?>

İğneada'daki selde yıkılan tesiste 6 kişinin ölmesine ilişkin davada karar açıklandı

İşletme sahibine 11 yıl 3 ay, 2 sanığa 7 yıl 6'şar ay hapis cezası verildi, bir sanık beraat etti.

Gündem - 12 ay önce

Kırklareli

Kırklareli'nin Demirköy ilçesine bağlı İğneada beldesinde geçen yıl meydana gelen selde yıkılan ve ruhsatsız işletildiği tespit edilen kamp alanında 6 kişinin hayatını kaybetmesine ilişkin davada, işletme sahibine 11 yıl 3 ay, 2 sanığa 7 yıl 6'şar ay hapis cezası verildi, bir sanık beraat etti.

Kırklareli 2. Ağır Ceza Mahkemesi Salonu'nda davanın karar duruşması görüldü.

Duruşmada, "bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya sebep olma" suçundan tutuklu yargılanan sanık Bülent B. hazır bulundu. Tutuksuz sanıklar Büşra G, Cenan A. ve Sevcan U, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi aracılığıyla duruşmaya katıldı.

Müştekiler Safiye Yaşa, Merve Sude Yaşa, Kadir Yaşa, Mehmet Han Yaşa, Hüseyin Duman, Emine Solmaz ve Çiçek Dinç ile taraf avukatları da salonda hazır bulundu.

Duruşma, bir önceki celsede verilen esas hakkında mütalaaya ilişkin savunmaların alınmasıyla başladı.

Savunması sırasında ağlayan Bülent B, suçlamaları kabul etmedi.

İşletmeyi kurmadan önce DSİ, Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğünden görüş aldıklarını iddia eden Bülent B, kurumların görüşü üzerine tesisi kurduğunu ileri sürdü.

Yılın yaklaşık 120 gününü çocuklarıyla birlikte tesiste geçirdiğini belirten Bülent B, şöyle devam etti:

"İnsan kendi canına, çocuklarının canına kastedecek bir yatırımın içine girer mi? Sonrasında heba olacak bir yatırımın içine girer mi? Benim yatırımım orada çöp oldu. Böyle bir afeti öngöremedik, görseydik yatırım yapar mıydık? Yaklaşık 900 metre uzunluğunda ve 9 metre yüksekliğinde su geldi.

Vadinin ortasındaki bungalovlar 700 metre sürüklendi, yok oldu. Can kayıpları da zaten bu bungalovlarda yaşandı. Dere kenarındaki yapılar sadece sürüklendi. 10 bin yıllık debi yanılgısını oluşturan durum barajın patlaması. Orada ne olduysa 2 dakika içinde oldu. Suyun bir anda kütüklerle birlikte gelmesiyle 200 yıllık ağaçlar yıkıldı, elektrik direkleri yıkıldı."

"Biliyorum ki şimdi ceza alsam da bir üst mahkemede beraat edeceğim"

Hiçbir siyasi veya bürokratik bağlantısının olmadığını dile getiren Bülent B, psikolojisinin çok bozuk olduğunu ifade etti.

Suçsuz olduğunu belirten Bülent B, "Biliyorum ki şimdi ceza alsam da bir üst mahkemede beraat edeceğim" dedi.

Selde yaşamını yitirenlerden Mihriban Bağışlar'ın annesi müşteki Safiye Yaşa, "Benim orada çocuklarım, canlarım, ciğerlerim gitti. Ben bittim, anlamsız bir hayat yaşıyorum. Sorumluların en ağır cezayı almalarını istiyoruz. Gerçek adaletin yerini bulmasını istiyoruz." diye konuştu.

Yaşa, sanık Bülent B'nin, çocuklarının da aralarında bulunduğu 6 kişinin ölümüne neden olduğu gerekçesiyle "katil" olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Babası Bahri de yıllar önce kendi kardeşini kalbinden vurmuş, yurt dışına kaçmış. Yıllar sonra Türkiye'ye dönerek kaçak yaşamış. Bunlar baba oğul katiller, çocukları da ileride katil olur. Nasıl olsa bunların yaptıklarının adalet önünde bir karşılığı yok. Yaptıkları suç karşılıksız kalmış, bedelsiz kalmış. Katil baba cezasız kaldı, Bülent de cezasız kalacak, oğulları da bunları örnek alacak. Ben Allah'a havale ediyorum."

Duruşma salonunda izleyici olarak bulunan sanık Bülent B'nin babası Bahri B. de müşteki Yaşa'ya tepki gösterirken, mahkeme başkanı Hüseyin Gedik taraflara duruşma düzenini bozmamaları yönünde ikazda bulundu.

Selde hayatını kaybeden Ümit Solmaz'ın annesi Emine Solmaz da oğlunun ölümüne sebep olan herkesin cezalandırılmasını istedi.

Diğer sanık ve müştekiler ile avukatlar da savunma yaptı.

Bu arada, duruşmayı takip eden Bahri B'nin kız kardeşi Nasibe A. adliye koridorunda ağabeyi tarafından ölümle tehdit edildiğini öne sürerek Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulundu.

Karar açıklandı

​​​​​​​Bir süre ara verilen duruşmada, sanık Bülent B. için "bilinçli taksirle öldürme" suçundan 11 yıl 3 ay hapis cezasına hükmedilerek, tutukluluğunun devamına karar verildi.

Diğer sanıklardan Cenan A. ile Büşra G, 7 yıl 6'şar ay hapis cezasına çarptırıldı, haklarındaki adli kontrol hükümlerinin devam etmesine, bu kişilerin 2 yıl turizm faaliyetinden men edilmesine hükmedildi. Sanık Sevcan U'nun ise beraatine karar verildi.

Kararın ardından müşteki yakınları mahkeme heyetine tepki gösterdi.

Duruşmanın ardından sanık yakınları ile müştekiler arasında adliye bahçesinde sözlü tartışma yaşandı. Tartışma, polis ekiplerinin müdahalesiyle sona erdi.

Adliye binası önünde basın açıklaması yapan müşteki Safiye Yaşa, verilen cezayı yeterli bulmadıklarını belirtti.

Kırklareli'nin Demirköy ilçesi İğneada beldesinde 5 Eylül 2023'te meydana gelen selde, bir tesiste konaklayan Rahile ve Ahmet Baki Şimşek ile Suna Duman, Ümit Solmaz, Selman ve Mihriban Bağışlar hayatını kaybetmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Domaniç Dağları'nda rengarenk sonbahar

2024-11-08 14:18 - Çevre-Hayat

Malatya'nın Yeşilyurt ilçesindeki deprem konutları hak sahiplerine teslim ediliyor

2024-11-03 15:13 - Gündem

Küresel piyasalar ABD Başkanlık seçiminin sonucuna odaklandı

2024-11-06 08:53 - Ekonomi

AK Parti ile Birleşik Rusya Partisi, ilişkilerin geliştirilmesine ilişkin protokol imzaladı

2024-11-07 16:28 - Siyaset

Şekerbank 6 uluslararası finans kuruluşundan 160 milyon dolarlık kaynak sağladı

2024-11-05 13:58 - Ekonomi

Türkiye, ABD yaptırımlarına takılıp kalmadan Rusya ile bankacılık sorununu çözmek istiyor

2024-11-05 13:28 - Özel Haber

ABD'de Demokratlarda seçim mağlubiyetine yönelik eleştiriler gelmeye başladı

2024-11-07 13:08 - Dünya

LGS kapsamındaki merkezi sınav 15 Haziran 2025'te yapılacak

2024-11-05 09:50 - Eğitim

Şampiyon wushucu Elif Akyüz, başarısını yeni madalyalarla taçlandırma peşinde

2024-11-04 11:42 - Spor

VakıfBank, Kadınlar CEV Şampiyonlar Ligi'nde yeniden zirveyi hedefliyor

2024-11-05 11:23 - Spor

İlgili Haberler

Kocaeli Valisi Aktaş: Çöken apartman ve tahliye edilen binalardaki çalışmalar tamamlanma noktasına geldi

21:37 - Gündem

CHP Genel Başkanı Özgür Özel hakkında soruşturma başlatıldı

22:18 - Gündem

MİT Başkanı Kalın, Hamas Müzakere Heyeti Başkanı Hayye ve beraberindeki heyetle görüştü

21:18 - Gündem

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından hakem Zorbay Küçük hakkındaki iddialara ilişkin açıklama

20:28 - Gündem

Ankara'daki sivil toplum kuruluşları "Gazze'ye insani yardım" çağrısında bulundu

20:08 - Gündem

Günün Manşetleri

CHP Genel Başkanı Özgür Özel hakkında soruşturma başlatıldı

22:18 - Gündem

Uluslararası Kızılhaç Komitesi, Sudan'daki çatışmaların dünya kamuoyunda ihmal edildiğini belir

21:48 - Dünya

Fenerbahçe Teknik Direktörü Tedesco: 3 puanı almak istiyoruz, bunun için de her şeyi deneyeceğiz

21:42 - Spor

ABD Yüksek Mahkemesinde Trump'ın tarife davası görüldü

21:38 - Dünya

Kocaeli Valisi Aktaş: Çöken apartman ve tahliye edilen binalardaki çalışmalar tamamlanma noktasına geldi

21:37 - Gündem