?>

SPK Başkanı Gönül: Ekim sonu itibarıyla 31 şirket halka arzdan 55,9 milyar lira fon sağladı

SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül, "Ekim 2024 sonu itibarıyla halka arzı tamamlanan 31 şirket piyasadan toplam 55,9 milyar lira tutarında fon sağlamıştır." dedi.

Ekonomi - 9 ay önce

TBMM

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, yatırımcıların piyasalara ilgisinin ve talebinin arttığını belirterek, "Ekim 2024 sonu itibarıyla halka arzı tamamlanan 31 şirket piyasadan toplam 55,9 milyar lira tutarında fon sağlamıştır." dedi.

Gönül, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile ilgili ve bağlı kuruluşlarının 2025 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı konuşmada, sermaye piyasasının gelişimi açısından son dönemde önemli mesafeler kaydedildiğine işaret ederek, yatırımcıların piyasalara ilgisi ve talebinin arttığını söyledi.

Pay senetlerinde 7 milyon, yatırım fonlarında 5,4 milyon yatırımcıyla birlikte, tahvil, bono, Bireysel Emeklilik Sistemi ve benzeri araçlar yoluyla da yaklaşık 36 milyonu aşan vatandaşın doğrudan veya dolaylı olarak sermaye piyasalarının yatırımcısı olduğunu aktaran Gönül, şu ifadeleri kullandı:

"2023'te 54 şirket toplam 79,3 milyar lira halka arz gerçekleştirmiştir. Ülkemiz 2023'te halka arzdan sağlanan fon büyüklüğüne göre dünyada 10'uncu, Avrupa'da ilk sırada yer almıştır. Ekim 2024 sonu itibarıyla halka arzı tamamlanan 31 şirket piyasadan toplam 55,9 milyar lira tutarında fon sağlamıştır. Şirketlerimiz 2023'te 888,7 milyar lira borçlanma aracı ve kira sertifikası ihracı yapmıştır. Ekim 2024 sonu itibarıyla 1 trilyon 606,4 milyar lira borçlanma aracı ve kira sertifikası ihracı gerçekleşmiştir. Girişim sermayesi yatırım fonlarının büyüklüğü 192,3 milyar liraya çıkmış, girişim sermayesi yatırım ortaklıklarının aktif büyüklüğü de 41,1 milyar lira olmuştur."

Gönül, menkul kıymet yatırım fonları tarafından yönetilen varlık miktarının ekim sonu itibarıyla 3,7 trilyon liraya ulaştığına dikkati çekerek, mevcut durumda Kurul kaydında 692 şirketin bulunduğunu anlattı.

Söz konusu şirketlerden 570'inin borsada işlem gördüğüne işaret eden Gönül, şirketlerin toplam piyasa değerinin 12 trilyon 163 milyar liraya ulaştığını bildirdi.

- "Finansal Okuryazarlık Platformu'nun içeriğinin geliştirilmesine devam edilecek"

Gönül, bu yıl gerçekleştirdikleri çalışmalara değinerek, toplumun her kesimine ücretsiz finansal eğitim imkanı sunan Finansal Okuryazarlık Platformu'ndan bahsetti.

Platformun Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in himayelerinde açıldığını dile getiren Gönül, "Platform üzerinde mevcut durumda, bütçe, bankacılık, kredi, yatırım, borsa ve kripto varlıklar başlıklarında ücretsiz eğitimler verilmektedir. Kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları ile sonuçlandırılan ve imzalanacak protokoller vasıtasıyla platform içeriğinin geliştirilmesine devam edilecektir." değerlendirmesinde bulundu.

"Proje Gayrimenkul Yatırım Fonlarına ilişkin düzenlememizi de hayata geçirdik"

Gönül, 2024'te gerçekleştirilen en önemli düzenlemelerden birinin kripto varlık hizmet sağlayıcılarının düzenlenmesine yönelik Sermaye Piyasası Kanunu değişikliği olduğunu söyledi.

Bu yıl girişim sermayesi yatırım fonlarına yönelik düzenlemeleri dikkate değer bulduklarını ifade eden Gönül, şöyle devam etti:

"Bireysel emeklilik fonlarından girişim sermayesi yatırım fonlarına aktarılacak asgari yatırım tutarının artırılmasını öngören düzenlememiz de girişimcilik ekosistemine katkı sağlayacak bir diğer önemli gelişmedir. Gayrimenkul yatırım fonlarının, konut üretiminde finansman katkısı sağlayabilmeleri amacıyla Proje Gayrimenkul Yatırım Fonlarına ilişkin düzenlememizi de hayata geçirdik. Aracı kurumlara yönelik bu yılki düzenlememize değinmek isterim. Aracılık sektöründe sisteme girişte aracı kurumların asgari kuruluş öz sermayesini 300 milyon lira olarak belirledik. Bu düzenlemeyle aracı kurulumların güçlü sermaye yapısına kavuşmalarını destekleyeceğiz."

Sürdürülebilir büyümeye katkı amacıyla düzenlemeler yapıldı

Gönül, sermaye piyasaları yoluyla cari açığın azalmasını sağlama, ekonomik büyümeyi cari fazla yaratarak sürdürülebilir kılma, yeşil ve sürdürülebilir büyümeye katkı sağlama amacıyla bu yıl önemli düzenlemeler yaptıklarını belirterek şunları kaydetti:

"Bu amaca matuf ortaklık ve şirketlere yönelik ilk halka arz başvuru koşullarından olan aktif toplam ve net satış hasılatı tutarlarında indirim sağladık. Kurulumuza yapılan başvuru süreçlerinde etkinliği artırmak, şeffaflığı sağlamak, kırtasiyeyi azaltmak ve başvuru sürelerini kısaltmak amacıyla sermaye piyasalarında devrim niteliğinde bir projeyi hayata geçirdik. 'E- Başvuru Sistemi' projemiz ile Kurulumuz mevzuatına tabi tüm kuruluş ve şirketlerin başvurularını elektronik ortamda almaya başladık."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

AJet filosuna 9 uçak daha katıyor

2024-11-15 15:08 - Ekonomi

Devletten aldığı destekle 30 dönümlük arazisine 3 bin 500 fidan dikti

2024-11-11 15:53 - Çevre-Hayat

Karşıyaka, Basketbol Şampiyonlar Ligi'nde yarın Yunanistan temsilcisi Kolossos'u konuk ede

2024-11-11 10:22 - Spor

Fenerbahçe Sivasspor'u 4-0 yendi

2024-11-10 21:28 - Spor

ABD askerleri, Güney Kıbrıs'ın verdiği Mari'deki üsse yerleşmek için gün sayıyor

2024-11-13 11:48 - Dünya

Halkbank Erkek Voleybol Takımı'nın CEV Şampiyonlar Ligi serüveni yarın başlıyor

2024-11-12 09:03 - Spor

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün yapay zeka uygulamalarına tam not

2024-11-15 14:08 - Teknoloji

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli'yi kabul edecek

2024-11-14 13:08 - Siyaset

ABD seçimlerinde Cumhuriyetçiler, Kongre’nin iki kanadında da üstünlüğü sağladı

2024-11-14 10:18 - Dünya

Hindistan, Trump'ın yeni döneminde ABD ile çalışma konusunda "endişeli değil"

2024-11-11 12:12 - Dünya

İlgili Haberler

Başarı Global, silah üstü nişangah sistemlerini Türkiye'ye taşıma yolunda

14:37 - Ekonomi

İstanbul ve Antalya havalimanları günlük yolcu ve uçak trafiği rekorlarını kırdı

13:38 - Ekonomi

"Kargo Ayrım Sistemi"yle üç ilde 94 milyon gönderinin ayrımı sağlandı

12:27 - Ekonomi

5. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi ekibi İstanbul'a döndü

12:17 - Ekonomi

Çevreyi kirletenlere yılın ilk yarısında 2 milyar 657 milyon ceza kesildi

12:03 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Tekirdağ'da anestezi gazı üreten fabrikada meydana gelen patlamada 2 işçi öldü

16:12 - Gündem

Şırnak'ta orman ve örtü yangınına müdahale ediliyor

15:37 - Gündem

Çin'den yola çıkan iki yük treni yarın Türkiye'den Avrupa'ya hareket edecek

15:33 - Gündem

Pakistan'da etkili olan muson yağmurları sonucu ölenlerin sayısı 299'a yükseldi

15:23 - Dünya

Sıcaklık bu hafta da mevsim normallerinin üzerinde seyredecek

14:47 - Gündem