STK'lerden 1 Ocak’ta Filistin için Galata Köprüsü'nde buluşma çağrısı

Sivil toplum kuruluşları (STK), Milli İrade Platformu tarafından Filistin'deki katliama "dur" demek için 1 Ocak'ta Galata Köprüsü'nde düzenlenecek eyleme katılım çağrısı yaptı.

Gündem - 7 ay önce

İstanbul
Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Hatice Akıncı Yılmaz, Filistin davasının sivil toplum açısından çok katmanlı bir sorumluluk alanı olduğunu söyledi.
Galata Köprüsü'nde 1 Ocak'ta düzenlenecek Filistin eylemi için ortak çağrıSpor kulüplerinden Galata Köprüsü'nde düzenlenecek Filistin eylemi için çağrı
STK'ler ve halkça Filistin davasının savunucuları olmanın çok önemli olduğunu belirten Yılmaz, "Ülkemiz temelde en başından beri hem diplomatik ve uluslararası anlamda hem de insani yardımlar anlamında çok geniş bir şekilde Filistin'e destek verdi. Gazze meselesine elini taşın altına koydu. İsrail ateşkes kurallarına uymuyor. Hukuki ve insani yardım noktasında da birçok ihlalde bulunuyor. Bu noktada tepki vermek büyük önem taşıyor." dedi.
Yılmaz, ateşkes kararının ardından Batı ülkelerinde kitlesel eylemlerin azalmasına dikkati çekerek, "Avrupa'da ve Amerika'da toplumsal eylemler neredeyse durma noktasına geldi. Biz, bu sessizliği bozmak, uyanıklığı canlı tutmak için 1 Ocak'ta bir araya geleceğiz. Amacımız Filistin'i unutturmamak." diye konuştu.
Ateşkes kararının ardından bireysel ve sosyal medya üzerinden tepkiler devam etse de özellikle Avrupa ile ABD'de kitlesel eylemler neredeyse durma seviyesine geldiğini vurgulayan Yılmaz, toplumun farklı kesimlerinin katılacağı eylemlerin devamının önemli olduğunu anlattı.
Yalova'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda şehit olan polislere Allah'tan rahmet, yaralananlara acil şifalar dileyen Yılmaz, "Tüm vatandaşlarımızı 1 Ocak Perşembe günü Galata Köprüsü'nde Filistin'e destek, şehitlerimize rahmet için birlik olmaya davet ediyorum." ifadelerini kullandı.

"Dünya huzuru noktasında en büyük tehdit İsrail"

ÖNDER İmam Hatipliler Derneği Genel Başkanı Abdullah Ceylan ise "1 Ocak çağrısı"nın yalnızca Filistin veya Gazze'yle sınırlı olmadığını belirterek, evrensel bir anlam taşıdığını söyledi.
Bu çağrının aslında "dünya barışı, dünya kardeşliği ve dünya huzuru" için bütün insanlığa yapıldığına işaret eden Ceylan, şöyle devam etti:
“Çünkü dönüp geriye baktığımızda bugün dünya barışı, dünya huzuru noktasında en büyük tehdidin İsrail olduğunu çok net bir şekilde görüyoruz. Altını çizerek söyleyebiliriz ki İsrail dünyanın kanser hücresidir ve en kısa sürede durdurulmalı ve yok edilmelidir. Bugün 2025'in son günlerindeyiz ve bütün kurumlar, ülkeler almanak hazırlıyorlar. Bugün 2025 almanağında İsrail'in dünyaya sunacağı başlıklara baksanıza... Bir tane insanlık yararına, dünya barışına katkı sağlayacak bir başlığı var mıdır acaba, asla. İsrail'in 2025 almanağında, sadece masumları öldürmesi, çadırda yatan çocukları yakması, milyonlarca insanı yerinden etmesi, on binlerce masumu katletmesi, ülkelere saldırması var. Kan, gözyaşı ve zulüm var."
Ceylan, Filistin'de yaşananların 100 yıla yaklaşan bir işgal ve soykırım politikası olduğunu aktararak, son 2 yılda bu sürecin dünyanın gözü önünde sürdüğünü dile getirdi.
Çağrılarının sadece Filistin ve Gazze hassasiyeti olan insanlara yapılmadığını anlatan Ceylan, "Bu, çocuğunun geleceğini düşünen bütün anne ve babalara yapılmış bir çağrıdır. Evlatlarını geleceğe, yarınları hazırlamak isteyen bütün herkese yapılmış bir çağrıdır. Bugün eğitim camiasının tamamına adalet ve merhamet temelli bir nesil yetiştirme kaygısı olan eğitim camiasının tamamına yapılmış bir çağrıdır. Bugün aslında özgür ve gerçekten tarafsız haberciliğin öncüsü olan bütün basın mensuplarına yapılmış bir çağrıdır. Bugün hukukun üstünlüğünü tesis etmek için mücadele eden bütün hukukçulara yapılmış bir çağrıdır. Bir çocuğun hayatını kurtarmak için mücadele eden bütün doktorlara yapılmış bir çağrıdır. Çünkü dünyanın en büyük kanser hücresiyle mücadele ediyoruz ve bunu durdurmak zorundayız." diye konuştu.
İsrail'in ateşkese rağmen Gazze'de saldırıların devam ettiğinin altını çizen Ceylan, uluslararası kurumların sessizliğine de tepki gösterdi.
Ceylan, bugün uluslararası sistemin çökmüş durum olduğunu kaydederek, "Birleşmiş Milletlerin konseyleri, koca koca devletler, garantör ülkeler bugün sessiz bir şekilde kafalarını kuma gömmüş olanları izlemekte. Oysa ki dünyanın gözü önünde ateşkes imzalandı. Koca koca devletler garantör oldu. Bugün dönüp baktığımızda sadece orada yapılan katliama, garantör ülkelerden bir tek Türkiye'nin itirazı var." değerlendirmesini yaptı.

"Galata'da olmak sadece İslami değil, insani ve vicdani bir görev"

İlim Yayma Cemiyeti Genel Başkanı Yusuf Tülün de 1 Ocak'taki buluşmanın insani ve vicdani bir sorumluluk olduğunu belirtti.
Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek yürüyüşle Filistin'e yönelik duyarlılığın yeniden yükseltilmesinin hedeflendiğini ifade eden Tülün, "1 Ocak sabahı Galata'da olmak sadece İslami değil, insani ve vicdani bir görevdir. En güçlü sesin Türkiye'den yükseleceğine inanıyoruz. Farkındayız, unutmuyoruz, unutturmuyoruz. Gazze'ye destek, Filistinlilere özgürlük, şehitlerimize rahmet, teröre de lanet için bir arada olacağız." diye konuştu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İbrahim Murat Gündüz’den İstanbul’dan Dünyaya Mesaj: Army of Fighters 5’te Son Söz Bu Gece

2025-12-26 16:51 - İnsan-Hayat

Fenerbahçe taraftarı otizmli gencin futbol sevgisi forma koleksiyonuna dönüştü

2025-12-24 13:53 - Spor

Bazı illerde kar ve soğuk hava etkili oluyor

2025-12-29 09:57 - Çevre-Hayat

İsrail'in Somaliland'i tanımasına bölgeden ve dünyadan tepkiler yükseldi

2025-12-27 22:02 - Dünya

Göllü Dağ'daki Geç Hitit Antik Kenti, Tabal Krallığı'nın izlerini taşıyor

2025-12-27 13:26 - Kültür Sanat

Annenin arıcılık tutkusu iki kızına da geçti

2025-12-28 12:57 - Çevre-Hayat

Özel Kreş ve Gündüz Bakımevlerinin Kuruluş ve İşleyiş Esasları Hakkında Yönetmelik'te değişikli

2025-12-27 14:58 - Siyaset

Yıllarca hafız yetiştiren 75 yaşındaki Osman hoca gençlerle yan yana ezber tazeliyor

2025-12-26 12:32 - İslam-Hayat - Safer 1448

Gençlerbirliği'nin vazgeçilmezi Goutas

2025-12-24 11:47 - Spor

Finansal piyasalarda 2025 böyle geçti

2025-12-27 11:27 - Ekonomi

İlgili Haberler

Türkiye, Kolombiya'nın "işgal altındaki Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tanıyan" kararını kınadı

00:03 - Gündem

Bosna Hersek'ten yola çıkan "Filistin Konvoyu" Habur Sınır Kapısı'na ulaştı

21:03 - Gündem

Bosphorus Diplomasi Forumu'nda "Yapay Zeka ve Ekonomi Arasındaki Asimetrik İlerleyiş"

19:22 - Gündem

Sıfır Atık Vakfı, Tavşan Adası'ndaki koruma modelini COP31'e taşıyacak

18:17 - Gündem

Ankara'da Terör Suçları Değerlendirme Toplantısı yapıldı

16:33 - Gündem

Günün Manşetleri

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe: "Petrol tesislerine saldırılar karşılıksız kalm

04:52 - Dünya

Yemen'deki Husiler, Marib ve Muha kentlerindeki askeri noktaları vurduğunu iddia etti

03:32 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

TBMM'nin tatile girmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:27 - Siyaset

İsrail basını: CENTCOM Komutanı Cooper, Gazze'de ateşkes için 15 maddelik plana bağlı olduklarını söyledi

00:13 - Medya