileri, Gazze halkıyla dayanışma amacıyla yürüyüş düzenledi

22:12 - Dünya

Nükleer Düzenleme Kurumu: Türkiye'deki radyasyon seviyelerinde artış söz konusu değil

21:12 - Gündem

ABD Minnesota Eyalet Meclisi Başkanı Hortman ve eşi evlerinde silahlı saldırıda öldürüldü

21:03 - Dünya

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, LGS sınavına girecek öğrencilere başarılar diledi

20:57 - Siyaset

Lübnan konvoyu 'Küresel Gazze Yürüyüşü'ne katılmak için yola çıktı

20:52 - Dünya