Göllü Dağ'daki Geç Hitit Antik Kenti, Tabal Krallığı'nın izlerini taşıyor

Yaklaşık 2 bin 800 yıl önce Niğde ve çevresinde hüküm süren Tabal Krallığı, yerleşim izleri ve çok kültürlü yapısıyla bölgenin siyasi ve kültürel tarihine ışık tutuyor

Kültür Sanat - 7 ay önce

NIĞDE
Çiftlik ilçesine bağlı Kömürcü köyü sınırlarındaki Göllü Dağ'ın zirvesinde yer alan Geç Hitit Antik Kenti, yaklaşık 100 yıl önce köyde çobanlık yapan Civan Ali tarafından tesadüfen keşfedildi.
Keşfin ardından dönemin Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla Cumhuriyet'in ilk yıllarında bölgede bilimsel kazı ve inceleme çalışmaları başlatıldı.
İlk kazı çalışmalarının 1934'te Prof. Dr. Remzi Oğuz Arık tarafından başlatıldığı antik kentte, 1968'de arkeolog Burhan Tezcan ve 1992'de Alman Arkeoloji Enstitüsü'nden Prof. Dr. Wulf Schirmer tarafından devam eden çalışmalarla bugünkü hali ortaya çıktı.
Arkeolog Mustafa Eryaman, Göllü Dağ'ın Geç Hitit dönemine ait antik kentle hemhal olduğunu söyledi.

Dağda bulunan krater gölün varlığı ve Geç Hitit döneminde dağın savunmaya elverişli olmasından dolayı antik kentin orada kurulduğunu anlatan Eryaman, burada devasa bir kent kurulduğunu vurguladı.
Havadan çekilen fotoğraflarla kenti incelediklerinde, cadde ve sokaklar ile içerisinde barındırdığı binaların simetrik yapıda olduğunu gördüklerini dile getiren Eryaman, şöyle konuştu:
"'Izgara' denilen bir plan var. Bu plan Anadolu'da görebileceğimiz en anlaşılır, temiz ve simetrik manada da en görkemli antik kentlerinden birisini üzerinde taşıyor. Kent, milattan önce 8. ile 7. yüzyıllar içerisinde kuruluyor. Kentin esas alanı saray yapısı. Bu yapı aynı zamanda tapınak statüsünü de kazanıyor.
Krallar ya da kraliçeler inanç gereği tanrı vasfında olduğu için kurulan bu saray bir bakıma da tapınak. Saray ve tapınağın içinde bulunduğu iç surdaki kent ve bu kenti dıştan çevreleyen devasa bir sur sistemiyle Göllü Dağ tamamen korunaklı bir kent halini alıyor."

"Cumhuriyet dönemindeki 3 kazıyla kent açığa çıkarılmış oluyor"

Eryaman, Göllü Dağ'daki ilk kazı çalışmasının Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle 1934'te başlatıldığına dikkati çekti.
Bölgenin Çoban Civan Ali tarafından keşfedildiğini anımsatan Eryaman, şöyle devam etti:
"1934'te yapılan ilk kazılarda buradaki devasa çift başlı aslan heykeli ve sütun altlıkları çıkartılıyor. Bu heykel ortalama 1,5 metre yüksekliğinde ve 2 metre genişliğe sahip. Kazıdan çıkarıldıktan sonra Kayseri'ye naklediliyor. Yakın dönemde de Niğde Arkeoloji Müzesi'ne getirilmiş durumda. Bunun yanında sütun kaideleri aslan altlıklarında çıkartılıyor. Yarım kalmış aslan heykellerini de görüyoruz.
Buradan çıkan heykeller ya da sütun kaidelerin bir kısmı Kayseri Arkeoloji Müzesi'nde iken, diğer kısmı Niğde Arkeoloji Müzesi'nde bulunuyor. Burada 3 aşamalı kazı oluyor. İkinci kazı 1968'de Burhan Tezcan yönetiminde yapılıyor. Kent esasında bu 2 kazıyla tamamen ortaya çıkarılmış oluyor. 1992-1993'te ise Alman Arkeoloji Enstitüsü'nden Wulf Schirmer kazıya devam ediyor. Cumhuriyet dönemindeki 3 kazıyla kent açığa çıkarılmış oluyor."

Eryaman, kazılarda hayat izlerine dair seramiklerin az çıktığını anlatarak, bu durumun kentin kurulum aşamasında terk edildiğinin işareti olduğuna dikkati çekti.
Kentin terk edilmesinden dolayı farklı yorumlar olduğunu dile getiren Eryaman, şunları kaydetti:
"Kent denizden 2 bin 172 metre yükseklikte olması nedeniyle iklimin yaşama el vermediği yönünde bir yorumlama var. Diğeri de kent kurulurken dış güçle ani bir baskın neticesinde tahrip edildiği, halkın ve kralın bölgeden uzaklaştığı yönünde. Salgın hastalık neticesinde kenti inşa eden halkın ve yöneticinin kenti terk ettiğine dair de yorumlamalar var.
Bu yorumlamalardan hangisinin gerçekçi olduğu gizemini koruyor. Buna dair elimizde herhangi bilimsel veri yok. Göllü Dağ'ın, Niğde tarihi, coğrafyası ve kent kültürüne yönelik katkısı büyük. Hitit İmparatorluğu çöktükten sonra Anadolu'da değişik bölgelerde küçük Hitit devletçilikleri oluşuyor. Göllü Dağ, Tabal Krallığı'nın bilinen ilk ve tek kenti diyebiliriz."
Eryaman, Geç Hitit Antik Kenti'nin turizme kazandırılmasının kent kültürü ve ekonomisi açısından önemli olduğunu söyledi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Satrançta hedef "2 milyon" lisanslı sporcu

2025-12-21 12:58 - Spor

Avusturya'nın başkenti Viyana'da Gazze için kermes düzenlendi

2025-12-26 00:07 - Dünya

Bağımlılık -Seyfi Turan yazdı-

2025-12-25 15:05 - En Son Yazılar

Çanakkale'de iki otomobilin çarpıştığı kazada 5 kişi öldü, 1 kişi yaralandı

2025-12-21 07:13 - Asayiş

Malatya'da konuşlu ambulans helikopter 6 ildeki hastaların imdadına yetişiyor

2025-12-21 12:48 - Gündem

İtalya: Bizden Gazze ve Filistin için İtalyan askeri talep ediliyor

2025-12-22 20:48 - Dünya

Venezuela: İran'dan her alanda işbirliği teklif aldık

2025-12-21 01:43 - Dünya

Hyundai, 2026'da Türkiye'de elektrikli otomobil üreten ikinci marka olacak

2025-12-21 11:57 - Ekonomi

Yılbaşı öncesinde kuru yemişçilerde hareketlilik başladı

2025-12-23 11:48 - Ekonomi

FETÖ'ye yönelik 28 ilde düzenlenen operasyonlarda 76 şüpheli yakalandı

2025-12-21 13:27 - Asayiş

İlgili Haberler

Kerkük'teki Selçuklu mirası Gök Kümbet bakımsızlık nedeniyle yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya

14:48 - Kültür Sanat

Erzurum'da ahilik teşkilatını kuran Ahi Toman Baba'nın kümbeti gün yüzüne çıkarılıyor

14:38 - Kültür Sanat

Libya'daki Yunus Emre Enstitüsü Türkçe kurslarında ilk mezuniyet heyecanı

14:28 - Kültür Sanat

Müzisyen Ammar Acarlıoğlu, müzik ve yapay zekayla ilgili düşüncelerini AA'ya anlattı

13:18 - Kültür Sanat

Rami Kütüphanesi "Dünyanın En İyi Yeşil Kütüphanesi" seçildi

12:07 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Dört büyüklerin toplam borcu 85 milyar liraya ulaştı

15:22 - Ekonomi

VDK'nin yapay zeka destekli risk analiz sistemi "MİHENK" devrede

15:17 - Ekonomi

DSÖ: Kolombiya'daki depremde şu ana kadar 24 sağlık tesisinde hasar bildirildi

15:13 - Dünya

Katılım sigortacılığında kurumsal yönetim ve şeffaflık güçleniyor

15:07 - Ekonomi

İnternete bağlı cihazlarda en fazla televizyon, en az oyuncak tercih edildi

15:02 - Ekonomi